Zeleninová polievka
Jarná zeleninová polievka s bezlepkovými haluškami
Autor receptu: novalim
Či na obed alebo na večeru, dokonca v niektorých krajinách aj na raňajky - polievka je vždy dobrý nápad.* Hydratuje organizmus
a dodá mu tie správne vitamíny a minerály. My sme dnes pripravili skvelú jarnú polievku so zeleninou. Ako závarku sme
pripravili naše bezlepkové halušky ochutené bylinkami. S nimi aj lepšie chutila a aj viac zasýtila. Vyskúšajte ju aj vy.
6-8 porcií |
35 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Zeleninu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu, petržlen a kaleráb na menšie kolieska alebo kúsky. Zeler necháme v celku.
- Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu, pridáme najprv koreňovú zeleninu a aspoň 2-3 minútky za stáleho miešania restujeme. Potom pridáme hrášok a opäť premiešame. Zalejeme studenou vodou tak, aby bola zelenina zakrytá a plávala vo vode. Pridáme korenie, osolíme a na zvýraznenie chuti môžeme použiť aj pol kocky bujónu. Privedieme k varu, potom stiahneme na miernu teplotu a varíme odkryté asi 25 minút, kým všetka zelenina nezmäkne. Päť minút pred koncom varenia pridáme do polievky petržlenovú vňať.
- Medzitým si pripravíme halušky. Do väčšej misy vsypeme zmes na halušky, pridáme vajcia, vodu a olej. Vareškou vymiešame na hladké cesto (ak sa nám zdá príliš husté, môžeme pridať ešte trochu vody). Nakoniec primiešame aj petržlenovú vňať. Necháme chvíľku postáť a potom opäť vareškou alebo mixérom s hnetačom premiešame.
- Z cesta odoberáme lyžičkou halušky a hádžeme ich do vriacej osolenej vody. Varíme ich ešte asi 2 minúty odkedy vyplávajú na povrch. Halušky je lepšie pripraviť si zvlášť a nehádzať ich priamo do polievky, aby z nej nenasali veľa tekutiny. Tie, ktoré nepoužijeme do polievky, môžeme odložiť do chladničky a zužitkovať neskôr ako prílohu alebo hlavné jedlo s rôznymi omáčkami.