Zeleninová polievka

Jarná zeleninová polievka s bezlepkovými haluškami

Autor receptu: novalim

Či na obed alebo na večeru, dokonca v niektorých krajinách aj na raňajky - polievka je vždy dobrý nápad.* Hydratuje organizmus a dodá mu tie správne vitamíny a minerály. My sme dnes pripravili skvelú jarnú polievku so zeleninou. Ako závarku sme pripravili naše bezlepkové halušky ochutené bylinkami. S nimi aj lepšie chutila a aj viac zasýtila. Vyskúšajte ju aj vy.

6-8
porcií
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zeleninu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu, petržlen a kaleráb na menšie kolieska alebo kúsky. Zeler necháme v celku.
  2. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu, pridáme najprv koreňovú zeleninu a aspoň 2-3 minútky za stáleho miešania restujeme. Potom pridáme hrášok a opäť premiešame. Zalejeme studenou vodou tak, aby bola zelenina zakrytá a plávala vo vode. Pridáme korenie, osolíme a na zvýraznenie chuti môžeme použiť aj pol kocky bujónu. Privedieme k varu, potom stiahneme na miernu teplotu a varíme odkryté asi 25 minút, kým všetka zelenina nezmäkne. Päť minút pred koncom varenia pridáme do polievky petržlenovú vňať.
  3. Medzitým si pripravíme halušky. Do väčšej misy vsypeme zmes na halušky, pridáme vajcia, vodu a olej. Vareškou vymiešame na hladké cesto (ak sa nám zdá príliš husté, môžeme pridať ešte trochu vody). Nakoniec primiešame aj petržlenovú vňať. Necháme chvíľku postáť a potom opäť vareškou alebo mixérom s hnetačom premiešame.
  4. Z cesta odoberáme lyžičkou halušky a hádžeme ich do vriacej osolenej vody. Varíme ich ešte asi 2 minúty odkedy vyplávajú na povrch. Halušky je lepšie pripraviť si zvlášť a nehádzať ich priamo do polievky, aby z nej nenasali veľa tekutiny. Tie, ktoré nepoužijeme do polievky, môžeme odložiť do chladničky a zužitkovať neskôr ako prílohu alebo hlavné jedlo s rôznymi omáčkami.