Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový fotorecept
Foto: sracz
Verím, že väčšine z Vás prívlastok v názve receptu za pomlčkou vyčaruje otáznik v očiach. Ono je to tak, že 15. 1. 2017 Zobraziť celý popisVerím, že väčšine z Vás prívlastok v názve receptu za pomlčkou vyčaruje otáznik v očiach. Ono je to tak, že 15. 1. 2017 naša spoluvareška @Frezia68 predstavila recept na jablkový koláč bezlepkový. Pre mňa je lepok sem, lepok tam a tak, inšpirovaný mojou „vihodňarskou kamaLáskou“, som pre vzácnu návštevu upiekol „jablkáč“ podľa seba a s (po vihodňarsky zos, viď tiež chľeb zos šmaľcom, či zamiška zos šmetanku) lepkom. Pretože som nechcel stvoriť „kopirajt“, tak som v recepte spáchal niekoľko zmien.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
280 g (paleo) |
|
120 g (hrubšia) |
|
120 g mäkké |
|
2-3 PL |
|
2 ks |
|
štipka |
|
24 g (3 bal.) |
|
2-3 ČL |
|
2-3 KL |
|
6-7 PL (na podsypanie) |
|
2÷3 PL (na posypanie pekáča) |
|
Kvások: | |
100 ml vlažné |
|
1 KL pravý |
|
7 g |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
3-4 ks väčšie postrúhané |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
120-150 g |
|
425 g |
|
Navrch: | |
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Dnes som bol, vzhľadom na ohlásenú návštevu, vyťažený na 133 % a tak som ručnú prípravu cesta podľa uvedených ingrediencií so štipkou soli a s pripraveným kváskom, vymenil za kuchynský „prostriedok malej mechanizácie“. Odobral som si KL múky „PALEO“ na posyp kvásku, po 2 PL vyšľahaného vajíčka a vlažného mlieka (určeného na potretie cesta) a KL práškového cukru na posyp koláča.
-
2
Vymiesené cesto som preklopil na tablu poprášenú jemnou mandľovou múkou, posypal ňou aj jeho povrch a dopracoval ručne. S cestom sa mi pracovalo naozaj ťažko, lebo bolo veľmi jemné, ale poradil som si aj pomocou nerezovej škrabky.
-
3
Potom som ho rozkrojil na ½, opäť posypal „mandľomúkou“ a prikryté utierkou nechal na pulte odpočinúť dobrú polhodinku.
-
4
Pekáč s pôdorysom 300x200 mm som vystriekal olejovo-múčnou emulziou a dôkladne (aj boky) posypal nahrubo strúhaným jadrom kokosového orecha a pomocou plechovice z chladničky na ňom rozvaľkal ½ cesta.
-
5
Posypal vrecúškom orechovo-brusnicového mixu, naň som rozprestrel postrúhané a jemne odšťavené jablká zmiešané so škoricou a jemným kryštálovým cukrom a napokon aj konzervu višní v želatíne.
-
6
Vrchný plát cesta som rozvaľkal na pečiacom papieri s pôdorysom pekáča, óóópatrne preniesol a preklopil na skompletizovanú plnku.
-
7
Popichal vidličkou a potrel rozšľahanými 2 PL vajíčka s 2 PL vlažného mlieka. Koláč som vložil na 45 minút do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C (360 °F) a po vypnutí ohrevu nechal ešte 15 minút v rúre.
-
8
Koláč som posypal cez sitko, odloženou KL práškového cukru a moderným vzorom „pošprickal“ tekutou horkou čokoládou.
-
9
Ešte pohľad na „jablkáč“ v reze...
-
10
...servírovanie na kryštálovej tácni z Poltára a
-
11
...porciu pre jednu z návštev.
-
12
Na dekorovanie som pre Vás „obetoval“ ružu ibišteka, ktorý v toto ráno rozkvitol. Zajtra by už z neho, vplyvom horúčav a slnka, ostalo iba zoschnuté klbko a Vám aspoň spríjemní pohľad!
Diskusia k receptu