Kysnutý jablkový koláč
Kysnutý jablkový koláč

Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou fotorecept

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, včera 08:57

Chutný, jemný a nadýchaný kysnutý jablkový koláč s vôňou škorice a vanilky.

12
porcií
75 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
500 g
 štipka
40 g
21 g čerstvé
2 ks
80 g
200 ml vlažné
Náplň jablková:
5 ks
50 g
2 PL
 štipka
Plátky jabĺk na povrch koláča:
3 ks
50 ml
1 bal.
1 bal.
30 g
1 PL
Na potretie cesta:
1 ks
1 PL



Postup

  1. 1

    Kysnuté cesto: V troche vlažného mlieka s 1 ČL kryštálového cukru a droždím necháme vzísť kvások. Do preosiatej múky pridáme štipku soli, cukor, rozpustené vychladnuté maslo, vajcia a kvások, ostatné vlažné mlieko a vymiesime cesto. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu.

  2. 2

    Karamelizovaná jablková náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník a nakrájame na malé kocky. Na panvicu dáme maslo, cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme jablká, štipku škorice a cca 8 minút povaríme. Necháme vychladnúť.

    Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plátky jabĺk na povrch koláča: Jablká zbavíme jadrovníkov, šupku ponecháme. Nakrájame na tenké plátky. Do hrnca so širokým dnom dáme vodu, vanilkový a škoricový cukor, citrónovú šťavu, plátky jabĺk a cca 3-5 minút predvaríme, opatrne vyberieme a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vykysnuté cesto na pracovnej doske rozdelíme na dve nerovnaké časti. Z väčšej rozvaľkáme okrúhly plát o priemere formy (28 cm) a uložíme na dno. Z menšej časti vytvarujeme 2 dva dlhé valčeky, ktoré navzájom zvinieme a uložíme po obvode formy. Potrieme žĺtkom vymiešaným s trochou mlieka.

  5. 5

    Do stredu koláča navrstvíme jablkovú plnku.

    Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na jablkovú náplň rozložíme plátky jabĺk a polejeme trochou rozvaru, v ktorom sme ich varili. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť na mriežke, uvoľníme z formy a môžeme krájať a podávať. Dobrú chuť!

    Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pohľad v reze.

    Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu