Hubová paštéta s nakladanou červenou cibuľkou
Keď už je ta sezóna húb, tak hubová paštéta je skvelá vegetariánska nátierka, ktorá sa hodí na hrianky, pečivo alebo ako elegantný predkrm. Zobraziť celý popisKeď už je ta sezóna húb, tak hubová paštéta je skvelá vegetariánska nátierka, ktorá sa hodí na hrianky, pečivo alebo ako elegantný predkrm. Je krémová, plná lesnej chuti a v kombinácii si sladkokyslou nakladanou cibuľkou je to gastronomický zážitok.
Suroviny
750 g čerstvé |
|
150 g |
|
100 g (cca 3-4 ks) |
|
4 strúčiky |
|
100 ml |
|
100 ml (33 %) |
|
1 ČL (čerstvý, lístky) |
|
štipka (čerstvo strúhaný) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
30 ml |
|
Nakladaná červená cibuľa: | |
400 g |
|
200 ml |
|
150 ml |
|
5 g |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
Postup
-
1
Príprava nakladanej červenej cibuľky (ideálne deň vopred): Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké polmesiačiky alebo lupienky (ako vidno na fotke). V malom hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukor, soľ, bobkový list a nové korenie. Priveďte do varu a miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia.
- 2
Horúci nálev nalejte do skleneného pohára s nakrájanou cibuľou. Cibuľa musí byť úplne ponorená. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, potom zatvorte a uskladnite v chladničke aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc).
- 3
Hubová paštéta: Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky. V hlbšej panvici rozohrejte olivový olej s polovicou masla (75 g). Pridajte nakrájanú šalotku a restujte dosklovita. Pridajte cesnak a tymian a opekajte asi minútu, kým sa rozvonia. Pridajte nakrájané huby. Zvýšte teplotu a restujte, kým huby nepustia tekutinu a následne sa odparí väčšina vody a huby nezačnú hnednúť. Prilejte biele víno a nechajte alkohol odpariť (asi 2-3 minúty), tento krok je voliteľný. Ochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Prilejte smotanu a nechajte prebublať asi 1 minútu. Odstavte.
- 4
Zmes preložte do mixéra alebo použite ponorný mixér. Pridajte zvyšné zmäknuté maslo (75 g) a mixujte do úplne hladkej, krémovej konzistencie. Podľa potreby dochuťte.
- 5
Paštétu preložte do foriem (napr. keramické misky, alebo misy vystlanej potravinárskou fóliou na vytvorenie tvaru valca/oblúka, ako na obrázku). Paštétu uhlaďte. Nechajte tuhnúť v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc. Paštéta stuhnutím získa svoju finálnu krémovú konzistenciu a zosilní sa jej chuť.
- 6
Servírovanie: Ak ste paštétu chladili vo forme, vyklopte ju na servírovaciu dosku. Paštétu podávajte s odkvapkanou nakladanou červenou cibuľkou, ktorá dodá farbu, textúru a kyslosť. Ozdobte čerstvými lístkami, bylinkami alebo mikrobylinkami pre vizuálny efekt. Podávajte s čerstvo opečenými hriankami alebo plátkami bagety. Dobrú chuť!
Tiež paštéta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu