Hubová paštéta
Hubová paštéta s nakladanou červenou cibuľkou
Autor receptu: chefjankonecnik
Keď už je ta sezóna húb, tak
hubová paštéta je skvelá
vegetariánska nátierka, ktorá sa
hodí na hrianky, pečivo alebo ako
elegantný predkrm.* Je krémová,
plná lesnej chuti a v kombináci
sladkokyslou nakladanou cibuľkou
je to gastronomický zážitok.
Postup
- Príprava nakladanej červenej cibuľky (ideálne deň vopred): Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké polmesiačiky alebo lupienky (ako vidno na fotke). V malom hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukor, soľ, bobkový list a nové korenie. Priveďte do varu a miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia.
- Horúci nálev nalejte do skleneného pohára s nakrájanou cibuľou. Cibuľa musí byť úplne ponorená. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, potom zatvorte a uskladnite v chladničke aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc).
- Hubová paštéta: Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky. V hlbšej panvici rozohrejte olivový olej s polovicou masla (75 g). Pridajte nakrájanú šalotku a restujte dosklovita. Pridajte cesnak a tymian a opekajte asi minútu, kým sa rozvonia. Pridajte nakrájané huby. Zvýšte teplotu a restujte, kým huby nepustia tekutinu a následne sa odparí väčšina vody a huby nezačnú hnednúť.
Prilejte biele víno a nechajte alkohol odpariť (asi 2-3 minúty), tento krok je voliteľný.
Ochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Prilejte smotanu a nechajte prebublať asi 1 minútu. Odstavte.
- Zmes preložte do mixéra alebo použite ponorný mixér. Pridajte zvyšné zmäknuté maslo (75 g) a mixujte do úplne hladkej, krémovej konzistencie. Podľa potreby dochuťte.
- Paštétu preložte do foriem (napr. keramické misky, alebo misy vystlanej potravinárskou fóliou na vytvorenie tvaru valca/oblúka, ako na obrázku). Paštétu uhlaďte. Nechajte tuhnúť v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc. Paštéta stuhnutím získa svoju finálnu krémovú konzistenciu a zosilní sa jej chuť.
- Servírovanie: Ak ste paštétu chladili vo forme, vyklopte ju na servírovaciu dosku. Paštétu podávajte s odkvapkanou nakladanou červenou cibuľkou, ktorá dodá farbu, textúru a kyslosť. Ozdobte čerstvými lístkami, bylinkami alebo mikrobylinkami pre vizuálny efekt. Podávajte s čerstvo opečenými hriankami alebo plátkami bagety.
Dobrú chuť!