Hubová paštéta

Hubová paštéta s nakladanou červenou cibuľkou

Autor receptu: chefjankonecnik

Keď už je ta sezóna húb, tak hubová paštéta je skvelá vegetariánska nátierka, ktorá sa hodí na hrianky, pečivo alebo ako elegantný predkrm.* Je krémová, plná lesnej chuti a v kombináci sladkokyslou nakladanou cibuľkou je to gastronomický zážitok.

Suroviny

Postup

  1. Príprava nakladanej červenej cibuľky (ideálne deň vopred): Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké polmesiačiky alebo lupienky (ako vidno na fotke). V malom hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukor, soľ, bobkový list a nové korenie. Priveďte do varu a miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia.
  2. Horúci nálev nalejte do skleneného pohára s nakrájanou cibuľou. Cibuľa musí byť úplne ponorená. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, potom zatvorte a uskladnite v chladničke aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc).
  3. Hubová paštéta: Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky. V hlbšej panvici rozohrejte olivový olej s polovicou masla (75 g). Pridajte nakrájanú šalotku a restujte dosklovita. Pridajte cesnak a tymian a opekajte asi minútu, kým sa rozvonia. Pridajte nakrájané huby. Zvýšte teplotu a restujte, kým huby nepustia tekutinu a následne sa odparí väčšina vody a huby nezačnú hnednúť. Prilejte biele víno a nechajte alkohol odpariť (asi 2-3 minúty), tento krok je voliteľný. Ochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Prilejte smotanu a nechajte prebublať asi 1 minútu. Odstavte.
  4. Zmes preložte do mixéra alebo použite ponorný mixér. Pridajte zvyšné zmäknuté maslo (75 g) a mixujte do úplne hladkej, krémovej konzistencie. Podľa potreby dochuťte.
  5. Paštétu preložte do foriem (napr. keramické misky, alebo misy vystlanej potravinárskou fóliou na vytvorenie tvaru valca/oblúka, ako na obrázku). Paštétu uhlaďte. Nechajte tuhnúť v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc. Paštéta stuhnutím získa svoju finálnu krémovú konzistenciu a zosilní sa jej chuť.
  6. Servírovanie: Ak ste paštétu chladili vo forme, vyklopte ju na servírovaciu dosku. Paštétu podávajte s odkvapkanou nakladanou červenou cibuľkou, ktorá dodá farbu, textúru a kyslosť. Ozdobte čerstvými lístkami, bylinkami alebo mikrobylinkami pre vizuálny efekt. Podávajte s čerstvo opečenými hriankami alebo plátkami bagety. Dobrú chuť!