Tekvicová polievka
Tekvicová polievka

Hrejivá polievka z pečenej tekvice

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 27. septembra 2022
Hrejivá polievka z pečenej tekvice
Foto: Jana Štrbková

V nevľúdnom počasí táto krémová tekvicová polievka dokonale vylepší náladu. Neodolateľnú chuť jej dodáva skaramelizovaný med.

Suroviny

Na hydinový vývar:
1 kg
1 l
1 ks
1 ks
1 ks (menší)
1 ks
1 cm čerstvý
4 guľôčky
4 guľôčky
3 ks
Okrem toho:
3 kg
4 ks
1 ks
1 hlavička
1 ČL
1/2 ČL
1/2 dl
4 PL
1/4 ČL
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Hydinový vývar: Morčacie krky a kosti najskôr kuchynskými nožnicami rozstriháme na menšie časti, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou. Pridáme očistenú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, čerstvý zázvor. Pridáme koreniny - čierne korenie, nové korenie a bobkové listy. Vývar nesolíme. Zakryjeme a na miernom ohni varíme 2 hodiny. Počas varenia zbierame penu.

  2. 2

    Pripravíme si zeleninu. Plech vystelieme papierom na pečenie. Ošúpanú a rozkrojenú tekvicu poukladáme na plech. Pridáme celú neošúpanú hlávku cesnaku, na polovicu prekrojenú cibuľu, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením. Pokvapkáme asi olivovým olejom a medom. Rúru vyhrejeme na 200 °C a zeleninu v nej pečieme asi hodinu.

  3. 3

    Uvarený vývar precedíme. Upečenú tekvicu, papriku, cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku dohladka rozmixujeme spolu s trochou vývaru.

  4. 4

    Rozmixovanú zeleninu v hrnci zalejeme hotovým vývarom a asi 5-7 minút povaríme. Uvarenú polievku ochutíme soľou, čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

  5. 5

    Polievku podávame s lyžicou smotany a upečenými chlebovými krutónmi.

Diskusia k receptu