Hrejivá polievka z pečenej tekvice
foodblog Medové motúzy, 27. septembra 2022
Foto: Jana Štrbková
V nevľúdnom počasí táto krémová tekvicová polievka dokonale vylepší náladu. Neodolateľnú chuť jej dodáva skaramelizovaný med.
Suroviny
Na hydinový vývar: | |
1 kg |
|
1 l |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks (menší) |
|
1 ks |
|
1 cm čerstvý |
|
4 guľôčky |
|
4 guľôčky |
|
3 ks |
|
Okrem toho: | |
3 kg |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 hlavička |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 dl |
|
4 PL |
|
1/4 ČL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Hydinový vývar: Morčacie krky a kosti najskôr kuchynskými nožnicami rozstriháme na menšie časti, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou. Pridáme očistenú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, čerstvý zázvor. Pridáme koreniny - čierne korenie, nové korenie a bobkové listy. Vývar nesolíme. Zakryjeme a na miernom ohni varíme 2 hodiny. Počas varenia zbierame penu.
- 2
Pripravíme si zeleninu. Plech vystelieme papierom na pečenie. Ošúpanú a rozkrojenú tekvicu poukladáme na plech. Pridáme celú neošúpanú hlávku cesnaku, na polovicu prekrojenú cibuľu, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením. Pokvapkáme asi olivovým olejom a medom. Rúru vyhrejeme na 200 °C a zeleninu v nej pečieme asi hodinu.
- 3
Uvarený vývar precedíme. Upečenú tekvicu, papriku, cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku dohladka rozmixujeme spolu s trochou vývaru.
- 4
Rozmixovanú zeleninu v hrnci zalejeme hotovým vývarom a asi 5-7 minút povaríme. Uvarenú polievku ochutíme soľou, čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.
- 5
Polievku podávame s lyžicou smotany a upečenými chlebovými krutónmi.
Tiež tekvicová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu