Cestoviny s hrachom
Cestoviny s hrachom

Hráškové krémové cestoviny - Pasta e piselli fotorecept

tiamostef - fotkatiamostef, včera 17:16
Hráškové krémové cestoviny - Pasta e piselli (fotorecept)
Foto: tiamostef

Jednoduchý obed z jedného hrnca, tradičný neapolský recept, ktorý je "krížencom" polievky a cestovín s omáčkou. Ako všetky recepty zakorenené v ľudovej tradícii, aj Zobraziť celý popisJednoduchý obed z jedného hrnca, tradičný neapolský recept, ktorý je "krížencom" polievky a cestovín s omáčkou. Ako všetky recepty zakorenené v ľudovej tradícii, aj tieto majú mnoho variácií v závislosti od chuti a zvykov každej rodiny. Niekto nahrádza pancettu varenou šunkou, údenou pancettou, ja dávam niekedy guanciale. Takto podobne s malými obmenami robím aj fazuľovú - pasta fagioli, šošovicovú - pasta lenticchie, aj zemiakové - pasta e patate (chuťovo podobné nášmu granadíru).

2
porcie
5 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

130 g krátke (miešané, trubičky alebo lámané špagety)
60 g suchý lámaný (vopred namočený)
kúsok
1 stonka s vňaťou
1 ks menšia
1 ks menšia
1 ks
1 ks
kúsok



Postup

  1. 1

    Ingrediencie sú cca pre 2osoby. Ak použiješ guanciale alebo pancettu, v tom prípade pomaly bez oleja ju spustíme na slabom ohni, do toho pridáme nakrájanú cibuľku, mrkvu, zeler, sušenú paradajku, bobkový list a kôru z parmezánu, osolíme, okoreníme a popražíme chvíľu spolu. Ak robíš vegetariánsku verziu, tak to osmahni na troche olivového oleja.

    Hráškové krémové cestoviny - Pasta e piselli (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do tohto základu pridaj vopred aspoň 1 hodinu namočený hrach, zalejeme 2-2,5 dl vody a varíme približne 15-20 minút, ak treba dolejeme viac vody. (Možné je použiť aj hrášok mrazený či v konzerve, potom sa však mení chuť a čas varenia.)

    Hráškové krémové cestoviny - Pasta e piselli (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je už hrach polomäkký, tak cca 1/3 roztlačíme vidličkou.

    Hráškové krémové cestoviny - Pasta e piselli (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V tomto momente dolejem aspoň 3 dl vody, nechám prevrieť a pridám cestoviny, ktoré sme si vybrali + cca 1/2 -1 lyžičku soli.

    Hráškové krémové cestoviny - Pasta e piselli (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K týmto typom receptu "z jedného hrnca" mám vždy cestoviny malé, alebo miešané z viacerých druhov.

    Hráškové krémové cestoviny - Pasta e piselli (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokračujte vo varení, za stáleho miešania, potrebný čas (koľko potrebujete na uvarenie cestovín, ktoré ste pridali) a podľa potreby pridajte trochu horúcej vody na zriedenie. Majte na pamäti, že výsledok nechcete mať riedku, ale "krémovú" polievku či hráškový krém s cestovinou a teda výsledný obraz bude individuálny podľa typu zvoleného hrášku a cestovín.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept, který s chutí vyzkouším. Servis na dvoj růžovém talíři se mi moc líbí. Děkuji za vložení receptu.