Cestoviny s hrachom

Hráškové krémové cestoviny - Pasta e piselli (fotorecept)

Autor receptu: tiamostef

Jednoduchý obed z jedného hrnca, tradičný neapolský recept, ktorý je "krížencom" polievky a cestovín s omáčkou.* Ako všetky recepty zakorenené v ľudovej tradícii, aj tieto majú mnoho variácií v závislosti od chuti a zvykov každej rodiny. Niekto nahrádza pancettu varenou šunkou, údenou pancettou, ja dávam niekedy guanciale. Takto podobne s malými obmenami robím aj fazuľovú - pasta fagioli, šošovicovú - pasta lenticchie, aj zemiakové - pasta e patate (chuťovo podobné nášmu granadíru).

2
porcie
5 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie sú cca pre 2osoby. Ak použiješ guanciale alebo pancettu, v tom prípade pomaly bez oleja ju spustíme na slabom ohni, do toho pridáme nakrájanú cibuľku, mrkvu, zeler, sušenú paradajku, bobkový list a kôru z parmezánu, osolíme, okoreníme a popražíme chvíľu spolu. Ak robíš vegetariánsku verziu, tak to osmahni na troche olivového oleja.
  2. Do tohto základu pridaj vopred aspoň 1 hodinu namočený hrach, zalejeme 2-2,5 dl vody a varíme približne 15-20 minút, ak treba dolejeme viac vody. (Možné je použiť aj hrášok mrazený či v konzerve, potom sa však mení chuť a čas varenia.)
  3. Keď je už hrach polomäkký, tak cca 1/3 roztlačíme vidličkou.
  4. V tomto momente dolejem aspoň 3 dl vody, nechám prevrieť a pridám cestoviny, ktoré sme si vybrali + cca 1/2 -1 lyžičku soli.
  5. K týmto typom receptu "z jedného hrnca" mám vždy cestoviny malé, alebo miešané z viacerých druhov.
  6. Pokračujte vo varení, za stáleho miešania, potrebný čas (koľko potrebujete na uvarenie cestovín, ktoré ste pridali) a podľa potreby pridajte trochu horúcej vody na zriedenie. Majte na pamäti, že výsledok nechcete mať riedku, ale "krémovú" polievku či hráškový krém s cestovinou a teda výsledný obraz bude individuálny podľa typu zvoleného hrášku a cestovín.