Hrachová polievka
Hrachová polievka

Hrachová polievka v kotlíku fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 22. júla 2020
Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept)
Foto: kvakac

Nielen chlebom je človek živý, ale aj hrachová uvarená v kotlíku nám život zachová. Žiadne mlieko, žiadne syry, no kolená uvarené v nej nám Zobraziť celý popisNielen chlebom je človek živý, ale aj hrachová uvarená v kotlíku nám život zachová. Žiadne mlieko, žiadne syry, no kolená uvarené v nej nám dajú sily. No ale vážne, pri väčšej a ťažšej robote je táto polievka ako stvorená, pritom popri práci sa v kotlíku sama robí. Toto je množstvo surovín na 15 litrov.

20
porcií
5 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g
1500 g
200 g domáca
450 g
150 g
150 g
1000 g
1 ks veľká
1 zväzok
1 hlavička
1500 g (najlepšie staré)




Postup

  1. 1

    Hrach dáme večer pred varením polievky do vody, ktorú viackrát vymeníme. Do kotlíka dáme obe kolená (ja som surové vykostil a pokrájal), obe cibule očistíme a pokrájame a cesnak očistený len rozpučíme. Veď pokiaľ sa uvarí mäso sa cesnak a cibuľa rozpadne. Zalejeme vodou zarovno mäsa a varíme hodinu a pol. Nesolíme!

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si hrach ešte prepláchneme. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na 1 cm kúsky. Zemiaky tiež očistíme a pokrájame a zalejeme vodou. Najlepšie sú na to staré zemiaky. Ja som už nemal, tak som použil nové a poviem vám, nie je to ono. Staré zemiaky správne doladia chuť.

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 1,5 hodine varenia mäsa pridáme do kotlíka hrach aj zeleninu a dolejeme vodou, aby bolo všetko ponorené. Varíme ďalej, pokiaľ sa hrach a kolená uvaria. Nesoliť!

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú kolena aj hrach mäkké, tak kolená vyberieme a pridáme pripravené zemiaky a dolejeme vodu toľko, aby nám potom vošlo späť mäso. Teraz osolíme a okoreníme podľa chuti. Mäso pokrájame a dáme späť do kotlíka. Varíme až sa zemiaky uvaria na mäkko. Ochutnáme, prípadne dosolíme. Teraz dáme majoránku a kotlík odložíme z ohňa. A je hotovo. Dobrý chlieb k tomu a hostina môže začať. Je to sýte a zdravé jedlo, ktoré chutí všetkým.

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je už tanier naložený. Ak dodržíte množstvo surovín, ktoré som napísal, tak to budete mať takéto husté.

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný recept, včetně veršovaného úvodu, postup detailní, suroviny vyvážené. Jen nevím, kolik lidí musí kotlík hlídat před nenechavci /různá havěť dvounohá.../, takúto dobrotu nemožeš nechat u chaty bez ostrahy!! Mně by moc chutnalo. Jsi šikovný, o tom žádná!
kvakac
@haji (22.7.2020 19:17)

Vďaka za koment. Nebola si schovaná za stromom, ako inak môžeš vedieť, že sme ju chodili pozerať. Bola mokrá lúka tak sme ju ručne kosili a popri robote išiel vždy niekto napiť vody a samozrejme sa pozerala polievka a ochutnávala čí je v poriadku. No ale dovarila sa v poriadku a pri obede si dal každý jeden našup.
haji
@kvakac (22.7.2020 19:33)
Haha, jsem jen odvodila z tvého opisu s česáčmi čerešní. Čerešně ani náhodou nevoňajú ako tvoje kotlíkové dobroty - ostraha je isto nutná! A to nepočítám, že je někdy nutné hlídat i ostrahu, hmm Hlavně že je pokosené, to je kumšt v takovém počasí jaké letos máme. Pozdravení všem!
zolik
Ani ja som este o takejto polievke nepocula, ale dala by som si! Taketo jedlo sa ani neda uvarit v malom mnozstve, len v riadnom kotliku.
kvakac
@kimlo (22.7.2020 21:14)

Vďaka za koment. Vyskúšaj niekedy kamarát, je to zmena oproti guľášu. Akurát keď sú aj ženy pri akcii dávam kožu preč z kolien. Pritom je taká dobrá a mäkká. No nevyhadzujem na jemno zomeliem s cibuľou a cesnakom, chvíľu podusím a dám do masti stuhnúť. Potom to je fantastická nátierka na chleba. Takto robím v kotlíku aj fazuľu. Tiež maškrta.
kvakac
@zolik (23.7.2020 00:17)

Vďaka za koment. To máš pravdu to sa dá variť, len kotlíku. Naučil ma to robiť dedo on takéto špecie varí na akciách. Na vonkajšie oslavy je to pochúťka. A keď sa dá čili aj víno potom chutí lepšie.
kvakac
@kuko95 (23.7.2020 17:57)

Vďaka za koment. Keď je niečo chutné netreba sa báť čí sa minie. Voľačo - no skoro polovica sa zjedla a zvyšok si každý zobral za pohár domov na druhy deň a kotlík bol prázdny. Na a na druhy deň to bolo sadnuté ako huspenina. Ledva som to vyklopil z pohára.
sracz
Nuž a prečo by nie?! Jedno v čom sa varí, aj tak kvalitu oceníš na jazyku. ... a o Tvojej kuchyni, vážený @Kvakac majster aj v zástere, vôbec nepochybujem. Zeleninové polievky bez rozdielu, ale predsalen na jednu, spred vyše 15÷17 rokov mám najmilšiu spomienku. Vtedy moja vnučka, dnes už medička, po spapaní svojej dávky mojej zeleninovej miliónovej polievky, zahlásila: toto je moja najobľúbenejšia "miLiliová" polievočka!
kvakac
@sracz (24.7.2020 03:57)

Vďaka za koment. Keď sa kotlík usadí na kotlinu a v ňom sa varí vtedy je všetko chutnejšie ako na sporáku. Ja si myslím, že je to tým ako oheň ide okolo celého kotlíku. Keď si spomeniem starká mala na peci jednú platňu a stred sa dal vybrať. Mala dva také hrnce liatinové, ktoré tam vošli, keď sa v tom uvarila nejaká polievka, tak mi veľmi chutila. Nech bola akákoľvek. Ta liatinová platňa bola rarita. Ten druhy hrniec bol na vodu. Mala v ňom počas kúrenia vždy teplú vodu. Teraz keď to chcem na chalupu už to nezoženiem.
kvakac
@elenas (24.7.2020 12:19)

Vďaka za koment. To je kotlíková, dáš si za misku krajec chleba k tomu a je človek sýty. Potom už len čosi popíjať a kecať.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia