Hrachová polievka
Hrachová polievka

Hrachová polievka v kotlíku fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 22. júla 2020
Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept)
Foto: kvakac

Nielen chlebom je človek živý, ale aj hrachová uvarená v kotlíku nám život zachová. Žiadne mlieko, žiadne syry, no kolená uvarené v nej nám dajú sily. No ale vážne, pri väčšej a ťažšej robote je táto polievka ako stvorená, pritom popri práci sa v kotlíku sama robí. Toto je množstvo surovín na 15 litrov.

20
porcií
5 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g
1500 g
200 g domáca
450 g
150 g
150 g
1000 g
1 ks veľká
1 zväzok
1 hlavička
1500 g (najlepšie staré)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrach dáme večer pred varením polievky do vody, ktorú viackrát vymeníme. Do kotlíka dáme obe kolená (ja som surové vykostil a pokrájal), obe cibule očistíme a pokrájame a cesnak očistený len rozpučíme. Veď pokiaľ sa uvarí mäso sa cesnak a cibuľa rozpadne. Zalejeme vodou zarovno mäsa a varíme hodinu a pol. Nesolíme!

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si hrach ešte prepláchneme. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na 1 cm kúsky. Zemiaky tiež očistíme a pokrájame a zalejeme vodou. Najlepšie sú na to staré zemiaky. Ja som už nemal, tak som použil nové a poviem vám, nie je to ono. Staré zemiaky správne doladia chuť.

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 1,5 hodine varenia mäsa pridáme do kotlíka hrach aj zeleninu a dolejeme vodou, aby bolo všetko ponorené. Varíme ďalej, pokiaľ sa hrach a kolená uvaria. Nesoliť!

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú kolena aj hrach mäkké, tak kolená vyberieme a pridáme pripravené zemiaky a dolejeme vodu toľko, aby nám potom vošlo späť mäso. Teraz osolíme a okoreníme podľa chuti. Mäso pokrájame a dáme späť do kotlíka. Varíme až sa zemiaky uvaria na mäkko. Ochutnáme, prípadne dosolíme. Teraz dáme majoránku a kotlík odložíme z ohňa. A je hotovo. Dobrý chlieb k tomu a hostina môže začať. Je to sýte a zdravé jedlo, ktoré chutí všetkým.

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je už tanier naložený. Ak dodržíte množstvo surovín, ktoré som napísal, tak to budete mať takéto husté.

    Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Velmi pěkný recept, včetně veršovaného úvodu, postup detailní, suroviny vyvážené. Jen nevím, kolik lidí musí kotlík hlídat před nenechavci /různá havěť dvounohá.../, takúto dobrotu nemožeš nechat u chaty bez ostrahy!! Mně by moc chutnalo. Jsi šikovný, o tom žádná!
@kvakac (22.7.2020 19:33)
Haha, jsem jen odvodila z tvého opisu s česáčmi čerešní. Čerešně ani náhodou nevoňajú ako tvoje kotlíkové dobroty - ostraha je isto nutná! A to nepočítám, že je někdy nutné hlídat i ostrahu, hmm Hlavně že je pokosené, to je kumšt v takovém počasí jaké letos máme. Pozdravení všem!