Hrachová polievka s údeným mäsom
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 4. februára 2021
Foto: Dušan Křístek
príprava
Postup
-
1
Hrach preberieme, prepláchneme a namočíme na 12 hodín do studenej vody.
- 2
Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na masti do jemne hnedastej farby. Namočený hrach prepláchneme, zalejeme čistou vodou, pridáme cibuľu a uvaríme úplne domäkka. Nesolíme! Uvarený je vtedy, keď sa jednotlivé uvarené zrnká dajú medzi prstami ľahko roztlačiť.
- 3
Do vývaru vložíme údené mäso a uvaríme ho. Potom ho vyberieme a nakrájame na hrubé kusy. Tie použijeme ako vložku do polievky a vývar nám poslúži na upravenie jej konzistencie.
- 4
Uvarený hrach prelisujeme cez sitko, prípadne pasírovač alebo ho rozmixujeme najemno. Vzniknuté pyré rozriedime na potrebnú konzistenciu vývarom z údeného mäsa. Polievku dochutíme soľou, korením, rozotretým cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu. Nakoniec všetko zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.
- 5
Polievku na tanieri ozdobíme anglickou slaninou orestovanou v panvici na masti. Servírujeme s kúskami chleba dozlatista osmaženého na oleji.
Tiež hrachová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu