Hrachová polievka
Hrachová polievka

Hrachová polievka s údeným mäsom

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 4. februára 2021
Hrachová polievka s údeným mäsom
Foto: Dušan Křístek
90 minút
príprava

Suroviny

160 g
400 ml
250 g
2 strúčiky
30 g
2 ks
80 g
60 g
2 krajce

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrach preberieme, prepláchneme a namočíme na 12 hodín do studenej vody.

  2. 2

    Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na masti do jemne hnedastej farby. Namočený hrach prepláchneme, zalejeme čistou vodou, pridáme cibuľu a uvaríme úplne domäkka. Nesolíme! Uvarený je vtedy, keď sa jednotlivé uvarené zrnká dajú medzi prstami ľahko roztlačiť.

  3. 3

    Do vývaru vložíme údené mäso a uvaríme ho. Potom ho vyberieme a nakrájame na hrubé kusy. Tie použijeme ako vložku do polievky a vývar nám poslúži na upravenie jej konzistencie.

  4. 4

    Uvarený hrach prelisujeme cez sitko, prípadne pasírovač alebo ho rozmixujeme najemno. Vzniknuté pyré rozriedime na potrebnú konzistenciu vývarom z údeného mäsa. Polievku dochutíme soľou, korením, rozotretým cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu. Nakoniec všetko zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.

  5. 5

    Polievku na tanieri ozdobíme anglickou slaninou orestovanou v panvici na masti. Servírujeme s kúskami chleba dozlatista osmaženého na oleji.

Recept je zaradený do kategórií:
Strukoviny, Slovenská kuchyňa, Obed, Polievky, Večera, Lacné jedlá, Varené

Diskusia k receptu