Hrachová polievka

Hrachová polievka v kotlíku (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Nielen chlebom je človek živý, ale aj hrachová uvarená v kotlíku nám život zachová. Žiadne mlieko, žiadne syry, no kolená uvarené v nej nám dajú sily.* No ale vážne, pri väčšej a ťažšej robote je táto polievka ako stvorená, pritom popri práci sa v kotlíku sama robí. Toto je množstvo surovín na 15 litrov.

20
porcií
5 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hrach dáme večer pred varením polievky do vody, ktorú viackrát vymeníme. Do kotlíka dáme obe kolená (ja som surové vykostil a pokrájal), obe cibule očistíme a pokrájame a cesnak očistený len rozpučíme. Veď pokiaľ sa uvarí mäso sa cesnak a cibuľa rozpadne. Zalejeme vodou zarovno mäsa a varíme hodinu a pol. Nesolíme!
  2. Zatiaľ si hrach ešte prepláchneme. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na 1 cm kúsky. Zemiaky tiež očistíme a pokrájame a zalejeme vodou. Najlepšie sú na to staré zemiaky. Ja som už nemal, tak som použil nové a poviem vám, nie je to ono. Staré zemiaky správne doladia chuť.
  3. Po 1,5 hodine varenia mäsa pridáme do kotlíka hrach aj zeleninu a dolejeme vodou, aby bolo všetko ponorené. Varíme ďalej, pokiaľ sa hrach a kolená uvaria. Nesoliť!
  4. Keď sú kolena aj hrach mäkké, tak kolená vyberieme a pridáme pripravené zemiaky a dolejeme vodu toľko, aby nám potom vošlo späť mäso. Teraz osolíme a okoreníme podľa chuti. Mäso pokrájame a dáme späť do kotlíka. Varíme až sa zemiaky uvaria na mäkko. Ochutnáme, prípadne dosolíme. Teraz dáme majoránku a kotlík odložíme z ohňa. A je hotovo. Dobrý chlieb k tomu a hostina môže začať. Je to sýte a zdravé jedlo, ktoré chutí všetkým.
  5. Tu je už tanier naložený. Ak dodržíte množstvo surovín, ktoré som napísal, tak to budete mať takéto husté.