Hovädzie stehno s rajčinovou omáčkou
Hovädzie stehno s rajčinovou omáčkou

Hovädzie stehno s rajčinovou omáčkou a domácou knedľou

martin2002 - fotkamartin2002, 17. apríla 2017

Moje veľmi obľúbené jedlo a konečne podávané s mojou domácou knedľou!:DDDD

10-12
porcií
180 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 1 kg
2 ks
5 ks
2 ks
2 ČL
1 ČL
Omáčka:
15 dkg
10 dkg
10 dkg
20 dkg
10 dkg
2-3 ČL
2 PL
2 ks
1 ČL
2 ks
podľa potreby
štipka
kúsok
Domáca knedľa:
60 dkg
2 ČL
1 kocka
1 ČL
4 dcl
2 ks
1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hovädzie stehno umyjeme a dáme variť do vody, do ktorej pridáme: bobkový list, nové korenie, celé korenie a mleté čierne korenie, soľ. Takto pomaly varíme aspoň 3 - 4 hodiny.

  2. 2

    Omáčka: Na oleji si opražíme nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom pridáme umytú a pokrájanú koreňovú zeleninu, pridáme soľ, korenie a varíme 1/2 hod. Potom pridáme rajčiny a pretlak. Prevaríme. Dolejeme vodu a necháme zovrieť. Po zovretí môžeme zahustiť rozmiešanou múkou vo vode, ochutíme cukrom podľa chuti. Zjemníme maslom a pridáme škoricu.

  3. 3

    Domáca knedľa: Pripravíme si kvások, t.j. do časti teplého mlieka, rozmrvíme droždie a pridáme cukor, môžeme poprášiť trochou múky. Zmiešame a necháme na teplom mieste asi 10min. Do väčšej misky si dáme preosiatú múku, pridáme soľ, zmiešame, pridáme kvások, vajcia, olej a vymiesime tuhé cesto. Podľa potreby si dolievame mlieko(vlažné) alebo múku. Poriadne vypracované cesto necháme kysnúť kľudne aj 1 hod.

  4. 4

    Vykysnuté cesto na doske premiesime a vytvarujeme knedle. Z tejto dávky mám vždy 2 alebo 3 menšie knedle. Necháme podkysnúť. Medzitým si do pekáča hlbokého dáme vodu a necháme zovrieť na 2 horákoch. Tak ako ju varí aj Margaretka28. Po zovretí dáme 1 knedľu do vody, zakryjeme a necháme variť 25min. Po uvarení vyberieme a dáme na plech, vymastený olejom, popicháme vidličkou a necháme vychladnúť. Potom nakrájame.

  5. 5

    Keď už máme všetko uvarené, od 7:15:DDD, tak si mäsko pokrájame, knedľu tiež a podávame s omáčkou. Prajem Vám príjemnú dobrú chuť. Tá robota za to stojí:-)

    Hovädzie stehno s rajčinovou omáčkou a domácou knedľou - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Martin2002 (17.4.2017 21:40)

A nemyslíš že by to, o rozmixovaní zeleniny, bolo vhodné napísať aj do receptu? Alebo si myslíš že dievčatá a chlapci v tvojom veku to vedia, obzvlášť ak ich do tajomstva kuchyne nezasvetili mamička alebo babička.( Ako v tvojom prípade...) :-(((
Popravde neverím že máš 15 rokov, ja nie som o moc starší a nevarím ako mama, ale ju učím ako variť lepšie a zdravšie. A ona sa nechá rada poučiť. No tvoj spôsob varenia je starý, zkostnatelý a nedáš si poradiť. Brániš sa zubami, nechtami novým, užitočným radám. Príde mi to ako veta od staršej generácie " takto som to varila a všetkým to chutilo, tak prečo to meniť".
Na tanieri to vyzerá nevábne, ale možno to chutí lepšie ako vyzerá. Ak je to výkon mladého chlapca, tak pochvala za snahu. Ak je to výkon "starej gazdinky" tak sa niet čím chváliť.
Ja mám otázku, v bode 2, omáčka, pridáš koreňovú zeleninu. A čo je s ňou potom, rozmixuješ ju, či vyberieš a vyhodíš? Na fotografii ju nevidno, podľa hustoty omáčky tam nieje. Inak by si nemusel zahusťovať múkou. Tak ako si ju upotrebil? A vlastne mám ešte jednu otázku. Vodu v ktorej si varil hovädzie mäso, čo si s ňou spravil. Vylial a či upotrebil na polievku? Pretože ja by som ju použil na polievku. Toto​ sú dôležité informácie pre začiatočníkov. :-)))