Hovädzie stehno s rajčinovou omáčkou a domácou knedľou
Moje veľmi obľúbené jedlo a konečne podávané s mojou domácou knedľou!:DDDD
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
cca 1 kg |
|
2 ks |
|
5 ks |
|
2 ks |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
Omáčka: | |
15 dkg |
|
10 dkg |
|
10 dkg |
|
20 dkg |
|
10 dkg |
|
2-3 ČL |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
podľa potreby |
|
štipka |
|
kúsok |
|
Domáca knedľa: | |
60 dkg |
|
2 ČL |
|
1 kocka |
|
1 ČL |
|
4 dcl |
|
2 ks |
|
1 dcl |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Hovädzie stehno umyjeme a dáme variť do vody, do ktorej pridáme: bobkový list, nové korenie, celé korenie a mleté čierne korenie, soľ. Takto pomaly varíme aspoň 3 - 4 hodiny.
- 2
Omáčka: Na oleji si opražíme nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom pridáme umytú a pokrájanú koreňovú zeleninu, pridáme soľ, korenie a varíme 1/2 hod. Potom pridáme rajčiny a pretlak. Prevaríme. Dolejeme vodu a necháme zovrieť. Po zovretí môžeme zahustiť rozmiešanou múkou vo vode, ochutíme cukrom podľa chuti. Zjemníme maslom a pridáme škoricu.
- 3
Domáca knedľa: Pripravíme si kvások, t.j. do časti teplého mlieka, rozmrvíme droždie a pridáme cukor, môžeme poprášiť trochou múky. Zmiešame a necháme na teplom mieste asi 10min. Do väčšej misky si dáme preosiatú múku, pridáme soľ, zmiešame, pridáme kvások, vajcia, olej a vymiesime tuhé cesto. Podľa potreby si dolievame mlieko(vlažné) alebo múku. Poriadne vypracované cesto necháme kysnúť kľudne aj 1 hod.
- 4
Vykysnuté cesto na doske premiesime a vytvarujeme knedle. Z tejto dávky mám vždy 2 alebo 3 menšie knedle. Necháme podkysnúť. Medzitým si do pekáča hlbokého dáme vodu a necháme zovrieť na 2 horákoch. Tak ako ju varí aj Margaretka28. Po zovretí dáme 1 knedľu do vody, zakryjeme a necháme variť 25min. Po uvarení vyberieme a dáme na plech, vymastený olejom, popicháme vidličkou a necháme vychladnúť. Potom nakrájame.
- 5
Keď už máme všetko uvarené, od 7:15:DDD, tak si mäsko pokrájame, knedľu tiež a podávame s omáčkou. Prajem Vám príjemnú dobrú chuť. Tá robota za to stojí:-)
Tiež omáčkou:
Ďalšie recepty:
- 2
A nemyslíš že by to, o rozmixovaní zeleniny, bolo vhodné napísať aj do receptu? Alebo si myslíš že dievčatá a chlapci v tvojom veku to vedia, obzvlášť ak ich do tajomstva kuchyne nezasvetili mamička alebo babička.( Ako v tvojom prípade...) :-(((
Popravde neverím že máš 15 rokov, ja nie som o moc starší a nevarím ako mama, ale ju učím ako variť lepšie a zdravšie. A ona sa nechá rada poučiť. No tvoj spôsob varenia je starý, zkostnatelý a nedáš si poradiť. Brániš sa zubami, nechtami novým, užitočným radám. Príde mi to ako veta od staršej generácie " takto som to varila a všetkým to chutilo, tak prečo to meniť".