Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci fotorecept

babidka - fotkababidka, 27. novembra 2010
Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept)
Foto: babidka

Tento recept vznikol spôsobom "z núdze cnosť" ked nám náhle prestala tiect voda a ja som musela s prílohou k obedu improvizovať . Zobraziť celý popisTento recept vznikol spôsobom "z núdze cnosť" ked nám náhle prestala tiect voda a ja som musela s prílohou k obedu improvizovať . Rozhodla som sa , ze neurobím k mäsu halušky ale väčšie knedlíčky a uvarím ich spolu s ním...Odvtedy som ten recept viackrát upravovala podľa vlastnej chuti a ročnej sezóny.

4
porcie
30-40 min minút
príprava
1,5 hod minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
4-5  strúčiky
2-3 PL
4-5 ks
4-5 ks
2-3 čajové lyžičky
2-3 čajové lyžičky
podľa chuti
podľa chuti
2 ks
150-200 g, alebo iná zelenina podla chuti
1- 2 PL
Knedlíčky:
200 g
75-100 g, alebo brav.masť
1 čajová lyžička
2-3 PL, alebo vňat podľa chuti/ rozmarín , kôpor, oregano/




Postup

  1. 1

    Mäso pokrájame na kocky asi 4x3 cm a dobre osušíme v papierovej utierke.

    Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dobre rozohrejeme olej a mäso po menších dávkach opražíme tak , aby nepustilo vodu a ostalo pekne šťavnaté . Mäso dáme nabok . Do oleja pridáme koreniny a krátku chviľu ich pražíme , pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak . Keď cibuľa zosklovatie , pridáme naspäť mäso , podlejeme vodou alebo mäsovým vývarom , pridáme soľ a pomaly dusíme .

    Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je mäso takmer udusené , pridáme sezónnu zeleninu .Ja som dnes dávala mrkvu a hrášok/čerstvý už nemám , tak som dala mrazený/ . V lete obehnem záhradu a dám čo práve rastie - maličké patizóny, cukinu , brokolicu , karfiol ,paštrnák , mladučkú cviklu , ružičkový kel....

    Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si knedlíčky : zmiešame múku s práškom do pečiva , pridáme maslo alebo bravčovú masť , posekanú vňať , soľ . Pridávame postupne toľko vody , aby sa nám urobilo nie veľmi husté ale pevné cesto .

    Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Urobíme knedlíčky veľkosti vlašského orecha .

    Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme málo tekutiny v hrnci s mäsom , tak dolejeme toľko vývaru alebo vody aby bolo tekutiny asi 1 cm nad mäsom a ešte podľa potreby dochutíme. Pridáme knedlíčky a ešte asi 10-12 minút dusíme.

    Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Knedlíčky narastú asi do veľkosti golfovej loptičky a odsajú "prebytočnú" tekutinu , takže šťavu netreba zahusťovať.Možeme podávať....

    Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

enerrgizer
tie knedlíčky sú super príloha k hovädziemu...zaujímavý a dobrý recept
vybusna
toto je bajecny napad s tymi knedlickami....velmi sa mi to paci...urcite urobim....davam do kk
sovka62
Babidka, toto je jedlo, aké mám najradšej. Elegantná klasika, dobre zvolená kombinácia surovín, na tanieri vidieť z čoho sa jedlo skladá a dokonca si dokázala pripraviť i prílohu v jednom hrnci. Tie knedličky nepoznám, ale veľmi sa mi páčia, toto jedlo určite zaradím do jedálneho lístka. Ak by som rozhodovala ja, tie hrnce sú tvoje.
sovka62
A zabudla som napísať, že mäso dusíme rovnako. Tiež ho najprv osuším a tak opečiem, lebo vtedy sa pekne zatiahne a nepustí šťavu. A cibuľu tiež dávam až potom.
babidka
velmi sa tesim vasim ohlasom , dufam ze vam bude toto jedlo chutit . @sovka , dakujem za uznanie :-) Maso susim aj ked robim gulas alebo akekolvek dusene maso . Je to poriadne velky rozdiel v chuti . Aspon pre mna ....
bazulienka
škoda,že som si recept neprečítala skôr,akurát robím hovädzie mäso s ryžou.bola by som vyskúšala ten tvoj,lebo vyzerá dobré.Mám rada recepty z jedného hrnca,pretože som väčšinou doma sama so synom a nevarím naraz veľa,pretože on už na druhy deň to isté nechce,tak musím variť každý deň.
frezia68
Oplatilo sa nemať vodu :-))),výborný recept,už je v KK.
babidka
@frezia , vtedy mi veselo nebolo :-) ale ked vsetkym to moje havarijne riesenie chutilo , tak som bola spokojna ...
palokuchki
@babidka , asi ked si davala tento recept na varechu, ja som moj varila. Nase recepty su velmi podobne. Raz to spomenula @evusik , ze je to smiesne, sme na opacnej strane zemegule, ale pri vareni rozmyslame podobne. Maso som nikdy takto nesusila ako pises. Na buduce skusim podla teba.
babidka
:-))) @palokuchki , je to naozaj velmi zaujimave :-) asi sme nejakym sposobom prepojene...zeby to bolo znamenie zhora , ze sme spriaznene duse ? ked tak maso osusis a iba po par kuskoch oprazis , tak sa zatiahne a ostane stavnate .Aj sa skor udusi . Francuzi tak robia ragu...Knedlicky som urobila take ake sme doma davali do hovadzej polievky , akurat som ich urobila vacsie .Bolo to uz davno a odvtedy som vyskusala viacej sposobov - menila som bylinky, muku aj mast a nakoniec som ostala pri tejto verzii. Ale vyskusam aj tvoje knedlicky , uz mam na nich chut . Nech sa ti dari ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia