Hovädzie kocky na pive fotorecept
Foto: sracz
Voľba druhu a typu mäsa každého z nás sa riadi tromi základnými zásadami! Ad 1.) Chuťami postupujúcimi desaťročiami zvykov v každej kuchyni. Ad Zobraziť celý popisVoľba druhu a typu mäsa každého z nás sa riadi tromi základnými zásadami! Ad 1.) Chuťami postupujúcimi desaťročiami zvykov v každej kuchyni. Ad 2.) Momentálnou „hĺbkou“ tej-ktorej peňaženky. Ad 3.) Časovou „reláciou“ zubového „parku“ v našich ústnych dutinách, zvlášť u nositeľov „tretích“ zubov. Pre tých je technológia „pomalého dusenia či pečenia mäsa” tá najoptimálnejšia. Viem, že si „nešplhnem“ u vyznávačov krvavých biftekov a steakov, ale aj hovädzie à la „hodváb“, má svoje čaro!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL |
|
1,2-1,5 kg (alebo z krku) |
|
podľa potreby |
|
250-333 g (väčšia) |
|
4-6 strúčikov (pretlačený) |
|
1-1,5 ks |
|
1-2 ks |
|
2-3 PL |
|
333 ml (kvalitné) |
|
2-3 KL |
|
1-1,5 ML |
|
1-1,5 PL |
|
500-600 ml |
|
1 ks |
|
1-2 ks |
|
1-2 ks |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Takto to vyzeralo na začiatku.
-
2
Mäso, pokrájané na väčšie kocky (asi 50-60x50÷60 mm), som opiekol na masle.
-
3
Pekne do červeno-hnedo-zlatej farby a povyberal ho na pomocný podnos.
-
4
Maslový výpek som nadstavil troškou oleja a orestoval na ňom postrúhanú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku a pokrájanú kapiu i jalapeño.
-
5
Potom som k nim pridal paradajkový pretlak.
-
6
Po tepelnom spojení chutí zalial 1/3-kou pravého plzeňského piva
-
7
Nasledovala soľ, čerstvo mleté čierne korenie a mletá sladká paprika; po premiešaní a prevretí som do tohoto tekutého základu
-
8
poukladal kúsky opečeného hovädzieho mäsa,
-
9
podlial hovädzím vývarom, vzápätí opäť premiešal, po ochutnaní som zistil, že jalapeño „sklamalo”, tak som pre istotu chuť poistil sušenou feferónkou a
-
10
nechal spoločne prevrieť.
-
11
Teraz nasledovali „kolieska” pokrájanej mrkvy a petržlenu; po premiešaní som to priviedol do varu, tepelný ohrev som nastavil na režim „buľkokotanie” a mal som na viac ako dve hodiny pokoj „klid, ticho a tabáček”; kto je netrpezlivý, alebo ho „kope” čas, môže do zostavy pridať za KL jedlej sódy bicarbóny alias „sódybiky”, ktorá dusiacemu sa mäsu pomôže rýchlejšie zmäknúť; počas dusenia som prišiel na to, že aj sušená feferónka sklamala, tak som hranu šťavy naladil gulášovo-klobásovou zmesou pána Urblíka a to už bolo to pravé „orechové”.
-
12
Jemné, šťavnaté, chutne udusené hovädzie kocky som tentoraz servíroval s cestovinou (vrtáčikmi), ozdobené pokrájaným surovým pórom, pásikmi kapie a lístkami petržlenu.
Diskusia k receptu