Hovädzie kocky na pive fotorecept

sracz - fotkaSracz, 5. júla 2018 23:47
Ďalšie recepty »

Hovädzie kocky na pive (fotorecept)Foto: sracz

Voľba druhu a typu mäsa každého z nás sa riadi tromi základnými zásadami! Ad 1.) Chuťami postupujúcimi desaťročiami zvykov v každej kuchyni. Ad 2.) Momentálnou „hĺbkou“ tej-ktorej peňaženky. Ad 3.) Časovou „reláciou“ zubového „parku“ v našich ústnych dutinách, zvlášť u nositeľov „tretích“ zubov. Pre tých je technológia „pomalého dusenia či pečenia mäsa” tá najoptimálnejšia. Viem, že si „nešplhnem“ u vyznávačov krvavých biftekov a steakov, ale aj hovädzie à la „hodváb“, má svoje čaro!

6-8
porcií
12-15 min
príprava
150-180 min
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL
1,2-1,5 kg (alebo z krku)
podľa potreby
250-333 g (väčšia)
4-6 strúčikov (pretlačený)
1-1,5 ks
1-2 ks
2-3 PL
333 ml (kvalitné)
2-3 KL
1-1,5 ML
1-1,5 PL
500-600 ml
1 ks
1-2 ks
1-2 ks
podľa chuti
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Takto to vyzeralo na začiatku.

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso, pokrájané na väčšie kocky (asi 50-60x50÷60 mm), som opiekol na masle.

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pekne do červeno-hnedo-zlatej farby a povyberal ho na pomocný podnos.

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maslový výpek som nadstavil troškou oleja a orestoval na ňom postrúhanú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku a pokrájanú kapiu i jalapeño.

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som k nim pridal paradajkový pretlak.

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po tepelnom spojení chutí zalial 1/3-kou pravého plzeňského piva

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nasledovala soľ, čerstvo mleté čierne korenie a mletá sladká paprika; po premiešaní a prevretí som do tohoto tekutého základu

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    poukladal kúsky opečeného hovädzieho mäsa,

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    podlial hovädzím vývarom, vzápätí opäť premiešal, po ochutnaní som zistil, že jalapeño „sklamalo”, tak som pre istotu chuť poistil sušenou feferónkou a

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nechal spoločne prevrieť.

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz nasledovali „kolieska” pokrájanej mrkvy a petržlenu; po premiešaní som to priviedol do varu, tepelný ohrev som nastavil na režim „buľkokotanie” a mal som na viac ako dve hodiny pokoj „klid, ticho a tabáček”; kto je netrpezlivý, alebo ho „kope” čas, môže do zostavy pridať za KL jedlej sódy bicarbóny alias „sódybiky”, ktorá dusiacemu sa mäsu pomôže rýchlejšie zmäknúť; počas dusenia som prišiel na to, že aj sušená feferónka sklamala, tak som hranu šťavy naladil gulášovo-klobásovou zmesou pána Urblíka a to už bolo to pravé „orechové”.

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Jemné, šťavnaté, chutne udusené hovädzie kocky som tentoraz servíroval s cestovinou (vrtáčikmi), ozdobené pokrájaným surovým pórom, pásikmi kapie a lístkami petržlenu.

    Hovädzie kocky na pive (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist