Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. marca 2020
Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou (fotorecept)
Foto: sracz

Slabina, podbrušina, sukňa, tzv. „tunajší našinci” flank skirt, to sú pomenovania pre druh hovädzieho mäsa. Pred desaťročiami sme ho u nás doma používali do polievky, možno do guláša, ale aj ako „pojivo” do moravských bravčových klobás s mozaikou. Tu som sa ho naučil pripravovať aj ako „predpečené” a následne dopečené. Dnes Vám ho predstavujem spolu so zeleninovou prílohou. Samozrejme kombináciu zeleniny, surovín do marinády, či byliniek a zeliniek si zvolí každý podľa svojich chutí a možností.

4-6
porcie
120-150 minút
na 180/200 °C

Suroviny

1 000-1 200 g (plát)
3-4 PL (olivový)
Marináda:
500-600 ml (bujón)
2-3 PL
2-3 KL
2-3 KL (alebo hnedý cukor)
2-3 KL (alebo čerstvý)
2-3 KL
2-3 KL
1 KL (alebo sušené)
1 KL
1 KL
1 KL (alebo omáčka)
1 KL
1 KL
500-600 ml teplá
Zelenina na pečenie:
6-7 ks červené malé
2-3 ks
2-3 ks
6-7 ks
3-4 ks (tuscano kale)
podľa potreby
podľa potreby
2-3 PL (olivový)
2-3 KL čerstvé

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V piatok som z uvedených surovín uvaril marinádu a nechal ju vychladnúť. Do odblanenenej, dočistenej, umytej a osušenej hovädzej slabiny som prstami „vmasíroval” soľ a čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), uložil ju do vlažnej marinády v pracovnej mise, dolial teplú vodu, tak aby plát mäsa bol ponorený asi 10 mm pod hladinu. Dôkladne zakryl celofánovou fóliou a vložil do chladničky. P. S.: Nič sa nestane, ak sa Vám podarí urobiť marinádu vo väčšom množstve. Uzatvorenú si ju ponecháte v chladničke, alebo v mrazničke, na inokedy! V nedeľu dopoludnia som v marináde odležaný a „nabumbaný” plát po 5-7 min opiekol obojstranne v panvici so slnečnicovým olejom, preložil na pekáč, podlial zvyškom precedenej marinády a 96 min dopiekol pri 180 °C (350 °F), zakryté alobalovou fóliou.

    Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V pekáči № 2 som už podľa všeobecne známeho postupu pripravil aj zeleninovú prílohu (očistenú, naporcovanú, soľ, čMČK, olej, rukami pomiešal, 15 min piekol, vybral, lopatkou pootáčal, pokryl plátkami masla, vrátil do rúry k mäsu, piekol ďalších 15 min a vybral na pult).

    Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa dopieklo mäso, preložil som ho na zeleninu a už bez alobalu pri 200 °C (400 °F) 2x17-20 min s otočením, sa na ňom dopečením vytvorila kôrka.

    Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávané so spoločne dopečenou zeleninou chutilo lahodne, napriek tomu, že by niekoho mohol odradzovať jeho „diétna pozícia, či poloha”!

    Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hádanka pre milovníkov varešiek a kuchýň, z čoho vznikla zostava guličiek na fotografii?

    Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naozaj príjemne ukľudňujúci pohľad na bougainvilleu rozkvitnutú v marci t. r. na našej záhrade.

    Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pěkný recept i fotečky, mně by chutnalo. Bod 5 fotečka bude skleněný poklop, pod kterým se chladí nějaká dobrota, hmm Bougenvilii máš krásnou, doslova výstavní!
Tak toto by som rád ochutnal. Vyzerá to naozaj veľmi dobré.