Hovädzie mäso

Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Slabina, podbrušina, sukňa, tzv. „tunajší našinci” flank skirt, to sú pomenovania pre druh hovädzieho mäsa.* Pred desaťročiami sme ho u nás doma používali do polievky, možno do guláša, ale aj ako „pojivo” do moravských bravčových klobás s mozaikou. Tu som sa ho naučil pripravovať aj ako „predpečené” a následne dopečené. Dnes Vám ho predstavujem spolu so zeleninovou prílohou. Samozrejme kombináciu zeleniny, surovín do marinády, či byliniek a zeliniek si zvolí každý podľa svojich chutí a možností.

4-6
porcie
120-150 minút
na 180/200 °C

Suroviny

Postup

  1. V piatok som z uvedených surovín uvaril marinádu a nechal ju vychladnúť. Do odblanenenej, dočistenej, umytej a osušenej hovädzej slabiny som prstami „vmasíroval” soľ a čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), uložil ju do vlažnej marinády v pracovnej mise, dolial teplú vodu, tak aby plát mäsa bol ponorený asi 10 mm pod hladinu. Dôkladne zakryl celofánovou fóliou a vložil do chladničky. P. S.: Nič sa nestane, ak sa Vám podarí urobiť marinádu vo väčšom množstve. Uzatvorenú si ju ponecháte v chladničke, alebo v mrazničke, na inokedy! V nedeľu dopoludnia som v marináde odležaný a „nabumbaný” plát po 5-7 min opiekol obojstranne v panvici so slnečnicovým olejom, preložil na pekáč, podlial zvyškom precedenej marinády a 96 min dopiekol pri 180 °C (350 °F), zakryté alobalovou fóliou.
  2. V pekáči № 2 som už podľa všeobecne známeho postupu pripravil aj zeleninovú prílohu (očistenú, naporcovanú, soľ, čMČK, olej, rukami pomiešal, 15 min piekol, vybral, lopatkou pootáčal, pokryl plátkami masla, vrátil do rúry k mäsu, piekol ďalších 15 min a vybral na pult).
  3. Keď sa dopieklo mäso, preložil som ho na zeleninu a už bez alobalu pri 200 °C (400 °F) 2x17-20 min s otočením, sa na ňom dopečením vytvorila kôrka.
  4. Podávané so spoločne dopečenou zeleninou chutilo lahodne, napriek tomu, že by niekoho mohol odradzovať jeho „diétna pozícia, či poloha”!
  5. Hádanka pre milovníkov varešiek a kuchýň, z čoho vznikla zostava guličiek na fotografii?
  6. Naozaj príjemne ukľudňujúci pohľad na bougainvilleu rozkvitnutú v marci t. r. na našej záhrade.