Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál fotorecept
Foto: sracz
Milujem Slovácko. Duševne som úzko spätý s jeho pracovitými, dobrosrdečnými ľuďmi, pesničkami, zvykmi a samozrejme s jeho kychyňou. Okolo roku 1973 som v Brne Zobraziť celý popisMilujem Slovácko. Duševne som úzko spätý s jeho pracovitými, dobrosrdečnými ľuďmi, pesničkami, zvykmi a samozrejme s jeho kychyňou. Okolo roku 1973 som v Brne po prvý raz ochutnal „Šenkýřský timbál“ a od tej doby som naň márne „zháňal“ rcp. Jeden mi poslal priateľ Karel Zelený z Prahy, ale ten bol s bravčovým mäsom. Pred nedávnom som dostal krásny darček = KK „Slovácká kuchyně; 1993“ a tam – str. 72 – bol. Urobil som ho podľa seba a vrelo odporúčam aj Vám! Už mi chýba len vínko z južnej Moravy.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
750 g |
|
750 g |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
5 - 6 ks |
|
podľa potreby g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1 ČL |
|
120 - 150 ml |
|
2 - 3 PL (kečup) |
|
1 ks (feferónka) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
Príloha a ozdoba: | |
1000 g |
|
333 ml |
|
4 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Už pri formovaní zostavy potrebných ingrediencií som reagoval ako pes akademika Pavlova => spustil sa mi mohutný slinotok
-
2
ak nemáte istotu o „rodnom liste“ mäsa, radšej si ho vložte do marinády, aspoň cez noc, (ak čírou náhodou v nej ostane aj 2÷3 dni, budete žasnúť nad jeho „hodvábnou“ konzistenciou); svoju marinádu som už dávnejšie uviedol, ale pre Vás a pre istotu, ešte „krát“: 120 ml červeného vína „Cabernet Sauvignon r. 2007“ (ale juhomoravský „vavřineček“ je tiež nie na zahodenie); 2 strúčiky pretlačeného cesnaku; 2÷3 PL červenej cibule „na drobno“; 5 PL sójovej omáčky; 1 PL plnotučnej horčice a 2 PL slnečnicového oleja (ja som síce použil olivový, ale nerád by som niekomu mával okolo nosa „červenou plachtou“ ako toreádor býkovi); takže, v pomocnej porcelánovej miske som vymiešal marinádu a vložil do nej nízku roštenku, umytú pod studenou tečúcou vodou a osušenú, pokrájanú na hrubšie „rezance“ a
-
3
prikrytú celofánom uložil cez noc „hajať“ do chladničky; podobne, ako aj umytú, očistenú, odblanenú a odkvapkanú kuraciu pečeň s „filmom“ (1 PL) plnotučnej horčice
-
4
„podriadené zložky“ nástup, ide sa variť obed!!! V prvej rade pokrájať zvyšok veľkej červenej cibule (nezabudnúť odložiť jeden „disk“ koliesok na ozdobu), pretlačiť zvyšné strúčiky cesnaku a na drobno pokrájať feferónku či jalopeño (kamarát @kimlo – záhorácky chilli kowboy aj_aj, alebo radšej double -:))) ). A teraz pozor „ideme z kopca“!
-
5
do rozohriateho „Wok_u“ nalejeme olej, vsypeme cibuľu a cesnak, premiešame a krátko porestujeme, pomocou kuchyňských klieští pridáme z marinády „rezance roštenca“ a premiešame, „poprášime HLM_om – hladkou múkou ~ 1 KL“ a sem_tam obracaním pomocou kuchyňských klieští, orestujeme ~ 6÷7´
-
6
pridáme kuraciu pečeň (v KK je uvedená bravčová, ale v Des Moines – Iowa ju „nesplašíte ani za živého svätého“), premiešame, oMČK_ujeme, premiešame a 7÷8´ restujeme až pečeni „uschne“ krv
-
7
pridáme na drobné „C_éčka“ pokrájané jalopeño (kto je na jazyku, alebo aj na „druhej strane“ háklivý, môže ½ srdiečka vyrezať, alebo celý jaderník a semienka odstrániť), mletú červenú sladkú paprika (MČSP), mletý ďumbier (ale čerstvý strúhaný je lepší), 2÷3 PL kečupu (ja som mal vlastnoručne vyrobený kápiový krém), premiešame a dorestujeme
-
8
na záver trošku podlejeme vývarom z kostí s 1 KL kukuričného škrobu (maizény), podľa potreby dosolíme, dochutíme a „korunkujeme“ PL čerstvého masla
-
9
a ide sa jesť!!! Pripravil som v slanej vode s rascou predvarené a následne opečené zemiaky, ktoré som rozložil na túto „hovädzo_pečeňovú“ dobrotu, pridal sterilizovanú cibuľku, ozdobil kolieskami červenej cibule a pridal na „ježka“ opečenej údenej pytliackej klobásy
-
10
ale chutilo aj servírované na listoch „Romano“ šalátu, opäť so sterilizovanou cibuľkou, veľkou bielou šalátovou fazuľou v citrónovom náleve (ak budete dobrí, časom pridám aj rcp) a ozdobou z čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate. Podávať sa môže aj s ryžou, tarhoňou, ale aj "len" s chlebíkom (trebárs aj ako teplé predjedlo), ...!
-
11
na raňajky sme mali kuraciu paštétu podľa @pusta – ktorej veľmi pekne ďakujemE za uverejnený rcp a zároveň oznamujem, že je to superfasaextraprímaultravagányspecial lahôdka, ktorú Vám všetkým s dôverou odporúčam do priazne!
a veľmi pekne dakujem za vyskúšanie mojej paštéty s tvojim novým názvom a za perfektné foto, ktoré si pridal :-))))))
vždy je veľmi milé-čítať tvoj pracovný postup...niekedy ani tak nesledujem "čo" si varil..ale "ako" si varil...:-)
želám pohodový deň!
varecha.pravda.sk/recepty/jemna-kremova-pasteta-z-kuracej...
môj pradedo tiež slúžil u ferenc-józsiho vo viedni v hodnosti husárskeho kapitána - a aký ťažký fešák to bol :-)))))
pekný pozdrav do Iowy posielam tebe i tvojej pani manželke.
srdečne dakujem.
Ďakujem za recept, nerobila som ho posledný raz.