Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. mája 2013
Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept)
Foto: sracz

Milujem Slovácko. Duševne som úzko spätý s jeho pracovitými, dobrosrdečnými ľuďmi, pesničkami, zvykmi a samozrejme s jeho kychyňou. Okolo roku 1973 som v Brne Zobraziť celý popisMilujem Slovácko. Duševne som úzko spätý s jeho pracovitými, dobrosrdečnými ľuďmi, pesničkami, zvykmi a samozrejme s jeho kychyňou. Okolo roku 1973 som v Brne po prvý raz ochutnal „Šenkýřský timbál“ a od tej doby som naň márne „zháňal“ rcp. Jeden mi poslal priateľ Karel Zelený z Prahy, ale ten bol s bravčovým mäsom. Pred nedávnom som dostal krásny darček = KK „Slovácká kuchyně; 1993“ a tam – str. 72 – bol. Urobil som ho podľa seba a vrelo odporúčam aj Vám! Už mi chýba len vínko z južnej Moravy.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
750 g
3 PL
1 ks
5 - 6 ks
podľa potreby g
podľa potreby
podľa potreby
1 ČL
120 - 150 ml
2 - 3 PL (kečup)
1 ks (feferónka)
1 ČL
1 ČL
1 PL
Príloha a ozdoba:
1000 g
333 ml
4 ks
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Už pri formovaní zostavy potrebných ingrediencií som reagoval ako pes akademika Pavlova => spustil sa mi mohutný slinotok

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ak nemáte istotu o „rodnom liste“ mäsa, radšej si ho vložte do marinády, aspoň cez noc, (ak čírou náhodou v nej ostane aj 2÷3 dni, budete žasnúť nad jeho „hodvábnou“ konzistenciou); svoju marinádu som už dávnejšie uviedol, ale pre Vás a pre istotu, ešte „krát“: 120 ml červeného vína „Cabernet Sauvignon r. 2007“ (ale juhomoravský „vavřineček“ je tiež nie na zahodenie); 2 strúčiky pretlačeného cesnaku; 2÷3 PL červenej cibule „na drobno“; 5 PL sójovej omáčky; 1 PL plnotučnej horčice a 2 PL slnečnicového oleja (ja som síce použil olivový, ale nerád by som niekomu mával okolo nosa „červenou plachtou“ ako toreádor býkovi); takže, v pomocnej porcelánovej miske som vymiešal marinádu a vložil do nej nízku roštenku, umytú pod studenou tečúcou vodou a osušenú, pokrájanú na hrubšie „rezance“ a

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    prikrytú celofánom uložil cez noc „hajať“ do chladničky; podobne, ako aj umytú, očistenú, odblanenú a odkvapkanú kuraciu pečeň s „filmom“ (1 PL) plnotučnej horčice

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    „podriadené zložky“ nástup, ide sa variť obed!!! V prvej rade pokrájať zvyšok veľkej červenej cibule (nezabudnúť odložiť jeden „disk“ koliesok na ozdobu), pretlačiť zvyšné strúčiky cesnaku a na drobno pokrájať feferónku či jalopeño (kamarát @kimlo – záhorácky chilli kowboy aj_aj, alebo radšej double -:))) ). A teraz pozor „ideme z kopca“!

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do rozohriateho „Wok_u“ nalejeme olej, vsypeme cibuľu a cesnak, premiešame a krátko porestujeme, pomocou kuchyňských klieští pridáme z marinády „rezance roštenca“ a premiešame, „poprášime HLM_om – hladkou múkou ~ 1 KL“ a sem_tam obracaním pomocou kuchyňských klieští, orestujeme ~ 6÷7´

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme kuraciu pečeň (v KK je uvedená bravčová, ale v Des Moines – Iowa ju „nesplašíte ani za živého svätého“), premiešame, oMČK_ujeme, premiešame a 7÷8´ restujeme až pečeni „uschne“ krv

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridáme na drobné „C_éčka“ pokrájané jalopeño (kto je na jazyku, alebo aj na „druhej strane“ háklivý, môže ½ srdiečka vyrezať, alebo celý jaderník a semienka odstrániť), mletú červenú sladkú paprika (MČSP), mletý ďumbier (ale čerstvý strúhaný je lepší), 2÷3 PL kečupu (ja som mal vlastnoručne vyrobený kápiový krém), premiešame a dorestujeme

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na záver trošku podlejeme vývarom z kostí s 1 KL kukuričného škrobu (maizény), podľa potreby dosolíme, dochutíme a „korunkujeme“ PL čerstvého masla

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a ide sa jesť!!! Pripravil som v slanej vode s rascou predvarené a následne opečené zemiaky, ktoré som rozložil na túto „hovädzo_pečeňovú“ dobrotu, pridal sterilizovanú cibuľku, ozdobil kolieskami červenej cibule a pridal na „ježka“ opečenej údenej pytliackej klobásy

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ale chutilo aj servírované na listoch „Romano“ šalátu, opäť so sterilizovanou cibuľkou, veľkou bielou šalátovou fazuľou v citrónovom náleve (ak budete dobrí, časom pridám aj rcp) a ozdobou z čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate. Podávať sa môže aj s ryžou, tarhoňou, ale aj "len" s chlebíkom (trebárs aj ako teplé predjedlo), ...!

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na raňajky sme mali kuraciu paštétu podľa @pusta – ktorej veľmi pekne ďakujemE za uverejnený rcp a zároveň oznamujem, že je to superfasaextraprímaultravagányspecial lahôdka, ktorú Vám všetkým s dôverou odporúčam do priazne!

    Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

frezia68
Hovädzie mäso mám zo všetkých mias najradšej.A tento krásne spracovaný recept určite vyskúšam v dohľadnej dobe,lebo už teraz mám na to chuť aj s bravčovou pečeňou.Tu nie je úzky profil,ale štípľavé papričky len opatrne...a bude tarhoňa = nedeľný obed :-) Ak k tomu pustím krásne slovácke pjesničky a predstavím si obľúbené postavy zo Slovácko sa nesúdi a mnohé humorné zážitky,idylka bude dokonalá.....zážitok nie len pre oči,žalúdok,ale pre "celého človeka" :-)
1x sracz
pusta
@mil ý @sracz - ferikém, k tomuto fantastickému receptu blahoželám a dakujem za takú lahôdku. fakt, už len kvalitné moravské vínečko k tomu a načim aj dobrá cimbalová muzika so spevom jožka černého :-)
a veľmi pekne dakujem za vyskúšanie mojej paštéty s tvojim novým názvom a za perfektné foto, ktoré si pridal :-))))))
1x sracz
pusta
@sracz - ferikém, k tomuto jedlu som mala na mysli presne Sauvignon, ale ten moravský. moraváci majú úžasné vína, chutia mi všetky, najviac z nich však Sauvignon - a to už od mládí :D
1x sracz
radost
@sracz
vždy je veľmi milé-čítať tvoj pracovný postup...niekedy ani tak nesledujem "čo" si varil..ale "ako" si varil...:-)
želám pohodový deň!
1x sracz
modrykamen
Takéto rýchlovky mám rád. Podľa tvojho receptu dokáže variť aj ľavoruký. Aj marináda nie je na zahodenie. Ďakujem za pre mňa inšpiračný recept. Ináč tá moravská kuchyňa je vynikajúca.
1x sracz
soncya
milý @sracz tvoje recepty je radosť čítať, tento nevynímajúc. príma recept a ešte prímovejšie podaný. Pekný deň prajem. :o)
1x sracz
pacik
Milý @sracz , už sa teším na varenie, hovädzina a pečeň = úžasná kombinácia. Čítať tvoje recepty je zážitok, 1x nikdy nestačí :-)
1x sracz
sovka62
Nóóóóó´...., teda ánóóóó, toto určite môžem. Ukladám a už aj viem pri akej príležitosti navarím, už sa teším. Ďakujem.
1x sracz
izabella929
@sracz...prekr ásny zážitok z čítania úžasných spomienok na svoju domovinu a moravákov.-) nuž a recept , to je úplná paráda, presne ako to má byť...)bátyuskám, k takému obedíku veru sa vínečko žiada.-)))takže určite tvoj recept vyskúšam.-) vďaka...
1x sracz
sracz
Každému podľa jeho chutí, milá @frezia68 – kamarátka zos PO. S Moravou ma viažu nádherné spomienky a zážitky. Začínal som v Holešove ako mladý fešný poručík s 86 kg hmotnosťou. Dnes mi ostalo už iba „mladý“ plukovník v.v. – a ostatné = to vodnééés čas, ale zato som „vážený“ – lebo terajšia hmotnosť je 106 kg! Sranda nie!?! Ďakujem Ti za koment i za spomienky!
sracz
Srdečné poďakovanie za Tvoj „double coment“ @pusta – milá súputnička, cítim sa veľmi poctený Tvojimi slovami. Ako som sa už bol priznal, milujem Moravu, celú, od severu až na juh, od ostravy, cez Olomouc, Brno, Znojmo. Na Vysočine, v Kunčiné, mám veľmi veľa sesterníc a bratrancov (to je zásluha nášho dedka po meči, Františka III. – vojančil, ešte za FerencJózsiho, kdesi na severnej Morave a odtiaľ si doniesol domov na Šariš svoju prvú manželku). V Brne som absolvoval techniku i doktorandskéštúdium. Vo Velkých Pavlolovicích žije jeden z mojich bratrancov. Nikdy som nebol veľký „píč“, ale na moravské vínečka nedám dopustiť. Ochutnal som ich v Mikulove, Bzenci, Kyjove, Znojme i v Práčích a v Božicích u znojma. Ale predsa len „ze slováckých sklípků“ sú tie najúžasnejšie, najvoňavejšie, najiskrivejšie. A slovácké „pjesničky“!? Z Jožkom Černým som si posledný raz zaspieval (1 a ½ hodinu, bez prestávky) na jeho koncerte v Teplicích v Čechách, samozrejme ako divák! Nádherné spomienky. Ďakujem Ti @pusta – dievča milé, ale už zachádzam naozaj vééééééééľmi hlboko! Za rcp na kurpečienku ďakujem ja Tebe, som rád, že sa Ti múj fotodokument páči, ... a na dobrom vínečku, ak budeš chcieť, sa môžeme osobne stretnúť, až budem doma, na Slovensku! Ja neuznávam rozdelenie našeho spoločného štátu! Pokiaľ žijem, bude pre mňa Slovensko a Slovácko jedno srdce a jedna duša!
sracz
Múdre rozhodnutie, milá @manya – ďakujem Ti zaň a zo srdca želám úspech pri varení a dobrú chuť pri koštovke!
sracz
Ďakujem aj ja Tebe, milá @radost – za srdečné prianie! Mám radosť, ak dokážem urobiť ľuďom radosť!
sracz
Veď práve o to ide, vážený @modrykamen – kamarát! Nie každý z nás je profesionál a tak, ako na prvú lásku, tú najsamnaozajstnejšiu, ani na prvú chuť dobrého jedla, sa nedá nikdy zabudnúť! Podľa mňa: prečo by som si mal zamaškrtiť iba sám, nech si pochutná aj môj blížny! Trvalo mi to viac, ako 40 rokov, než som sa k pôvodnému rcp dostal, tak nech nikto z Vás nie je ukrátený o jeho dobrotu!
njdevil
mily @sracz , ja som sice prave doobedovala, ( toltott kapusztat s hubovou omackou ), ale tu tvoju paradicku, by som si hned dala ako DUPLU a potom este ako zakusok:-)...parada, uz iba rozmrazit maso a ide sa na to...este stastie, ze tu nie je problem s bravcovou pecienkou, my pecen mame radi na vsetky mozne a nemozne sposoby...New Jersey pozdravuje Iowu, pekny den!
1x sracz
sracz
Príjemný dobrý deň a spoločnosť dobroprajných usmievavých ľudí aj Tebe, milá @soncya – do kráľovstva najfantastickejších bryndzových pirohov na svete! Vrelo odporúčam pokus s ich dopečením, podľa možnosti na kuracej masti, do bronzovočervena, po oficiálnom vyvarení. Mne ich robievala teta Margita v Kežmarku a som na „betón“ presvedčený, že aj v trejto chvíli ich má pre mňa v mrazničke pripravené!
sracz
„Gramotné“ konštatovanie, milá @pacik – a ešte lepšie rozhodnutie sa na vyrenie. Rád prispievam aj k Tvojej pohode! Neboj sa Ty, mám toho ešte dosť v zásobe a odísť „hen tam hore“ sa mi ešte akosi nebárs ráči“!
mesiar50
Tak pekne popísaným pracovným postupom som sa dávno nestretol.Navaril si vynikajúce a chutne vyzerajúce jedlo.Si skvelý kuchár.Prajem ti všetko dobré.
1x sracz
jody
Feribacsi, pecienku ja kedykolvek a takato famozna uprava... nemam slov, idem si ja aspon do chleba zahryznut... zasa si ma dostal :-)
1x sracz
sracz
Určite navar, milá @sovka62 – budeš prekvapená, ako si u svojeho „strážcu rodinného kozuba“ šplhneš! Pikantnosť si však nastav podľa Vašich chutí, ak môžem poradiť a pokiaľ chceš mať toto „žradielko“ lahodnejšie a použiješ kuraciu pečeň, nemarinuj ju v horčici! Nech Ti Padne na úžitok! Dobrú chuť! Dobrú chuť! Dobrú chuť!
sracz
Ciao_ko a sevas hugácskam, milá @izabella929 – včelička robotníčka. Ďakujem aj Tebe za hrejivé slová a teším sa na Tvoj úspech s mojim rcp. Dobre viem, že to pre Teba, zaplať Pán Boh, ešte neplatí, ale pamätaj si pre budúce časy: „Víno je mlieko starcov“ -:))). A pre vínka z južnej Moravienky to platí x_násobne!
sracz
Iowa srdečne pozdravuje New Jersey, milá @njdevil – ja sa síce k bravčovej pečeni ťažko dostanem, ale kuracia je sladšia, zvlášť keď ju „nenahorčicuješ“ a v kombinácii s „fille mignon“ vytvorí doslova báseň a baladu v papuľke aj v brušku! A propos – napíš mi, prosím, svoju E-mail adress, mám aj pre Teba niekoľko tipov na prípravu pečene a ak si dostupná na Skype, môžeme „face in face“ = z papule do ksichtu!?!
manya
hlásim sa, že budem dobrá a počkám si na recept bielej fazule v citrónovom náleve, lebo som jej nasadila neúrekom, (a dosť ďaleko od mojich tmavších susedov), tak každý recept je vítaný.
1x sracz
sracz
Pozdravujem Ťa v NL, milý Mäsiar @mesiar50 – ďakujem Ti za príjemné konštatovanie a vrelo odporúčam túto dobrotu aj do Tvojej priazne! Pevné zdravie a silné nervy aj Tebe!
sracz
Na chleba sa ťažko a dlho robí, milá @jody – čku – radšej Ty mi, dievča zlaté, ostaň pri mäsku. S pečeňou si hanbu neurobíš! Ja som začínal s kuracou rcp_om „Ferryho tousty“ – raz ich na našu varešku pridám! Doma v Košiciach na Furči, som kuraciu úspešne nahradzoval aj zajačou (králičou), lebo som zajace, po stovkách, choval na záhrade. Tiež vynikajúca a zdravá surovina do každej domácnosti. Od polievok, cez pečené, sviečkovú, fašírky, až po klobásy! Všetko lahôdky, dobroty, chuťovky, „mňamky a lakokocinky“! Tu za „veľkým mlákom“ je nekresťansky drahá. Ale o tom, potom!
sracz
A ja, pilne pracovitá @manya - čka sľubujem, že slovo dodržím! Pod svojou strechou mám "kostovníka - ehm ... _čku", čo pri jedení "niekoľkoranovej bielej fazule v citrónovom náleve grúli očami, ako kocúr, keď "s ... ie" do pliev! -:)))
sracz
Ďakujem Ti @njdevil - zatiaľ tam nič nie je, napísal som Ti to aj v TS!!!
pusta
milý@sracz - ferikém, milujem Moravu, veľmi srdeční a dobrí ľudia tam žijú.. Brno je moja srdcová záležitosť:-))))) - aj dnes. dalej Mikulov, Znojmo, Holíč, Luhačovice, Uherské Hradište, Uherský Brod - tam majú též dobré vínečko, - Moravský Dukát..a tie ich pesničky...neidem už dalej písať.
môj pradedo tiež slúžil u ferenc-józsiho vo viedni v hodnosti husárskeho kapitána - a aký ťažký fešák to bol :-)))))
pekný pozdrav do Iowy posielam tebe i tvojej pani manželke.
1x sracz
pusta
milý @sracz - ferikém, veľmi pekne ti dakujem za pozvanie. veľmi rada sa s tebou stretnem :-) . je to pre mňa veľká pocta!
srdečne dakujem.
1x sracz
medovnicek
@sracz vidíš bývam blízko Moravy a nepoznám tento recept, veľmi ma zaujal, už aj je odložený na vyskúšanie a Morava vždy bola a bude môjmu srdcu blízka:)
1x sracz
eviana
Nesmierne zaujímavý recept a krásne nafotený postup... ukladám do KK a s veľkou radosťou vyskúšam :)
1x sracz
sovka62
Feri, tento recept som si vybrala na zajtrajší obed. Včera som polietala celý svet a blízke okolie, roštenec zmizol z povrchu zemského, tak som investovala do pravej sviečkovej, to by nemalo byť na škodu. Mäso som naložila včera večer, pre istotu. Pred chvíľou som ho premiešala a mäso má veľmo preveľmo čudnú farbu, takú akúsi tmavosivo - hnedú. Asi kvôli červenému vínu a hlavne horčici. Zajtra čakáme návštevu, tak mám malú dušičku (len aby sme v hanbe neostali, pani Tesnošilová). Rozmýšľam, či ich nemám rovno pozvať na obed do reštaurácie....
1x sracz
sovka62
No, robila som si zbytočné starosti. Mäso síce farbu nezmenilo, ale nevadí. Bolo chutné, návšteva chválila a asi nie zo zdvorilosti, keďže si pridávali.
Ďakujem za recept, nerobila som ho posledný raz.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia