Foto: pusta
Pečeňové paštéty sú u nás veľmi obľúbené. Táto je bez vajec, je z kuracej pečene, šľahačky a korenín. Má jemnú lahodnú chuť, krémovitú konzistenciu, Zobraziť celý popisPečeňové paštéty sú u nás veľmi obľúbené. Táto je bez vajec, je z kuracej pečene, šľahačky a korenín. Má jemnú lahodnú chuť, krémovitú konzistenciu, výborne a ľahko sa rozotiera. Podávala som ju na čerstvom domácom chlebe s mladou cibuľkou a paradajkou. Príprava je jednoduchá, u nás sa rýchlo míňa, lebo je veľmi dobrá, posúvam recept.
porcia
príprava
na 80 -90 °C
Postup
-
1
Kuraciu pečeň som rozmrazila, zbavila blán, žiliek, umyla a nechala som ju dobre odkvapkať od vody, aby pri restovaní neprskala.
-
2
V hrnci som rozpustila husaciu masť.
-
3
Na strednom plameni na rozohriatej husacej masti som do sklovita orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky - cca 4-5 minút
-
4
Pridala som kuraciu pečeň, restovala som ju asi 15 minút, aby bola prepečená aj z vnútra, nie však vysušená, má zostať šťavnatá.
-
5
Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením.
-
6
Pridala som 1 klinček, 4 guličky celého nového korenia, 1 bobkový list a orestovala som celé asi 1 - 2 minúty, aby korenie uvoľnilo svoju arómu. Klinček,nové korenie, čierne korenie, bobkový list v tomto množstve na 500 g pečene tvorí základné korenie pre paštétu spolu s mletým zázvorom, ktorý som dnes ale nepridala. Ak chcem mať paštétu korenistú, zvýšim množstvo korenín, ale tu nie, má byť jemná.
-
7
Do zmesi som pridala 1 prelisovaný strúčik cesnaku, orestovala som len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu. Pridala som majorán, ten som nerestovala, aby paštéta nemala horkastú chuť, ale...
-
8
ihned som priliala sladkú smotanu, nechala zovrieť, ale som ju nevarila, vypla som plameň a celú zmes som nechala úplne vychladnúť. Koreniny som ponechala v nej, rozmixujú sa s ostatnými ingredienciami a paštétu ešte správne dochutia.
-
9
Vychladnutú zmes som ponorným mixérom rozmixovala úplne do hladka, výsledná zmes je pomerne riedka, tekuá, ale neskôr v chladničke primerane stuhne na krém.
-
10
Kým bola zmes tekutá, naplnila som ju do vhodných nádobiek a odložila na 4 hodiny do chladničky, aby stuhla na paštétu. Po stuhnutí som zaliala paštétu asi 0,5 cm vrstvou rozpustenej husacej masti, paštéta potom na povrchu neokorá a vydrží v chladničke asi 7 dní bez závad, ak dovtedy vôbec vydrží - je veľmi žravá :-)
-
11
Hotovú paštétu som rozotrela na krajec čerstvo upečeného domáceho chleba, podávala som k nej mladú cibuľku, paradajku a čerstvú zelenú zeleninovú papriku s reďkovkami /tie dve nemám ich na fotografii/. Paštéta má vynikajúcu jemnú lahodnú chuť, rýchlo sa míňa, na zajtra asi nezostane od včera :-)
bola táto krémová paštéta aj vtedy výborná.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
aj výborná
dakujem.
dakujem.
dakujem za pochvalu.
dakujem.
ak zamrazíš, vyber večer z mrazáku a nechaj povvoliť pri izbovej teplote pozvoľna a máš na konzumáciu na raňajky.
dakujem za pochvalu.
veru je to chutné, je to mňam. :-)
dakujem.
dakujem.
dakujem ti za potešujúcu správu.
len si sprav túto jemnú krémovú paštétu, je naozaj výborná.
dakujem ti.
som rada, že chutilo.
dakujem ti za správu.
dakujem.
veľmi ma teší, že máš uložené v kategorii deliciosus -csemege.
musím tiež spraviť znovu túto lahôdku, teraz mám aj domácu husaciu masť od Veľkej noci a šanujem si ju na túto dobrotku. budem myslieť na teba a natierať pomaly a na tenúčko na čerstvo upečený domáci chlebík + paprika a paradajky. domáce je domáce, však?
bravčové sadlo používam pri príprave domácej paštéty z bravčovej pečene, ale tedy bez šľahačky - tiež je vynikajúca. :-)
rada by som Ti poslala ochutnávku do Iowy aj Tvojej milej pani manželke ako chutný pozdrav z domova, kiež by sa to dalo...
úprimne dakujem za krásne hodnotenie :-)
veľmi pekne dakujem za správu.
P.S.: foto je pod mojim recp : Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou á la Šenkářský timbál; pochutnali smE si a ešte trošku máme, ak vydrží do nedele -:))) - ach jáááááááj, je veľmi "zrážanlivá. doslova Ti mizne pred očami!
som rada, že tak chutila tvojej návšteve a je taká "zrážanlivá", ako si povedal :-)))))
avšak ešte radšej som a teším sa, že si živý a v poriadku ty sám, lebo hlásili u nás ničivé tornádo v končinách, kde žiješ. s vážnymi obavami som myslela na teba, ani nevieš, ako som rada, že si OK!
nech sa ti darí v dobrom zdraví a obchádza ťa všetko zlé.
dakujem za úžasnú pochvalu i pridané foto :D
ked som ešte pracovala, tiiež to bolo od vidíš do nevidíš + kopec nočných služieb, často aj pia, so a ne.
kľudne môžeš túto paštétu aj z kuracích pečienok z obchodu, sú naozaj kvalitné.
som rada, že vyskúšaš. neboj, nie je to nič ťažké, rýchlo hotové, paštéta je veľmi jemná, vynikajúca a naozaj veľmi chutná.
veľmi pekne ti dakujem za správu.
vôbec mii nevadí, ak sa táto paštéta možno v tejto chvíli robí aj v Bulharsku, práve naopak :-)
kľudne žni aj za mňa pochvaly, aká si skvelá kuchárka :D
ved každý z nás prevzal nejaký vyniikajúci recept od niekoho druhého. mňa zo len a len teší :-)
dakujem za príjemnú správu.
prajem ti pekný večer.
Pre tých, čo vravia, že sú sami a neoplatí sa im robiť toľko paštéty: dá sa zmraziť a v príhodnom čase vybrať a rozmraziť. Raz som robila dokonca pol kuracie a pol kačacie pečienky. Paštétu treba vždy trochu viac presoliť, lebo po uležaní dostane tú správnu chuť a slanosť.
ešte aj hrniec a varešku si pooblizovala, a paštétu šup do chladničky, aby si ju hned nezjedla ? :D no pekne :-)))
mám radosť z toho a dakujjem.
dakujem i za užitočné a praktické rady pre ostatných :-)
dakujem ti.
dakujem.
pravdu máš, žiadna kupovaná sa jej nevyrovná.
tvoja správa ma potešila, dakujem.
dakujem za správu a šírenie môjho receptu i medzi kolegyňkami.
dakujem za krásnu správu.