Jemná krémová paštéta z kuracej pečene fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. mája 2013
Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept)
Foto: pusta

Pečeňové paštéty sú u nás veľmi obľúbené. Táto je bez vajec, je z kuracej pečene, šľahačky a korenín. Má jemnú lahodnú chuť, krémovitú konzistenciu, Zobraziť celý popisPečeňové paštéty sú u nás veľmi obľúbené. Táto je bez vajec, je z kuracej pečene, šľahačky a korenín. Má jemnú lahodnú chuť, krémovitú konzistenciu, výborne a ľahko sa rozotiera. Podávala som ju na čerstvom domácom chlebe s mladou cibuľkou a paradajkou. Príprava je jednoduchá, u nás sa rýchlo míňa, lebo je veľmi dobrá, posúvam recept.

1 dávka - pre viac o
porcia
10 minút
príprava
20 minút
na 80 -90 °C

Suroviny

500 g
50 g
150 ml
1 ks
1 čl
1 čl
podľa chuti
4 guličky
1 ks
1 ks
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Kuraciu pečeň som rozmrazila, zbavila blán, žiliek, umyla a nechala som ju dobre odkvapkať od vody, aby pri restovaní neprskala.

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci som rozpustila husaciu masť.

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na strednom plameni na rozohriatej husacej masti som do sklovita orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky - cca 4-5 minút

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som kuraciu pečeň, restovala som ju asi 15 minút, aby bola prepečená aj z vnútra, nie však vysušená, má zostať šťavnatá.

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením.

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som 1 klinček, 4 guličky celého nového korenia, 1 bobkový list a orestovala som celé asi 1 - 2 minúty, aby korenie uvoľnilo svoju arómu. Klinček,nové korenie, čierne korenie, bobkový list v tomto množstve na 500 g pečene tvorí základné korenie pre paštétu spolu s mletým zázvorom, ktorý som dnes ale nepridala. Ak chcem mať paštétu korenistú, zvýšim množstvo korenín, ale tu nie, má byť jemná.

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do zmesi som pridala 1 prelisovaný strúčik cesnaku, orestovala som len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu. Pridala som majorán, ten som nerestovala, aby paštéta nemala horkastú chuť, ale...

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ihned som priliala sladkú smotanu, nechala zovrieť, ale som ju nevarila, vypla som plameň a celú zmes som nechala úplne vychladnúť. Koreniny som ponechala v nej, rozmixujú sa s ostatnými ingredienciami a paštétu ešte správne dochutia.

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladnutú zmes som ponorným mixérom rozmixovala úplne do hladka, výsledná zmes je pomerne riedka, tekuá, ale neskôr v chladničke primerane stuhne na krém.

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kým bola zmes tekutá, naplnila som ju do vhodných nádobiek a odložila na 4 hodiny do chladničky, aby stuhla na paštétu. Po stuhnutí som zaliala paštétu asi 0,5 cm vrstvou rozpustenej husacej masti, paštéta potom na povrchu neokorá a vydrží v chladničke asi 7 dní bez závad, ak dovtedy vôbec vydrží - je veľmi žravá :-)

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovú paštétu som rozotrela na krajec čerstvo upečeného domáceho chleba, podávala som k nej mladú cibuľku, paradajku a čerstvú zelenú zeleninovú papriku s reďkovkami /tie dve nemám ich na fotografii/. Paštéta má vynikajúcu jemnú lahodnú chuť, rýchlo sa míňa, na zajtra asi nezostane od včera :-)

    Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
plk
plk
Je velmi zrava... :-) Co k tomu viac dodat?
mracik9
pusta,tak nejak podobne robím aj ja,je to fantázia chutí,ďakujem za pripomenutie :))
izabella929
vyzerá úplne super.-)) škoda, že nemám domácu pečeň... z brazílskej ju robiť nechcem...
frezia68
Máme doma v obľube paštéty a je už čas urobiť.Len kúpiť dobrú a čerstvú pečeň je problém,ale Tvoja paštéta vyzerá tak,že hneď by som ochutnala :-)
afataga
vyzera mnamkovo, ale pre seba sa mi ju nechce robit, doma by mi to nejedli :-(
používateľ nemá avatar
plk
plk
@Pusta - ja dakujem. Nedavno (1,5 - 2 tyzdne) som na navsteve -ja, iba obcasny mesozrut- jedol nieco vyborne. Hned som si vypytal aj "recepis" :-). A okrem tych Vasich vychytavok - klincek a bobkovy list- to bola uplne navlas taka ista poziven. Takze ste ma tymto popostrcili aby som to uz konecne vyskusal spravit. Len skoda, ze ten moj potomok odmieta pecienku v akejkolvek forme.
pusta
@izabellka929 , to som mala zmrazené pečienky z domácich kureniec od môjho najlepšieho priateľ :-), už som ju robila aj z čerstvých kuracích pečienok od nášho mäsiara, teda zo slovenských. žiadna brazília.
bola táto krémová paštéta aj vtedy výborná.
dakujem.
pusta
@frezia68 , hádam len dostaneš kúpiť pečeň, potom vyskúšaj a iste budeš veľmi spokojná.
dakujem.
lusinkab
Juj tak toto moze byt lahodka :-) krasne spracovane ako vsetky receptiky od teba
ariela6
tiež robievam taketo paštetky pretože kupene nemam rada neviem čo v nich je a ked čitam tie E-čka tak ma prejde chut takže vždy si radčej robim taketo domace skusim aj tvoju Pusta vyzera super
mesiar50
Paštéta vypadá vynikajúco.Nepochybujem o tom,že je
aj výborná
pusta
@afataga , ved sprav radosť sebe. sprav pre seba, napr. z polovičnej dávky a pochutnaj si ty sama. :-)
dakujem.
pusta
@plk , som rada, že som ťa postrčila správnym smerom, len si sprav, je to naozaj pochúťka. môžeš použiť aj tie moje vychytávky :-) budemsa tešiť.
dakujem.
pusta
@ariela6 , presne tak. domáce je domáce, vieš, čo tam dáš.
dakujem za pochvalu.
1andy
vyzerá výborne, ako sa bude správať keď ju hodím aj do mrazničky alebo zavarím do zásoby?
pusta
@1andy , ak chceš zasterilizovať, naplň poháre paštétou do 3/4, daj do studenej vody a od bodu varu stíš plameň na 1/2, od tejto chvíle sterilizuj 1,5 hodiny, vychladnuté ulož do chladničky.
ak zamrazíš, vyber večer z mrazáku a nechaj povvoliť pri izbovej teplote pozvoľna a máš na konzumáciu na raňajky.
dakujem za pochvalu.
cesminaz
vyskusam..vyzera velmi chutne,este ktomu s cerstvou zeleninkou..mnam :-D ukladam
pusta
@jamarlen , do tohoto môjho receptu koňak neide, do francúzskych paštét vúčšinou áno, ale ty si spokojne koňak pridaj :-) tu odporúčam v mnéžstve 30 - 50 ml kvalitný francúzsky koňak :-)
dakujem.
pusta
@fejton1 , nevyberám ani bobkový list, rozmixujem s ostatnými koreninami. patrí do paštétového korenia, dodáva príslušnú chuť. iné je to s bobkovým listom v polievkach, omáčkach, v marináde a v dusenom mäse.
letisia
@pusta dnes som robila tvoju nátierku. Je výborná, ale nebezpečná. Treba sa brzdiť v množstve zjedených chlebíkov. Ja som si to uľahčila, použila som koreniacu zmes Pašticada, ktorú mi doniesla kamarátka z Chorvátska, obsahuje všetky koreniny, ktoré si použila.
pusta
@letisia , to mám úžasnú radosť, skvelé. ja si paštétové korenie vyrábam najradšej sama vždy čerstvé, lebo niet nad čerstvé - ale to som už ja :-)
violeta
@pusta , ďakujem za tento jednoduchý recept, paštéta je výborná, robila som presne podla teba a bola hustá od začiatku, musela som ju ešte riediť hus. masťou, 7 dní nemá šancu vydržať :-D
pusta
@violeta , som veľmi rada, že sa ti tak vydarila a chutila. ja som ju mala takej konzistencie, ako vidíš na obrázku č. 9, zrejme závisí od kvality - myslím hustoty pridanej sladkej smotany i samotnej masti. pridaním husacej masti nič nepokazíš, naopak pridá na chuti a lepšie stuhne, ale aj sa dobre natiera.
dakujem ti za potešujúcu správu.
pusta
@zaneta111 , ani nevieš ako ma teší, ked si niekto všimne môj recept ešte aj určitý čas po jeho pridaní a páči sa mu.
len si sprav túto jemnú krémovú paštétu, je naozaj výborná.
dakujem ti.
denyany
dnes som sa konečne dostala k tomu, aby som vyskúšala tento recept. nemala som inú, len bravčovú masť, ale takú voňavú, fajnovú, tak som ju použila. inak som presne dodržala recept a podarila sa mi výborná paštéta. bola hustá už pri mixovaní, v chladničke stuhla ešte viac. ale naozaj je skvelá a chutila aj návšteve.ďakujem za výborný recept.
pusta
@denyamy , v takom prípade pridaj viac šľahačky a ak máš dobrú domácu masť, tak kľudne jej daj viac. tým nič nepokazíš.
som rada, že chutilo.
dakujem ti za správu.
sracz
Viem si živo predstaviť tú úžasnú chuť Tvojej paštéty, milá @pusta na čerstvo upečenom domácom chlebíku & čerstvé paradajky & čerstvé papriky! Už mám Tvoj rcp uložený v kategórii "lakokocinky" = lahôdky, dobroty, delicious, csemege, ......., prudko jedlé! Vždy keď mám pri príprave paštéty možnosť, použijem miesto masti bravčové sadlo, Ty si tú svoju vyšperkovala husacou masťou! Ach jaj! Mysli aj na mňa a jedz túto "Pusta Máj_ku" v malých množstvách, na tenko a pomaly! -:)))
elysa
dobrota, veeeľmi veľká dobrota...
pusta
milý @sracz -kedves Ferikém, je to tak ako vravíš.
veľmi ma teší, že máš uložené v kategorii deliciosus -csemege.
musím tiež spraviť znovu túto lahôdku, teraz mám aj domácu husaciu masť od Veľkej noci a šanujem si ju na túto dobrotku. budem myslieť na teba a natierať pomaly a na tenúčko na čerstvo upečený domáci chlebík + paprika a paradajky. domáce je domáce, však?
bravčové sadlo používam pri príprave domácej paštéty z bravčovej pečene, ale tedy bez šľahačky - tiež je vynikajúca. :-)
rada by som Ti poslala ochutnávku do Iowy aj Tvojej milej pani manželke ako chutný pozdrav z domova, kiež by sa to dalo...
úprimne dakujem za krásne hodnotenie :-)
denyany
dnes sme mali ďalšiu návštevu a pre túto som schovala zvyšok paštétky na ochutnanie. aj im veľmi chutila a nevedeli sa dojesť, až ju na koniec dojedli. musela som aj recept prepísať... zajtra možno bude morčacia pečienka, tak skúsim aj z nej urobiť túto skvelú lahôdku. ešte raz ďakujem za recept!
pusta
@denyamy , veľmi sa teším, že sa vydarila a cutila, aj z morčacej pečene bude úžasná.
veľmi pekne dakujem za správu.
sracz
....... na raňajky sme mali kuraciu paštétu podľa @pusta – ktorej veľmi pekne ďakujemE za uverejnený rcp a zároveň oznamujem, že je to superfasaextraprímaultravagányspecial lahôdka, ktorú Vám všetkým s dôverou odporúčam do priazne!
P.S.: foto je pod mojim recp : Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou á la Šenkářský timbál; pochutnali smE si a ešte trošku máme, ak vydrží do nedele -:))) - ach jáááááááj, je veľmi "zrážanlivá. doslova Ti mizne pred očami!
1x kaia
pusta
@sracz , tak takúto úžasnú a dlhú pochvalu som ešte od nikoho v živote za papaníčko nikdy nedostala ako od teba.
som rada, že tak chutila tvojej návšteve a je taká "zrážanlivá", ako si povedal :-)))))
avšak ešte radšej som a teším sa, že si živý a v poriadku ty sám, lebo hlásili u nás ničivé tornádo v končinách, kde žiješ. s vážnymi obavami som myslela na teba, ani nevieš, ako som rada, že si OK!
nech sa ti darí v dobrom zdraví a obchádza ťa všetko zlé.
dakujem za úžasnú pochvalu i pridané foto :D
manya
prehliadla som tvoj recept, často som v robote až do bezvedomia a vtedy nič neregistrujem.Už dávnejšie rozmýšľam na takouto nátierkou, kedysi som ju robila častejšie z domácich pečienok, dávala som aj údenú slaninku ale recept už ťažko nájdem, v obchode sa objavujú aj slovenské kuracie pečienky tak vyskúšam, podľa tvojho super postupu to bude zábava.
pusta
@manya ,verím ti to.
ked som ešte pracovala, tiiež to bolo od vidíš do nevidíš + kopec nočných služieb, často aj pia, so a ne.
kľudne môžeš túto paštétu aj z kuracích pečienok z obchodu, sú naozaj kvalitné.
som rada, že vyskúšaš. neboj, nie je to nič ťažké, rýchlo hotové, paštéta je veľmi jemná, vynikajúca a naozaj veľmi chutná.
manya
kým mi tvrdli medovkové cukríky robila som nátierku podľa tvojho receptu, naozaj rýchlo a fanovo, už si natieram druhý chlebík,ďakujem, ani som ju veľmi nepresolila.
pusta
@manya , tak to ma veľmi teší, ešte viac ma teší, že chutí. nuž je máj - že by amorov šíp? :-) len som žartovala. nech ti padne na zdravie!
veľmi pekne ti dakujem za správu.
denyany
milá @pusta , mala som vzácnu návštevu zo zahraničia a súčasťou raňajok bola aj táto tvoja paštéta. veľmi všetkým chutila a musela som aj recept nadiktovať. tak len aby si vedela, že tvoja paštéta sa možno robí v tejto chvíli aj v Bulharsku. ešte raz ti ďakujem, že si sa podelila s týmto receptom, paštéta vždy boduje a ja žnem pochvaly, aká som skvelá kuchárka. :-D
pusta
@denyamy , ani nevieš, ako si ma potešila. som veľmi rada, že tak veľmi chutilo tvojej vzácnej zahraničnej návšteve.
vôbec mii nevadí, ak sa táto paštéta možno v tejto chvíli robí aj v Bulharsku, práve naopak :-)
kľudne žni aj za mňa pochvaly, aká si skvelá kuchárka :D
ved každý z nás prevzal nejaký vyniikajúci recept od niekoho druhého. mňa zo len a len teší :-)
dakujem za príjemnú správu.
prajem ti pekný večer.
natali711
Práve dnes som vyrobila túto nátierku, je naozaj úžasná. Už som sposlala recept aj mojej mame, ako ju poznám určite ju vyskúša. Ja som vyoblizovala varešku a poriadne povytierala hrniec a chytro som ju šupla do chladničky aby som z nej hneď polovicu nezjedla :-)
58vlasta
Tiež som robila pečienkovú paštétu už viackrát. Dávam len 1 dl smotany a pridávam 1 dl vína, provensálske alebo tymián, na masle a do vymixovanej zmesi pridávam hrsť sušených brusníc namočených vo víne, bez bobkového a nového korenia. Zalievam tiež roztopeným maslom a pár lístkov šalvie na vrch.
Pre tých, čo vravia, že sú sami a neoplatí sa im robiť toľko paštéty: dá sa zmraziť a v príhodnom čase vybrať a rozmraziť. Raz som robila dokonca pol kuracie a pol kačacie pečienky. Paštétu treba vždy trochu viac presoliť, lebo po uležaní dostane tú správnu chuť a slanosť.
frezia
Uz som ju robila podla tvojho receptu 2 krat,je vyborna,odporucam ju kazdemu vyskusat.
anka22
dnes určite urobím lebo mám rada paštéty
pusta
@natali711 , som rada, že sa ti paštéta úžasne vydarila a recept si dokonca poslala tvojej maminke :-)
ešte aj hrniec a varešku si pooblizovala, a paštétu šup do chladničky, aby si ju hned nezjedla ? :D no pekne :-)))
mám radosť z toho a dakujjem.
pusta
@58vlasta , pekne si ju vylepšila a som rada, že si už viackrát robila paštétu.
dakujem i za užitočné a praktické rady pre ostatných :-)
pusta
@frezia - a ty si ju dokonca robila už 2x podľa môjho receptu, som rada, že ju odporúčaš aj iným:-)))
dakujem ti.
pusta
@anka22 , aj ja mám rada paštéty, teší ma, že spravíš aj ty :-)
dakujem.
luss44
milá @pusta , včera večer som ukuchtila paštétu podľa Tvojho rcp, pridala som aj trochu provensálskeho korenia, a dnes na raňajky sme si s dcérou náramne pochutili, mňám :) včera v práci som vytlačila rcp aj pre kolegyne a jedna ma už ráno informovala o veľkom úspechu paštéty u nich doma, ďakuje Ti týmto smerom :) samozrejme aj ja, prajem pekný víkend.
ana89
@pusta skvelý recept..je úžasná, jemná, veľmi chutná..už žiadne kupované paštéta.. :)
anka22
milá pusta, dakujem za recept, je úžasná paštéta a rýchlo urobená vynikajúca, určite ju budem robit často
pusta
@anna89 , som rada, že tak chutila.
pravdu máš, žiadna kupovaná sa jej nevyrovná.
tvoja správa ma potešila, dakujem.
pusta
@luss44 , to ma veľmi teší, že aj vám chutilo :-)
dakujem za správu a šírenie môjho receptu i medzi kolegyňkami.
pusta
Milá@anka22 , mám úprimnú radosť, že paštétu považuješ za úžasnú a aj tebe sa skvele vydarila :-)
dakujem za krásnu správu.
matka77
Chválim recept ;-) Presne takýto som hľadala, už som ho aj vyskúšala a môžem zkonštatovať, že paštéta je výborná ;-)
luss4
Výborná, robievam ju často, na záver pridám štipku provensálskeho korenia, už potom nemixujem. Dnes sme skúsili aj s brusnicami, tiež dobré.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia