Hovädzí roštenec s kuracou pečeňou à la Šenkýřský timbál (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Milujem Slovácko. Duševne som úzko spätý s jeho pracovitými, dobrosrdečnými ľuďmi,
pesničkami, zvykmi a samozrejme s jeho kychyňou. Okolo roku 1973 som v Brne po
prvý raz ochutnal „Šenkýřský timbál“ a od tej doby som naň márne „zháňal“ rcp. Jeden
mi poslal priateľ Karel Zelený z Prahy, ale ten bol s bravčovým mäsom. Pred nedávnom
som dostal krásny darček = KK „Slovácká kuchyně; 1993“ a tam – str. 72 – bol. Urobil
som ho podľa seba a vrelo odporúčam aj Vám! Už mi chýba len vínko z južnej Moravy.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup- Už pri formovaní zostavy potrebných ingrediencií som reagoval ako pes akademika Pavlova => spustil sa mi mohutný slinotok
- ak nemáte istotu o „rodnom liste“ mäsa, radšej si ho vložte do marinády, aspoň cez noc, (ak čírou náhodou v nej ostane aj 2÷3 dni, budete žasnúť nad jeho „hodvábnou“ konzistenciou); svoju marinádu som už dávnejšie uviedol, ale pre Vás a pre istotu, ešte „krát“: 120 ml červeného vína „Cabernet Sauvignon r. 2007“ (ale juhomoravský „vavřineček“ je tiež nie na zahodenie); 2 strúčiky pretlačeného cesnaku; 2÷3 PL červenej cibule „na drobno“; 5 PL sójovej omáčky; 1 PL plnotučnej horčice a 2 PL slnečnicového oleja (ja som síce použil olivový, ale nerád by som niekomu mával okolo nosa „červenou plachtou“ ako toreádor býkovi); takže, v pomocnej porcelánovej miske som vymiešal marinádu a vložil do nej nízku roštenku, umytú pod studenou tečúcou vodou a osušenú, pokrájanú na hrubšie „rezance“ a
- prikrytú celofánom uložil cez noc „hajať“ do chladničky; podobne, ako aj umytú, očistenú, odblanenú a odkvapkanú kuraciu pečeň s „filmom“ (1 PL) plnotučnej horčice
- „podriadené zložky“ nástup, ide sa variť obed!!! V prvej rade pokrájať zvyšok veľkej červenej cibule (nezabudnúť odložiť jeden „disk“ koliesok na ozdobu), pretlačiť zvyšné strúčiky cesnaku a na drobno pokrájať feferónku či jalopeño (kamarát @kimlo – záhorácky chilli kowboy aj_aj, alebo radšej double -:))) ). A teraz pozor „ideme z kopca“!
- do rozohriateho „Wok_u“ nalejeme olej, vsypeme cibuľu a cesnak, premiešame a krátko porestujeme, pomocou kuchyňských klieští pridáme z marinády „rezance roštenca“ a premiešame, „poprášime HLM_om – hladkou múkou ~ 1 KL“ a sem_tam obracaním pomocou kuchyňských klieští, orestujeme ~ 6÷7´
- pridáme kuraciu pečeň (v KK je uvedená bravčová, ale v Des Moines – Iowa ju „nesplašíte ani za živého svätého“), premiešame, oMČK_ujeme, premiešame a 7÷8´ restujeme až pečeni „uschne“ krv
- pridáme na drobné „C_éčka“ pokrájané jalopeño (kto je na jazyku, alebo aj na „druhej strane“ háklivý, môže ½ srdiečka vyrezať, alebo celý jaderník a semienka odstrániť), mletú červenú sladkú paprika (MČSP), mletý ďumbier (ale čerstvý strúhaný je lepší), 2÷3 PL kečupu (ja som mal vlastnoručne vyrobený kápiový krém), premiešame a dorestujeme
- na záver trošku podlejeme vývarom z kostí s 1 KL kukuričného škrobu (maizény), podľa potreby dosolíme, dochutíme a „korunkujeme“ PL čerstvého masla
- a ide sa jesť!!! Pripravil som v slanej vode s rascou predvarené a následne opečené zemiaky, ktoré som rozložil na túto „hovädzo_pečeňovú“ dobrotu, pridal sterilizovanú cibuľku, ozdobil kolieskami červenej cibule a pridal na „ježka“ opečenej údenej pytliackej klobásy
- ale chutilo aj servírované na listoch „Romano“ šalátu, opäť so sterilizovanou cibuľkou, veľkou bielou šalátovou fazuľou v citrónovom náleve (ak budete dobrí, časom pridám aj rcp) a ozdobou z čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate. Podávať sa môže aj s ryžou, tarhoňou, ale aj "len" s chlebíkom (trebárs aj ako teplé predjedlo), ...!
- na raňajky sme mali kuraciu paštétu podľa @pusta – ktorej veľmi pekne ďakujemE za uverejnený rcp a zároveň oznamujem, že je to superfasaextraprímaultravagányspecial lahôdka, ktorú Vám všetkým s dôverou odporúčam do priazne!
|