Gaštanový zákusok
Gaštanový zákusok

Gaštanové rezy so želé piškótami fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 6. mája 2017

Videla som podobný recept na internete. Navnadila ma jeho výška a rôznorodosť. Vylepšila som ho podľa svojho gusta a vznikol taký zákusok. Je dosť Zobraziť celý popisVidela som podobný recept na internete. Navnadila ma jeho výška a rôznorodosť. Vylepšila som ho podľa svojho gusta a vznikol taký zákusok. Je dosť náročný na suroviny, ale na nejakú oslavu sa iste niekomu recept zíde.

20
porcií
60 minút
príprava
2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto I. kakaové:
5 ks
100 g
1 bal
80 g
30 g
1 bal
Cesto II. piškótové:
4 ks
4 PL
4 PL
1 KL
Krém pudingový:
500 ml
2 ks
2 PL
100 g
Krém gaštanový:
500 g
250 g
1 KL
Okrem toho:
2 bal
2 bal
3 PL domáci
4 PL
Parížska čokoláda na vrch:
300 ml 33%-ná
200 g
Na zdobenie:
100 ml 33%-ná
1 PL
1 bal
100 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila krémy. Do misy som dala gaštanové pyré a pridala som mascaprone, všetko som mixérom vyšľahala a uložila do chladničky.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mlieku som vymiešala Zlaté klasy cukor a vanilkový cukor a uvarila hustú kašu. Keď bola kaša vlažná, vmiešala som k nej maslo a dobre mixérom vyšľahala. Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky. Ešte deň vopred som v smotane rozmiešala horkú čokoládu, nechala raz zovrieť, vychladila a uložila na noc do chladničky.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na prípravu kakaového korpusu som v mise vymiešala vajcia s cukrom do peny. Pridala som v múke zmiešaný prášok do pečiva a kakao a v malých dávkach som ho vmiešala opatrne do cesta.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som vyliala na papierom vystlaný plech 27x37 cm. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 10 min. Upečený som ho nechala chladiť na mriežke.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ sa mi piekol prvý korpus, pripravila som cesto na druhý biely korpus. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny a po malých dávkach so preosievala do cesta zmiešanú múku s práškom do pečiva. Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom a piekol sa tiež 10 min. na 180 st.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z oboch upečených korpusov a vychladených som stiahla vrchnú kožu.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zostavila som koláč: Na spodok som uložila kakaový korpus. Natrela som ho horúcim marhuľovým džemom.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na lekvár som uložila prvú časť bieleho krému.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na krém som položila želé piškóty. Namáčala som ich v káve, ktorú som zabudla ráno vypiť a takto som nemusela variť osobitne. Namáčala som bielu plochu. Čokoládová zostala suchá.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na želé piškóty som uložila druhú polovicu bieleho krému.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na krém som uložila biely korpus. Natrela som ho horúcim melónovým džemom.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na džem som uložila polovicu gaštanového krému.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na krém som uložila dlhé piskóty, ktoré som namáčala v pomarančovom sirupe.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na piškóty som natrela druhú polovicu gaštanového krému. Dala som stuhnúť do chladničky. Keď vrch stuhol, zakryla som ho papierom na pečenie, uložila do chladničky, položila som na papier krájaciu dosku a položila som na ňu 3 kg múky. Takto som nechala koláč zaťažený celú noc. Ráno som vymiešala mixérom parížsku čokoládu a natrela som ju na vrch koláča. Dala som stuhnúť a vychladiť, aby som mohla zdobiť šľahačkou.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Nakrájala som na rezy horúcim nožom a ozdobila cez cukrárske vrecko šľahačkou. Prajem vám dobrú chuť.

    Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

kikusiatko1507
Velmi sa tesim @Izabelka , ze si znovu pridala recept. Uz si mi tu chybala :-). Zakusok sa mi paci, je naozaj variabilny, dal by sa pekne zostavit aj ako torta. Ukladam pre inspiraciu respektive realizaciu.
torticka
Ked som uvidela tento krasny, urcite chutny zakusok, hned som vedela, ze je to od Teba. Som velmi rada, ze si sa k nam vratila. Chybala.si nam tu. Vitaj.
jack
Óóóó,tak vitaj doma:-)))Teším sa Izka že si späť.Zákusoček nádherný,ako inak,a ďalší do zbierky.Máš pravdu,je náročný na suroviny,ale na oslavu hľadáme presne takéto.No nie?Pekný večer a zvyšok víkendu.
janara
nezameniteľný rukopis, detailný postup, nádherné foto, nepochybne fantastická chuť, skrátka je to Izabelka, vitaj späť ! :)
babka123
Pekne vítam Izabelka, vidíš koľkým ľuďom si urobila radosť. Veľmi sa teším, že si na nás nezanevrela a že si späť medzi nami.
motyka
Som tiež veľmi rada, že si sa vrátila. Na bežnú oslavu pre nás stačí tento jeden zákusok. Takže aj keď náročnejší, ale nahradí aj tri plechy. Pre mňa je to ako torta. A tá chuť musí byť božská.
A ešte niečo - teraz si všímaj kto Ťa privíta späť a vytvor si svoj názor ...........
1x motyka
sracz
Ja tiež ujúkam od radosti z Tvojeho návratu, milá Izka! Rezy vyzerajú úžasne, o chuti nepochybujem a rád by som ich privítal ako darček od Teba ku mojej rýchlo sa približujúcej tohotoročnej 70_tke! Nuž co, kdo umí, ten umí a kdo nemumí, tlačí kočárek! ŽelámE Ti krásny weekend, šťastie, zdravie, lásku!
cesminaz
Milá @Izabelka tiež ta vítam späť :-) Tvoje zákusky a recepty tu už velmi chybali.Som rada,ze si sa napokon rozhodla sem vrátiť :-) Krásny den a zvyšok vikendu ti prajem ;-P A pravdaže,ako vždy krásny zákusok!
patroveckypitrs
Prezerám a v v tom som ma osvietilo takýto rukopis poznám. Pozriem a je to tak. Som rád, že tu vidím krásny zákusok od teba. Ja mám pocit, že s týmto zákuskom si sem vniesla kúsok slnka. Pekný deň želám.
monty469
Vitaj mila @ Izka . Tvoje zakusky tu chybali. Samozrejme aj tento vyzera skvelo a na slavnostnu prilezitost je ako stvoreny ;-)
siisa
Podľa foto som hneď vedela, že si to ty milá @Izabelka. Teším sa, že si sem opäť zavítala. Koláčik vyzerá výborne :)
haji
Vítej, milá Izi, hned je den i máj krásnější! Děkuji za receptík, fota, za sdílení. Krásná práce!
manya
nádherná práca, darmo, si macherka, ukladám a možno naberiem odvahu vyskúšať;
potešila si ma;
joevinohrad
mila pani:
ohromny recept!
trochu nastelovat a mate"bomba malakoff"
mala rada: ked gastany su moc drahe, skuste pouzit b^ob samozrejme vysupany a trochu vanilky
to pekari pouzivali mnoho rokov ako substituciu a nikdo nevedel.
lacne a dobre!
izabella929
@joevinograd ,možno ma považuješ za málo skúsenú gazdinku..ja o tejto verzii náhrady dobre viem..pokiaľ som si ju sama dopestovala na záhrade, robila som zákusky i z fazule..dnes prístup ku kvalitnej fazuli nemám a o čínsku veru nemám záujem..zase na druhej strane nepečiem gaštanové zákusky každý týždeň, takže som si teraz dovolila urobiť trošku náročnejší na suroviny..ale ďakujem pekne za radu, veľmi ma potešil tvoj záujem o môj zákusok..keďže tento zákusok mal svoju výšku, moc sa nastelovať nedalo..piekla som ohromné množstvo zákuskov a všetky boli originál , ale čo neznášam nízke zákusky a preto sa snažím ich vždy niečím nakopnúť, teraz to bolo trošku viac..krásny sviatočný deň...
tiginko
chýbala si Izka, tie tvoje umelecké dielka na jedenie už patria k Vareche :-)
izabella929
@maximamaximova , ešte že nie ja som vymyslela tieto divoké kombinácie ako prvá, lebo by sa ma tvoj komentár dotkol..keď som túto variabilitu objavila na nete, tiež ma zarazilo použitie 2 druhov piškót, veď by stačila aj jedna..ale na tú chuť som bola sama zvedavá..aby ten zákusok nebol dokombinovaný len surovinami, tak som ho ja ešte viac skombinovala gaštanovým krémom...keď už bomba, tak aspoň dokonalá..už len máčanie piškót v dvojakom náleve bolo dosť odvážne..ak poznáš moje zákusky, určite si si všimla, že toto nie je moja parketa a bežne to nerobím...hoci rada používam netradičné suroviny v zákuskoch, ale vždy sú jednoduché a chutné..ešte k tým džemom: ak použijem lekvár, alebo džem na potretie korpusu , je tam len nepatrné množstvo, pretože korpus natieram horúcim džemom a teda je to iba natreté na tenúčko, čo neovplyvní chuť zákusku tak podstatne ako krém..je to vždy iba šmrncnuté lekvárom, cítiť ho že je tam, ale nemá poslanie byť prioritou v ňom..želé som nepoužila osobitne, ale želé bola súčasť piškóty, ktorá sa takto bežne dá kúpiť v obchode..dlho som nad tým uvažovala, že ak namočím do kávy len jednu stranu piškóty, ktorá nie je čokoládová,či mi nebude brániť v krájaní rezov..a uhádla som to..nôž sa zastavil vždy, keď som narazila na čokoládu..ale ver mi, že v tomto zákusku malo každé sústo inú chuť, možno o to išlo i autorovi...ja som to iba trošku doladila gaštanovým krémom, lebo pôvodne mal byť krém len jeden..možno som dostatočne odpovedala na množstvo tvojich otázok..vďaka za komentár..)

izabella929
Ďakujem pekne všetkým, ktorí ma radi vidíte na tejto stránke, páčia sa vám moje recepty a ste ku mne láskaví..)
majulenka
Izabelka, len som uvidela dekoráciu, hneď som vedela, že to je Tvoje dielo. Neprispievam, nemám čím a neviem ako, ale teším sa na Varechu a slušných Vareškárov každý deň. Čítala som, že si odišla, nedopátrala som sa - kam. Preto ma ozaj teší, že si sa vrátila. Ďakujem Ti a budem sa tešiť na Tvoje ďalšie luxusné, či prepychové, či ukážkové recepty. Aspoň tak som bola ja hodnotená, keď som niečo (málo) vytvorila podľa Teba. (Ale, kam sa na Teba hrabem....) Úprimne Ti želám veľa, veľa zdravia a tvorivosti - na Vareche.
izabella929
@majulenka ,ďakujem pekne za pochvalu..) nie je to majstrovské dielo, ale robila som ho prvý krát ako všetky moje zákusky..pokiaľ niečo upečieš, veľmi sa poteším keď odfotíš a pošleš mi hoc na moju emailovú stránku..rada vidím moje zákusky v prevedení iných kuchárok..ďakujem za želanie.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia