Gaštanový zákusok s čokoládovým krémom bez múky
mesačník Varecha, 3. decembra 2023
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Gaštanové pyré, to je zázrak, z ktorého sa dajú upiecť skvelé koláčiky.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
300 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
4 ks |
|
30 g |
|
1 štipka |
|
Krém: | |
250 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
125 g |
|
Poleva: | |
250 g |
|
50 g |
|
Okrem toho: | |
100 g varené (+ na ozdobenie) |
|
Postup
-
1
Gaštanové pyré zmiešame so 150 g čokoládovo–orieškovej nátierky, po jednom vmiešame vajcia a vypracujeme hladký krém. Primiešame zemiakový škrob a tenkým pramienkom za stáleho miešania pridáme olej. Bielky vyšľaháme do polotuha, prisypeme cukor, štipku soli a vyšľaháme na tuhý sneh. Sneh po tretinách zľahka primiešame do gaštanovej hmoty.
- 2
Cesto rozotrieme na plech s rozmermi asi 38 x 25 cm vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C nastavenej na teplovzdušný režim asi na 12–15 minút. Upečený plát vyklopíme na utierku a opatrne stiahneme papier na pečenie. Necháme vychladnúť.
- 3
Krém: 250 g čokolády nahrubo nasekáme a presypeme do misky. Smotanu zohrejeme takmer do bodu varu, primiešame čokoládu a 50 g masla nakrájaného na kúsky. Chvíľu počkáme a potom miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. A vymiešame dohladka. Nakoniec primiešame 125 g čokoládovo–orieškovej nátierky. Necháme vychladnúť.
- 4
Uvarené gaštany nahrubo nasekáme. Plát rozrežeme na tri rovnaké obdĺžniky, aby sa zmestili do formy na chlebík s rozmermi asi 12 x 22 cm. Formu vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno natrieme tretinu čokoládového krému a uhladíme. Na ňu položíme plát cesta, potrieme ho druhou vrstvou krému a posypeme ju polovicou nasekaných gaštanov. Prikryjeme druhou vrstvou cesta. Na ňu opäť natrieme krém, posypeme zvyšnými nasekaným gaštanmi a zakončíme posledným obdĺžnikom cesta. Vložíme na noc do chladničky.
- 5
Na polevu roztopíme nad vodným kúpeľom 250 g nalámanej čokolády a 50 g na kúsky nakrájaného masla. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- 6
Zákusok vyklopíme z formy, preložíme ho na mriežku a potrieme polevou. Pred podávaním odložíme zákusok aspoň na hodinu do chladničky. Podávame ozdobený varenými gaštanmi.
Tiež gaštanový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu