Gaštanový zákusok
Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Videla som podobný recept na internete. Navnadila ma jeho výška a rôznorodosť. Vylepšila som ho podľa svojho gusta a vznikol taký zákusok. Je dosť náročný na suroviny, ale na nejakú oslavu sa iste niekomu recept zíde.
20 porcií |
60 minút príprava |
2x10 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som si pripravila krémy. Do misy som dala gaštanové pyré a pridala som mascaprone, všetko som mixérom vyšľahala a uložila do chladničky.
- V mlieku som vymiešala Zlaté klasy cukor a vanilkový cukor a uvarila hustú kašu. Keď bola kaša vlažná, vmiešala som k nej maslo a dobre mixérom vyšľahala. Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky. Ešte deň vopred som v smotane rozmiešala horkú čokoládu, nechala raz zovrieť, vychladila a uložila na noc do chladničky.
- Na prípravu kakaového korpusu som v mise vymiešala vajcia s cukrom do peny. Pridala som v múke zmiešaný prášok do pečiva a kakao a v malých dávkach som ho vmiešala opatrne do cesta.
- Cesto som vyliala na papierom vystlaný plech 27x37 cm. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 10 min. Upečený som ho nechala chladiť na mriežke.
- Pokiaľ sa mi piekol prvý korpus, pripravila som cesto na druhý biely korpus. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny a po malých dávkach so preosievala do cesta zmiešanú múku s práškom do pečiva. Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom a piekol sa tiež 10 min. na 180 st.
- Z oboch upečených korpusov a vychladených som stiahla vrchnú kožu.
- Zostavila som koláč: Na spodok som uložila kakaový korpus. Natrela som ho horúcim marhuľovým džemom.
- Na lekvár som uložila prvú časť bieleho krému.
- Na krém som položila želé piškóty. Namáčala som ich v káve, ktorú som zabudla ráno vypiť a takto som nemusela variť osobitne. Namáčala som bielu plochu. Čokoládová zostala suchá.
- Na želé piškóty som uložila druhú polovicu bieleho krému.
- Na krém som uložila biely korpus. Natrela som ho horúcim melónovým džemom.
- Na džem som uložila polovicu gaštanového krému.
- Na krém som uložila dlhé piskóty, ktoré som namáčala v pomarančovom sirupe.
- Na piškóty som natrela druhú polovicu gaštanového krému. Dala som stuhnúť do chladničky. Keď vrch stuhol, zakryla som ho papierom na pečenie, uložila do chladničky, položila som na papier krájaciu dosku a položila som na ňu 3 kg múky. Takto som nechala koláč zaťažený celú noc. Ráno som vymiešala mixérom parížsku čokoládu a natrela som ju na vrch koláča. Dala som stuhnúť a vychladiť, aby som mohla zdobiť šľahačkou.
- Nakrájala som na rezy horúcim nožom a ozdobila cez cukrárske vrecko šľahačkou. Prajem vám dobrú chuť.