Gaštanový zákusok

Gaštanové rezy so želé piškótami (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Videla som podobný recept na internete. Navnadila ma jeho výška a rôznorodosť. Vylepšila som ho podľa svojho gusta a vznikol taký zákusok. Je dosť náročný na suroviny, ale na nejakú oslavu sa iste niekomu recept zíde.

20
porcií
60 minút
príprava
2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila krémy. Do misy som dala gaštanové pyré a pridala som mascaprone, všetko som mixérom vyšľahala a uložila do chladničky.
  2. V mlieku som vymiešala Zlaté klasy cukor a vanilkový cukor a uvarila hustú kašu. Keď bola kaša vlažná, vmiešala som k nej maslo a dobre mixérom vyšľahala. Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky. Ešte deň vopred som v smotane rozmiešala horkú čokoládu, nechala raz zovrieť, vychladila a uložila na noc do chladničky.
  3. Na prípravu kakaového korpusu som v mise vymiešala vajcia s cukrom do peny. Pridala som v múke zmiešaný prášok do pečiva a kakao a v malých dávkach som ho vmiešala opatrne do cesta.
  4. Cesto som vyliala na papierom vystlaný plech 27x37 cm. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 10 min. Upečený som ho nechala chladiť na mriežke.
  5. Pokiaľ sa mi piekol prvý korpus, pripravila som cesto na druhý biely korpus. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny a po malých dávkach so preosievala do cesta zmiešanú múku s práškom do pečiva. Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom a piekol sa tiež 10 min. na 180 st.
  6. Z oboch upečených korpusov a vychladených som stiahla vrchnú kožu.
  7. Zostavila som koláč: Na spodok som uložila kakaový korpus. Natrela som ho horúcim marhuľovým džemom.
  8. Na lekvár som uložila prvú časť bieleho krému.
  9. Na krém som položila želé piškóty. Namáčala som ich v káve, ktorú som zabudla ráno vypiť a takto som nemusela variť osobitne. Namáčala som bielu plochu. Čokoládová zostala suchá.
  10. Na želé piškóty som uložila druhú polovicu bieleho krému.
  11. Na krém som uložila biely korpus. Natrela som ho horúcim melónovým džemom.
  12. Na džem som uložila polovicu gaštanového krému.
  13. Na krém som uložila dlhé piskóty, ktoré som namáčala v pomarančovom sirupe.
  14. Na piškóty som natrela druhú polovicu gaštanového krému. Dala som stuhnúť do chladničky. Keď vrch stuhol, zakryla som ho papierom na pečenie, uložila do chladničky, položila som na papier krájaciu dosku a položila som na ňu 3 kg múky. Takto som nechala koláč zaťažený celú noc. Ráno som vymiešala mixérom parížsku čokoládu a natrela som ju na vrch koláča. Dala som stuhnúť a vychladiť, aby som mohla zdobiť šľahačkou.
  15. Nakrájala som na rezy horúcim nožom a ozdobila cez cukrárske vrecko šľahačkou. Prajem vám dobrú chuť.