Fazuľový guláš „internacionál“
Foto: miroslat
Pred niekoľkými rokmi som tu prezentoval recept víťazov súťaže „Novohradský kotlík“. V komentároch zaznelo, že sa jedná o maďarskú klasiku a tak som sa Zobraziť celý popisPred niekoľkými rokmi som tu prezentoval recept víťazov súťaže „Novohradský kotlík“. V komentároch zaznelo, že sa jedná o maďarskú klasiku a tak som sa rozhodol ísť na "prieskum" priamo do Maďarska, k našej známej, milej pani Piroške (Priske). Tu je náš spoločný výsledok. Iba pre poriadok: Z akej fazule sa pripravuje fazuľový guláš? Fazuľa a suchá fazuľa sú vhodnými ingredienciami pre tento recept. Zabudnite na konzervy!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg (alebo koleno) |
|
0,75 kg |
|
0,75 kg |
|
2-3 PL (alebo údená slanina z mangalice) |
|
2 ks veľká |
|
1 ks veľká |
|
1 hlávka |
|
2 ks (alebo malá konzerva lúpaných paradajok) |
|
1-2 ks (nemusí byť) |
|
3 ks |
|
2 ks väčšia |
|
2 ks väčší |
|
1/2 ks |
|
3-4 ks |
|
0,35-0,5 kg (cez noc namočiť do vody) |
|
1 PL |
|
3-4 PL |
|
2 dl |
|
1 zväzok |
|
3 l |
|
|
|
|
|
(alebo čili) |
|
Postup
-
1
Ak sa fazuľový guláš pripravuje z údeného bravčového stehna alebo kolena, je potrebná určitá príprava: Údené stehno/koleno sa musí variť osobitne, pretože má obvykle veľmi slanú chuť (hlavne stehno). Stehno/koleno sa varí dlho, preto si na to vyhraďte niekoľko hodín. Ja som si vypomohol tlakovým hrncom a do vody pridávam okrem mäsa 3 ks bobkového listu a fazuľu namočenú noc pred varením. Hotové mäso nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na cca 1,5 cm kocky. Vývar dochutiť, ak je príliš slaný, zriediť vodou.
- 2
Na prípravu fazuľového guláša si pripravte perkelt podľa vlastnej chuti. Napríklad: na bravčovej masti (oleji) alebo roztopenej slanine orestujte pokrájanú cibuľu a cesnak do sklovita.
- 3
Pridajte hovädzie mäso, osoľte, pridajte mleté korenie, mletú rascu a poduste do biela, kým sa voda neodparí (asi 20 min.) . Potom pridajte bravčové mäso, poduste spolu, až sa voda odparí. Chvíľu nechajte spolu popražiť a odstavte z ohňa. Posypte pomletou červenou paprikou (opatrne, aby neprihorela a nezhorkla).
- 4
Pridajte pokrájanú papriku, paradajky a ostatnú pokrájanú zeleninu. Dobre premiešajte a po chvíli podlejte červeným vínom a povarte.
- 5
Pridajte do hrnca uvarené kocky stehna/kolena. Celú zmes zalejte vývarom z kolena a uvarenou fazuľou. Varte na miernom ohni, kým ingrediencie nezmäknú, a dochucujte ich podľa vlastnej chuti, aby bol fazuľový guláš presne taký, aký máte radi!
- 6
Do hotovej dusenej fazule (babguláš-u) pridajte 3 – 4 strúčiky rozotretého alebo prelisovaného cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať. (Pripravený v kotlíku je o 50 % chutnejší.)
Tiež guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu