Fazuľová guláš

Fazuľový guláš „internacionál“

Autor receptu: miroslat

Pred niekoľkými rokmi som tu prezentoval recept víťazov súťaže „Novohradský kotlík“. V komentároch zaznelo, že sa jedná o maďarskú klasiku a tak som sa rozhodol ísť na "prieskum" priamo do Maďarska, k našej známej, milej pani Piroške (Priske). Tu je náš spoločný výsledok. Iba pre poriadok: Z akej fazule sa pripravuje fazuľový guláš? Fazuľa a suchá fazuľa sú vhodnými ingredienciami pre tento recept. Zabudnite na konzervy!

6 - 8
porcií
60 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak sa fazuľový guláš pripravuje z údeného bravčového stehna alebo kolena, je potrebná určitá príprava: Údené stehno/koleno sa musí variť osobitne, pretože má obvykle veľmi slanú chuť (hlavne stehno). Stehno/koleno sa varí dlho, preto si na to vyhraďte niekoľko hodín. Ja som si vypomohol tlakovým hrncom a do vody pridávam okrem mäsa 3 ks bobkového listu a fazuľu namočenú noc pred varením. Hotové mäso nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na cca 1,5 cm kocky. Vývar dochutiť, ak je príliš slaný, zriediť vodou.
  2. Na prípravu fazuľového guláša si pripravte perkelt podľa vlastnej chuti. Napríklad: na bravčovej masti (oleji) alebo roztopenej slanine orestujte pokrájanú cibuľu a cesnak do sklovita.
  3. Pridajte hovädzie mäso, osoľte, pridajte mleté korenie, mletú rascu a poduste do biela, kým sa voda neodparí (asi 20 min.) . Potom pridajte bravčové mäso, poduste spolu, až sa voda odparí. Chvíľu nechajte spolu popražiť a odstavte z ohňa. Posypte pomletou červenou paprikou (opatrne, aby neprihorela a nezhorkla).
  4. Pridajte pokrájanú papriku, paradajky a ostatnú pokrájanú zeleninu. Dobre premiešajte a po chvíli podlejte červeným vínom a povarte.
  5. Pridajte do hrnca uvarené kocky stehna/kolena. Celú zmes zalejte vývarom z kolena a uvarenou fazuľou. Varte na miernom ohni, kým ingrediencie nezmäknú, a dochucujte ich podľa vlastnej chuti, aby bol fazuľový guláš presne taký, aký máte radi!
  6. Do hotovej dusenej fazule (babguláš-u) pridajte 3 – 4 strúčiky rozotretého alebo prelisovaného cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať. (Pripravený v kotlíku je o 50 % chutnejší.)