Fazuľová guláš
Fazuľový guláš „internacionál“
Autor receptu: miroslat
Pred niekoľkými rokmi som tu prezentoval recept víťazov
súťaže „Novohradský kotlík“. V komentároch zaznelo, že sa
jedná o maďarskú klasiku a tak som sa rozhodol ísť na
"prieskum" priamo do Maďarska, k našej známej, milej pani
Piroške (Priske). Tu je náš spoločný výsledok.
Iba pre poriadok: Z akej fazule sa pripravuje fazuľový guláš?
Fazuľa a suchá fazuľa sú vhodnými ingredienciami pre tento
recept. Zabudnite na konzervy!
6 - 8 porcií |
60 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Ak sa fazuľový guláš pripravuje z údeného bravčového stehna alebo kolena, je potrebná určitá príprava:
Údené stehno/koleno sa musí variť osobitne, pretože má obvykle veľmi slanú chuť (hlavne stehno). Stehno/koleno sa varí dlho, preto si na to vyhraďte niekoľko hodín. Ja som si vypomohol tlakovým hrncom a do vody pridávam okrem mäsa 3 ks bobkového listu a fazuľu namočenú noc pred varením. Hotové mäso nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na cca 1,5 cm kocky.
Vývar dochutiť, ak je príliš slaný, zriediť vodou.
- Na prípravu fazuľového guláša si pripravte perkelt podľa vlastnej chuti. Napríklad:
na bravčovej masti (oleji) alebo roztopenej slanine orestujte pokrájanú cibuľu a cesnak do sklovita.
- Pridajte hovädzie mäso, osoľte, pridajte mleté korenie, mletú rascu a poduste do biela, kým sa voda neodparí (asi 20 min.) . Potom pridajte bravčové mäso, poduste spolu, až sa voda odparí. Chvíľu nechajte spolu popražiť a odstavte z ohňa. Posypte pomletou červenou paprikou (opatrne, aby neprihorela a nezhorkla).
- Pridajte pokrájanú papriku, paradajky a ostatnú pokrájanú zeleninu. Dobre premiešajte a po chvíli podlejte červeným vínom a povarte.
- Pridajte do hrnca uvarené kocky stehna/kolena. Celú zmes zalejte vývarom z kolena a uvarenou fazuľou. Varte na miernom ohni, kým ingrediencie nezmäknú, a dochucujte ich podľa vlastnej chuti, aby bol fazuľový guláš presne taký, aký máte radi!
- Do hotovej dusenej fazule (babguláš-u) pridajte 3 – 4 strúčiky rozotretého alebo prelisovaného cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať.
(Pripravený v kotlíku je o 50 % chutnejší.)