Dvojmäsová sekaná s hubami po našom fotorecept
Foto: sracz
Našťastie mám od mojich agentov, čerstvé podrobné informácie o „hubovej situácii“ na SVK. Vďaka nim som si spomenul na hlášku Helenky Růžičkovej, B. Zobraziť celý popisNašťastie mám od mojich agentov, čerstvé podrobné informácie o „hubovej situácii“ na SVK. Vďaka nim som si spomenul na hlášku Helenky Růžičkovej, B. P.: Donášet se nesmí, ale hlásit se to musí! Ako aj na hádanku zo 60-70. rokov: Žalobaba na 4 písmená = PSVB; preto slovné pomenovanie agentov. Fašírky, sekané, klopsy, čevabčiči i kozácke bitky, máme vo veľkej obľube, preto dnes inovácia podľa mojeho kumštu. Doplnil som ju podľa seba s tým, čo je aj škoda „virucic“, alias vyhodiť. Veď vyskúšajte!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
2-3 ks staršie |
|
240-250 ml čerstvé |
|
2-3 PL (olivový) |
|
240-250 g |
|
240-250 g čerstvé (criminy, portobello) |
|
2 KL |
|
2 ML |
|
240-250 ml vlažný |
|
500-600 g mleté (krk) |
|
500-600 g mleté |
|
1 ks hrubostenná |
|
2-3 ks |
|
2-3 ks |
|
2-3 strúčiky |
|
240-250 g postrúhaná |
|
3-4 PL postrúhaný |
|
240-250 ml |
|
podľa potreby (na vymastenie pekáča) |
|
Postup
-
1
Nástupná prehliadka potrebných ingrediencií.
-
2
Cibuľu som postrúhal priamo do príslušného hrnca a zalial olejom.
-
3
Podusil na priehľadno a zasypal pokrájanými hubami (mal som criminy a portobello 0,5:0,5), okorenil KL soli a ML čerstvo mletého čierneho korenia. Komplet som priebežne podlieval vlažným hovädzím vývarom. Nechal som ho vychladnúť.
-
4
Dve väčšie trojdňové žemle som pokrájal na kocky a uložené v miske, zalial mliekom. Do väčšieho „vajndlingu” som uložil mleté mäsá, pokrájané stonky zeleru, veľkú zelenú papriku, KL soli a „vbuchol” dve celé vajíčka.
-
5
Očistené strúčiky cesnaku som pretlačil do ochladených dusených húb, zmiešal a nechal ďalej „odpočívať”.
-
6
Do „vajndlingu” som pridal aj vyžmýkané kúsky žemlí, dve postrúhané 105-gramové údené pareničky a tri kopcovité PL postrúhaného parmezánu (druh syrov si môžete samozrejme zvoliť podľa vlastných chutí a možností, alebo doplniť aj kúskami riccoty), KL soli a ML čerstvo mletého čierneho korenia. Zostavu som zalial „škatuľkou” šľahačkovej smotany, zľahka premiešal a vmiešal aj udusené vychladnuté huby.
-
7
Do elektrickej rúry, vyhriatej na 180 ºC (350 ºF) som vložil tukom vystriekaný pekáč s „bochníkom” budúcej sekanej, ktorú som piekol 150 minút a
-
8
po kontrole ešte ďalších 12. Každá (ý), prosím, podľa vlastných interných podmienok.
-
9
Vy môžete podávať s bársčím, ale prvé dva odkrojené kúsky sme my (teda ja s mojou) opáčili iba tak, bez ničoho! Šmakovali! Poznámka pre vytrvalcov v cieli receptu: občas bochník sekanej upečiem aj s glazúrou, vymiešanou z po 3 PL pikantnejšieho kečupu, marhuľového (po košicky barackového) lekváru a plnotučnej „Liptov” horčice, ktorú na povrch natieram asi 15 minút pred jeho dopečením. Nie je to zlé! … ale veď skúste, kritiku znesiem a z konštruktívnej sa poučím!
-
10
Kvalitu rastúcich, ale ešte stale zelených pomarančov, pravidelne kontroluje náš občasný hosť, väčší Geko.
Navaril si fajnovo.