Domáci pšenično-ražný chlieb

marienka44 - fotkamarienka44, 18. januára 2021

Tento recept ma zaujal, lebo pri jeho príprave sa nepoužil kvások, ako sme zvyknutí z kváskovania.
Zdroj: toprecepty.cz

4
porcie
1200 minút
príprava
60-70 minút
na 200 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1 hrnček
2 KL
1/2 KL
1,5 hrnčeka vlažná
2 KL
2 KL
2 KL
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame obe múky, pridáme droždie, soľ, vlažnú vodu, semienka a rascu. Vypracujeme cesto len obyčajným zamiešaním. Cesto necháme v teple v dobre tesniacej mise (použila som potravinovú fóliu na sklenenú misu) 12-18 hodín kysnúť.

    Domáci pšenično-ražný chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto vyberieme z misy na pomúčenú dosku a niekoľkokrát preložíme strany cez seba. Cesto posypané múkou necháme chvíľu odpočívať. Následne cesto vytvarujeme do bochníka a necháme ešte hodinu kysnúť.

  3. 3

    Medzitým si predohrejeme rúru na 230 stupňov spolu s nádobou na pečenie chleba. V mojom prípade to bol hlinený pekáčik s vekom. Môže to byť aj sklenená misa alebo liatinový hrniec s pokrievkou. Na dno rúry dáme iný pekáčik s vodou.

  4. 4

    Bochník dáme do rozpáleného pekáča, prikryjeme a pečieme. Asi po 10 minútach znížime teplotu v rúre na 200 stupňov a pečieme asi 40 minút. Potom veko snímeme a pokračujeme ďalej ešte 20-25 minút. Po skončení povrch chlebíka potrieme slanou vodou a dáme vychladiť na mriežku. Prikryla som ho čistou kuchynskou utierkou. A môžeme koštovať. Chlebík dostal pochvalu od ostatných členov rodiny, vraj sa dá jesť samotný až do večera. Je akurát slaný, mäkký vnútri a chrumkavý zvonku.

    Domáci pšenično-ražný chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Dnes som upiekla tento chlebík znovu, ale s určitými zmenami. Predtým som použila ražnú múku chlebovú (viď obr.), dnes ražnú múku celozrnnú. Do vody, s ktorou sa zarába cesto (1,5 hrnčeka), som pridala soľ 2 KL a ešte 1 KL octu. Predtým to bolo bez octu a soľ som zamiešala do múky. Okrem toho som dala aj ďalšie prísady: quinou asi 2 KL a chia semienka. Celou rascou som posypala povrch cesta v pekáči pred vložením do rúry. Aj časy pečenia som zmenila: Prikrytý sa pečie pri 230 st. 30 minút, potom som veko zložila a neprikrytý sa piekol ďalších 20 minút pri tej istej teplote 230 stupňov. Myslím, že tento druhý chlebík je lepší, šťavnatejší. Je tmavší, lebo som pretiahla čas pečenia asi o 3 minúty. Ale na kvalite to neubralo. Striedka je tmavšia, lebo obsahuje celozrnnú ražnú múku, ale nie je prifarbovaná karamelom, ako kamuflujú niektoré pekárne. Okrem toho cesto som po vykysnutí neprekladala na doske, ale priamo zo sklenej misy som cesto gumovou stierkou premiestnila do pekáčika, takže to bol jednoduchší postup. Na dno rúry som nedala nádobu s vodou, bola to zbytočná komplikácia.

    Domáci pšenično-ražný chlieb - obrázok 5
  6. 6

    Druhý chlebík chladne na mriežke:

    Domáci pšenično-ražný chlieb - obrázok 6
  7. 7

    Ešte jeden záber na rozkrojený druhý chlebík:

    Domáci pšenično-ražný chlieb - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

marienka44
@vilie (19.1.2021 12:52
Preto, lebo môj hlinený pekácik je porézny,. Iný materiál,môže byťbez vody dole. Nabudúce vyskúšam podľa teba.
evia
@vilie (19.1.2021 12:52)

Tiež sa pripájam k otázke, načo je v rúre para, keď je chlebík pod pokrievkou?
marienka44
@evia (20.1.2021 13:08)

V závere pečenia je uz odokrytý pekáčik. Ale v tej fáze pečenia uý netreba para, takže asi budem piecť bez tej vody. Odkukala som to od tých, co kvaskujú. :-(
marta23
@marienka44 (20.1.2021 15:58)
Nádherný je a určite chutný. Treba vychytať všetky "muchy" a mať v tom prax.