Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. januára 2013
Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept)
Foto: sracz

Slovenský, gazdovský, barčiansky, cmarový, rascový, vyrážkový, ..., ale najviac mi chutil ten náš, vymiesený rukami lady Ann. Do rannej tmy vykysol a ja som ho – pyšný a rád – ťahal do pekárne pred malým kostolíkom a hasičmi. Poväčšine na podvozku z mojeho detského kočíka a keď napadal sneh, na sánkach. Tam som ho odovzdal Bercibáčimu. Než ho upiekol, bolo mi dovolené, s vypúlenými chlapčenskými očami, sledovať šikovnú prácu majstrov pekárskeho umenia. Raz Vám o tom napíšem do zážitkov!

12
porcií
25 minút
príprava
77÷99 minút
na 200/180/160/180 °C

Suroviny

1/200 ks/g
200 g
200 g
200 g
200 g
500 ml vlažná
14 g sušené
1 KL (krupica)
2 PL
2 PL
3 KL
1 KL
2 PL
2 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ako prvý prišiel na rad sladký zemiak – batát – posledný zo zabudnutej trojice; keďže budem piecť chlebík na oslavu mojej 65_ky, tak musí byť niečim extra zvláštnym, rozhodol som sa pre batát; dôkladne umytý som ho nechal uvariť a vychladnúť

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    už zbavený kože som ho umiestnil do „defilé“ ingrediencií, na čestné prvé miesto

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a pokračoval som už klasicky, ako pečie chlebíky väčšina z Vás; vo 250 ml vlažnej vody v najmenšej „kyske“som rozmiešal 1 KL cukru, na hladinu vysypal dve vrecúška (2x7 g) sušeného droždia a ~ na 15´ vložil do elektrickej rúry vyhriatej na ~ 40 °C / 100 °F; do väčšej „kysky“ som preosial všetky múky (noc strávili na pulte, aby nabrali kuchyňskú teplotu), ručným lysom pretlačil už vychladnutý batát a prisypal všetky semienka; v pomocnej nádobke som „rozšejkroval“ druhých 250 ml vlažnej vody, 2 PL octu, 2 PL panenského olivového oleja a 3 KL soli; prosím nech Vás nemýli múka 7 obilí „Paul´s 7 – grain flour“ (pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica, pohánka a pšenica špaldová), ak ju nezoženiete, môžete ju nahradiť múkou celozrnnou

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zavolal som si svojho pomocníka № l – moju „malú drobnú nežnú medvediu labku“, spenený kvások prilial k sypkej zostave a jemne premiešal; ľavou, čistou, rukou postupne prilieval druhú, vyšľachtenú, polovicu vlažnej vody a dôkladne (asi tak po dobu 7 zdrávasov a 7 otčenášov) vymiesil cesto na budúci chlebík; tak je to správne, cesto sa nelepí ani na ruku, ani na boky „kysky“

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dno a boky „kysky“ posypem hladkou múkou, vložím do nej vymiesené cesto, ktoré tiež posypem hlm_om, na „kysku“ pozorne a dôkladne pritlačím veko a vložím do vyhriatej rúry, kde predtým rástol kvások

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    asi po 120´ (tak v ½ čase priložíme do rúry nádobu na pečenie chleba) sa veko „kysky“ vplyvom kysnutia cesta samostatne „oddelí“ od jej tela a cesto utešene narastie na dvojnásobok svojho predchádzajúceho objemu

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vyklopil som ho na pomúčenú „tablu“ – jemne premiesil a poskladal budúci bochník, ktorý

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    som uložil do nádoby na pečenie (používam Tupperware s vekom), prikryl vekom a vrátil ešte na 15´ do pôvodne vyhriatej rúry

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a ideme do finale: nádobu s bochníkom vybrať, elektrickú rúru nastaviť na 200 °C / 395 °F, bochník uložiť na „tablu“, nádobu na pečenie vložiť do rúry naberajúcej potrebnú teplotu; bochník označkovať (alebo naň plytko vrezať 2÷3 zárezy ostrým nožom); keď zaznie signál, že rúra dosiahla potrebnú prevádzkovú teplotu, opatrne, rukavicou, vyberiem horúcu nádobu, šikovne do nej uložím bochník, štetcom potriem vodou, prikryjem vekom a „nato_tata“ vložím na 25´ do rúry

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    po 25´ teplotu znížim na 180 °C / 360 °F, bochník opäť potriem vodou, prikryjem vekom, vložím do rúry a pečiem ďalších 35´, po tomto čase teplotu znížim na 160 °C / 320 °F, potriem vodou, prikryjem vekom, vložím do rúry a pečiem 10´; teplotu zvýšim na 180 °C / 360 °F, bochník opäť potriem vodou, vložím do rúry a odokrytý dopekám až získa požadovanú farbu; vypnem vyhrievanie, chlebík potriem vodou a uložím na mriežku odpočinúť

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a potom ho uložím na obrúsok, či utierku, kochám sa dobre vykonanou prácou a teším sa na pochvalné uznania môjho krajšieho JA, pri raňajkách s našim Slovenským chlebíkom, aj tu za morom!

    Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

55 komentárov k receptu
Náramný chlebík!
K narodkám prajem hodne pevného zdravia a naďalej veľa optimizmu,ktorý rozdávaš aj nám tu na vareške. A stále chuť "podnikať" v kuchyni a prinášať sem skvelé recepty .-)
to je krásny chlebík .... viem si živo predstaviť tú jeho úžasnú vôňu ktorá sa šíri po celom byte ... a tú chuť ... ďakujem za recept a pozdravujem za oceán ... :)
krásny slovenský chlebík za veľkou mlákou, (to mám z detstva), radosť pozrieť,radosť čítať tvoj popis a už sa teším na zážitok o práci majstrov pečenia chlebíkov
Chlebík s láskou robený chutí. Tiež mám krásnu spomienku z detstva, keď moja mama večer miesila chlieb a chcela som jej pomôcť. Nešlo to, miesenie bolo veľmi namáhavé, nevládala som, Ráno sme šli do mesta a pekár dal na chlieb lístoček s číslom a druhú časť mame. Bol to ten najlepší chlieb na svete a odvtedy skláňam poklonu pre domácim chlebom.
szacz, krásny chlebík, určite je Vám vzácny v ďalekom zámorí...
Želám Ti k narodeninám veľa šťastia, nech Ti to stále výborne ide pri sporáku, aby si mohol svoju polovičku ešte veeeeeľa rokov rozmaznávať super pochúťkami :)
@sracz krásný chlebík pekne ti narástol -presne taky pečiem aj ja podobné zloženie múky mám vo svojej receptúre tak tú chuť toho chlebíka si viem aj predstaviť , pretože ja som ho dopiekla včera najmä v zime pečiem chlieb doma v lete na to čas nemám ja ho tolko krát nepotieram ako ty len pred pečením a po upečení pečiem v hlinenej nádobe s vikom tak sa bojim, že keby prskla voda nádoba by sa rosypala ... si opravdu šikovný ked ešte aj chlieb pečieš viem každému našincovi chýba v cudzine pravý slovenský chlieb tebe ani to ešte tak pekné pečivko teraz tu @cistinka jedno dobré zavesila a už máš raňajky ako u nás .... prajem krásný vikend tebe a tvojej polovičke
Krasny chlebik a naviac akoby vonal prave v mojej kuchyni, lebo
ja som prave vytiahla z rury moj zemiakovy peceny v rimskom hrnci. Nabuduce moze byt batatovy podla teba Ferry.
Dobrych chlebikov hlavne tu nie je nadostac a naviac kupenske su drahe...




@sracz Fery , krásny chlebík, ešte krajšie popísané , určite príde do poradia . Na pekáč Tupperware nedám dopustiť:-)Fery , Len tak ďalej , teším sa na všetky tvoje pridané recepty, hlavne super opísané :-)
Aký krásny chlebík ! S batátom ešte nepoznám,hoci zloženie múky máme podobné.Niekedy som pridávala 1/3 celozrnnej,teraz už pridávam viac a aj špaldovú a každý chlebík je trocha iný,aj podľa pridaných semienok...Múka 7 obilí? To je už zmes namiešená?Krásny aj v reze :-)))Kto umí,ten umí :-))) Idem podobný zamiesiť a dúfam,že aj ten dnešný bude vydarený,ako Tvoj :-))) dobre sa modlíš :-)
ja si pamätam na ten barčiansky chlebik, bol taky väčši a dlhý, davali sme si ho kupovať, keď niekto šiel služobne do Košici, všetko naj k 65 veľa zdravia a pokoja
Dnes som tiež piekla chlebík, tak si viem živo predstaviť tvoje maznanie s cestom a radosť z výsledku. Prajem ti ešte veľa šťastných rokov :-)
dobrú chut ku krásnemu chlebíku,... k "65" peknú oslavu ,dobré zdravie a štastie do dalšieho života, nech sa darí,... barčanský chlebík mi tiež chutil,tak ako každému v KE, ja pečiem svoj v rímskom hrnci ,no zloženie ingrediencií ma láka , ukladám a teším sa....:))
Veľmi pekne ďakujem milá @danielas – si veľmi pozorná. Pod týmto rcp som prijal, s úctou a potešeím, veľa vinšov k mojemu jubileu. Musím však dať veci di poriadku. Svoje okr[hle narodeniny som mal už 15. novembra, preto aj ten dátum v pomenovaní chlebíka!
Máš krásne predstavy a ešte krajšie chute milá @klaura – kamaláska z domova na druhej strane oceánu. Ďakujem za pozdrav, ktorý veľmi rád opätujem .!
Aj Tebe buď velikánske ďakujem @izabella929 – milá a vzácna za ocenenie!!!
Hlboká vďaka a úcta, milá @havino – pamätám san a vynikajúcu chuť chlebíkov aj z okolia Žiliny a okolitého region. Vydržať! Čas mi neúprosne kope do zad … nej časti tela. Rád by som, ale nestíham!
Ďakujem Ti, milá @turistka aj za Tvoje spomienky. Podobne sa asi robilo v pekárniach na celom Slovensku. Ja som mal tú výhodu, že starší brat môjho otca, strýko Berco alias Bercibáči, vyučený za pekára v Sabinove (ešte za tzv. 1. republiky) pracoval v spomínanej košickej pekárni na Južnej triede, predtým Trieda SA, oproti OD Astória (na mieste bývalých samopalníckych kasární). Tak som využíval toto privilégium a na upečenie chlebíka som si počkal. Hrdo som ho ťahal po Skladnej domov a keď bol puknutý, tak som ho aj načal. Fantastická chuť, ešte tepléhpo domáceho chlebíka! Otec ma za to moje maškrtenie pravidelne vyhrešil, ale pred odchodom „na nebeské výšiny, či do večných lovísk“ sa mi stihol vyspovedať, že to preto, lebo na prasknutý „pukeľ“ sa tešil práve on najviac!
@sracz - priateľ vzdialený v cudzej to zemi:
aj ja ti prajem zdravie+šťastie..aj majetok nech ti rastie...radosť v srdci+pokoj v duši...na tvári úsmev=ten ti sluší...
k tej minuvšej novembrovej 5a60tke..:-))
čo môže byť krajšie pred spaním, ako komentáre-odpovede od nášho @sracz , ja Tebe dakujem za úsmev na mojej tvári, za tvoje úctivé a zdvorilé chovanie, za čítanie Tvojich spomienok zo života na Slovensku a všetko čo tu od Teba prečítam , prajem Ti zo srdca veľa zdravia a spokojnosti k predošlým narodeninám
Vážená a milá @marijanka712 – ďakujem Ti, veľmi pekne, za komentár I za hohodnotenie. Od Teba si to zvlášť vážim, lebo vyváraš a vypekáš kuchyňu Gemera. Mám veľmi rád Tento region a srdečných ľudí v ňom. Viažu ma k nemu nádherné spomienky, zvlášť Slavošovce (od jesene 1979 až po rok 1989 som učil a cvičil tamojších pyrotechnikov, ale aj Rožňavu, Revúcu, Štítnik, Hrádok, …….! A chlieb san a Gemeri vždy piekol dobrý a s láskou. Tvoj rcp na Chlieb náš každodenný z 1/1/2012 mám už dávno uložený, naštudovaný i overený „Príma s 1*** finom és a nagyon jó“ a nielen ten; pečivko našej Táničky @cistinka som už taktiež napiekol a nafotil, neviem však vkladať foto do diskusií ani zážitkov, takže naše Slovenské raňajky tu v Des Moines Iowa sú často realizované. Ďakujem aj za prianie, ktoré veľmi radi úprimne zo srdca opätujemE!
… a ešte veľa pozdravov Gemerčanke do Prešova. Tvoje šikovné ruky poznám a želám Ti milá @frezia68 – vzácna priateľka moja, aby Ti aj naďalej dobre a šikovne slúžili! Áno, múka 7 obilí je už namiešaná, je to výborná zostava pre pečenie chlebíka doma, žiaľ klasická hladká chlebová múka tu už taka dobra nie je. Keby bola, tak finálny výrobok by bol ešte lepší!!! …. a kdo neumí, tlačí kočárek! :-) :-) :-) Až na veky!
Máš pravdu a nádherné spomienky na chlebík z Barce milá @joel – ja už som pýtal rcp od bývalého starostu obce, Lacka Buľka, ale starí majstri sú už tam, hore, na Nebesiach a mladí, či noví receptúru nepoznajú! Ďakujem Ti za želanie, potešila si ma!
Presne tak! Ako čítam Tvoje slová, viem si predstaviť aj Tvoju lásku k chlebíku milá @pacik – maznanie sa s prípravou chlebíka mi doslova späsobuje rozkoš; nemám problám kúpiť si domácu pekárničku, ale to by som si odtrhol potešenie od rúk! Ručná práca je najlepšia! Aj Tebe zo srdca rád ďakujem za prianie!
Dokážem si živo predstaviť Tvoju radosť a vďačnosť Tvojich najbližších za Tvoju super domácu kuchyňu, milá Hanička Dušička @honestka – pravdu rečieš, domáce a hlavne to naše Slovenské, je najsamlepšejšie a najsamchutnejšie! Podľa dvoch komentov som mal vidieť Tvoj chlebík, ale žiaľ foto sa mi nezobrazilo, iba značka jednosmernej cestnej premávky – prečo?
Nuž čo Ti mám povedať @jerica – vážená a milá priateľka? Ďakujem za pochvalu a aj Tebe želám krásnu prácu v kuchyni! Žiaľ u mňa sa chlebík @honestka nedá otvoriť, takže som ho ani nevidel. Potešenie, aj pre budúcu spoluprácu, je na mojej strane!
Ďakujem za krásne prianie milá @hannah22 – neváhaj, upeč, pokoštuj a nezabudni sa pochváliť, ako chutí ten môj v mojich rodných Košiciach, pod Šibenou horou v Bazmeg City!
Veľmi pekne ďakujem aj Tebe, milá @medovnicek – a s prácou v našich kuchyniach sa určite budeme predstavovať na našej Varecha.sk jeden druhému! Už sa teším, lebo „narichtovaného“ mám toho dosť!
Ďakujem a naozaj sa teším na našu spoluprácu, ako aj Tvoje i Vaše komenty, odozvy @havino – Bobinka, milá si a ja si nesmierne vážim Tvoje úprimné slová, rozohrievajúce moju dušičku!
@sracz máš v rukách dar, chlebík si krásny upiekol, rovnako krásny je aj od @honestky :-) A aby som nezabudla...dodatočne všetko najkrajšie a najlepšie k narodeninám, hlavne veľa zdravia a šťastia Tebe a Tvojej rodinke! :-)
@ferry : tu je moj original:  varecha.pravda.sk/recepty/zemiakovy-chlieb-v-rimskom-hrnc...

tentoraz som vsak muky pomiesala /biela, spaldova a rye/, pretoze je viacej hutnejsi nechala som ho kysnut na studeno dlhsiu dobu. Po vykysnuti ho uz dlho nenechavaj znova podkysnut, lebo v hrnci napuchne. Pouzila som kvasok / ja ho volam naocesto ktore mam vzdy poruke a tak som ubrala z cerstvych kvasnic/.
Mozes ho vsak piect normalnou technikou ako si zvyknuty u seba na plechu- bez rimskeho.
zelam nech vyjde a ozvem sa. dakujem.
Srdečne Ťa pozdravujem, milÝ @joel - musíš mi však prepáčiť môj "ganč" = zakopnutie; dúfam, že som Ťa až tak neurazil, poďakovanie za koment na môj rcp platí naďalej, ale musíš pochopiť, že v logicky prefeminizovanej Varecha.sk sa to môže stať každému. Ešte raz sevas a pozdravujem VIHOD! -:)))
Foro,ten zemiak nie je sladky zemiak Yams?!Bataty su inac veeeeelmi zdrave,ale oni maju da sa povedat tmavo hnedu supku a v prostriedku su biele a nie su take sladke,maju ich prave teraz v shop Rite,ale len zopar,su velmi citlive a hned fuc boli tam 2 dni vsetko sa rozobralo.

Pridaj komentár k receptu: