Obyčajný domáci chlieb fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 17. apríla 2012

Pečiem ho často, možno niekoho inšpirujem. Tá vôňa je neskutočná...

Suroviny

1  kg
42  g
500   ml teplá
2  kl
pol  kl
1  kl
1  kl
2  pl




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misky,v strede urobíme jamku,rozdrobíme kvasnice,pridáme vodu a necháme vzísť kvások, pridáme rascu,ocot,soľ.Dávam aj ľanové a slnečnicové semienka,ale dnes som robila bez,lebo už nemám,musím kúpiť.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesime hladké cesto.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme nakysnúť.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preklopíme na pomúčenú dosku.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarujeme peceň.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pekáč,alebo plech položíme papier na pečenie a chlebík preložíme. Necháme ešte asi 20 minút kysnúť.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom potrieme slanou vodou a môžeme urobiť zárezy,aby nám pri pečení nepraskol.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložíme do rúry predhriatej na 250 stupňov a pečieme 30 minút. Potom znovu potrieme vodou,znížime teplotu na 180 a pečieme ešte 30 minút.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečený preložím krížom cez pekáč (to aby sa nesparil) a nechám vychladnúť.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečený chlieb váži 1440 g.

Diskusia k receptu

ola111
Mňa si inšpirovala určite,pekný chlebík.
vierik
Že obyčajný,ale domáci a určite vynikajúci....(ja mám tiež rada puknutý):-)
tonicka53
Nó, že obyčajný, tak to vôbec nie ale že domáci a chutnučký, tak to iste. Krásny chlebík, ja som práve tiež dopiekla ale okrúhly a rozdiel je len v tom, že nedávam ocot, a rascu dávam iba celú, ale vyskúšam aj podľa teba. Pefektný fotopostup !
margaretka28
A ešte som zabudla vedˇnakoniec mi aj tak vždy trochu praskne,ale niekde som čítala,že sa má narezať a potom by nemal,ale aj tak je dobrý,polovicu sme už zjedli.
orchidea
Nádherný chlebík, ozaj sa ti vydaril... ukladám si recept.
hviezdickaz
mas ho krasne upeceny,aj ja sa uz chystam na domacu vyrobu :) , mimochodom,v prvej chvili som citala,ze tam ide pol kila cukru,a az potom som si uvedomila,ze je to kavova lyzicka ... aj to sa stava :)
deniphil
k dobremu a vonavemu chlebiku okrewm masielka patri aj studene mliecko, co vy na to...
kuchticka
Mas pekny chlebik. Ja som piekla vcera a ten moj mal presny tvar i rovnako nareziany na vrchu. Len ja peciem s celozrnnou mukou + raznou. Toez nam velmi chut iba domaci.
zuzi13
Klobúk dolu,vau.Ukladám a už aj chystám suroviny...
duschko
Velmi pekny chlebik. Zatial som piekol iba v pekarnicke, no musim vyskusat aj v rure. Ukladam do MKK.
an3da
Krásny chlebík, aj u mňa práve vonia, idem ho vyložiť z pekárničky.
ppokia
júúúj škoda že mám bezlepkovu dietu ,najviac sa mi cnie za chlebom :-( a tento je nádherny aj vôňu cíti.
margaretka28
Ešte raz vám všetkým dˇakujem za komentáre,nazvala som ho preto obyčajný,lebo je upečený len z obyčajnej hladkej múky.
medovnicek
to verím, že krásne rozvoniava, vôni čerstvo upečeného chlebíka sa podľa mňa len máločo vyrovná
jarunka
Tento chlebik som prehliadla, pekny vydareny, s rascou som este neskusala. Cez vikend budem piect bagety aj chlebik, tak vyskusam.
lammonika
Super receptik.Prave som chlebik jedla a je vynikajuci.Na to ze ja sa nekamaratim s kysnutymi kolacmi-lebo sa mi nikdy nepodari cesto tak tento dopadol na jednicku.Super, isto peciem aj nabuduce.
jokin
margaretka aj tvoj chlebík vyzerá veľmi pekne a určite aj krásne voňal. Ja považujem vôňu čerstvého chleba za jednu z najkrajších vôní.
cica2
nádherný chlebík!!!! Ešte dobre že cez komentáre, sa takto k receptom dostanem (tie ktoré som mala omeškané)....krásny recept! :-)
margaretka28
@cica2 vdaka, ja si tiež niektoré recepty všimnem až cez komentáre,niekedy ked mám málo času to tu len preletím a potom objavím všeličo.:-))
fany1602
tak a už trielím piecť chlieb aj tak som chcela isť kúpiť.ja tiež pekávam občas ale dávala som aj zemiak do cesta.musí byť T650 hladká múka?ja mám len 00extra.
fany1602
tak som skúšala ten chlieb a je fakt super!!!ale bola som si kúpit tu múku neriskovala som radšej a stálo to zato.
fany1602
veľmi rada skúšam tvoje recepty sú fantastické!!!aj tie kroasanty by sa boli vydarili ale ja som mala uplne mäkkú heru a to bol ten problém.ale nevadí nabudúce už viem čo a ako.takže s radosťou čakám na nové receptíky!!!dakujem.
mariaklara
Teraz som piekla v pekárničke chlebík s kváskom, už sa na to vykašlem, zase to nieje chlebík podľa mojich predstáv, už sa s tým trápim od mája. Skúsim tento tvoj.
margaretka28
@mariaklara vyskúšaj,mne sa tento darí a zvyšné cesto v miske nechaj zaschnúť,potom zoškrabkaj a odlož,ked budeš chcieť znovu piecť,večer to zalej teplou vodou a troškou cukru a ráno pridaj kvasnice a nechaj vzísť kvások,potom mies.Iba raz sa mi nepodaril,ale to som ho robila len z čisto celozrnnej múky,ale ked miešam,tak je to ok,ale vždy viac hladkej chlebovej a menej celozrnej,tak skúšaj a potom daj vedieť.Držím palce.:-)
inez75
prvý krát idem piecť chlebík a podla komentárov je tento recept vynikajúci ... ale chcem sa opýtať či mi to nezhorí ked píšete že na 250 treba piecť a či mám dať chlieb do stredu trúby alebo dole....dakujem
margaretka28
Ahoj @inez75 , ja ho dávam do stredu rúry na 250 a nezhorí, ale určite záleží aj na rúre, to prudšie pečenie na začiatku je kvôli kôrke, aby bola dobre vypečená a chrumkavá, odporučila by som Ti sledovať tú polhodinku, ako to vyzerá a ked sa kôrka sfarbí do červena, stiahnuť aj skôr ako za polhodinu a nezabudnúť potierať vodou aby kôrka nebola vysušená.Držím palce.:-)
inez75
margaretka28,včera som ho piekla,vydaril sa,mám ho taký pekný ako Vy,krásne mi nakysol,ale neviem či som tam niečo nepokazila,mala som ho dosť tuhý....ale nevadí nabudúce budem múdrejšia nejde všetko na prvý krát..chuťovo bol vynikajúci..dakujem za recept...
margaretka28
@inez75 , niekedy môže byť na vine aj múka a napriek tomu, že robíme všetko tak, ako treba, výsledok nie je stopercentný.Múka niekedy obsahuje viac lepku, preto treba pri miesení pridať dostatok tekutiny, aby bolo cesto vláčne, treba si všímať pri miesení a pridať toľko vody, koľko si cesto "vypýta", ale to chce len prax a pôjde to, verí, že na budúce to už bude na 100%.:-)
klarysa
margaretka28, chlebík vyzerá úžasne... ešte dnes sa doň pustím, len sa bojím či vykysne tak ako tvoj... ja a kysnutie nie sme kamošky :(...
malyanjelik
Margaretka28, dnes som zo zvedavosti:-) vyskúšala chlebíček podľa tvojho receptíku. Podaril sa - som veľmi spokojná - teraz som ho rozkrájala a už dojedáme posledný kúsoček:-) Mňam a odteraz pečiem chlebík výlučne doma:-)
vladka29
DObry podvecer, ja som uplny novacik v peceni chleba a v robote s kvasnicami, mam taku technicku otazku......po niektori sa asi usmejete, nuz ale.......tie kvasnice rozdrobim a zamiesim do cesta alebo ich tam rozdrobim, zalejem a necham tak nezamiesene? :-D
DAkujem
margaretka28
@vladka29 , kvasnice rozdrobíš, zaleješ vlažnou vodou a počkáš kým"narastú", môžeš si to urobiť aj zvlášť v šálke a ked bude šálka plná, to znamená, že kvások narástol, môžeš zamiešať s múkou a vymiesiť cesto, ktoré následne ponecháš vykysnúť na teplom mieste.:-)
vladka29
Hm, este ak mozem...kolko tej vody? A ako to asi dlho trva? Stihnem to este dnes ? :-D
margaretka28
Tej vody odober z celkového množstva, čo je v recepte pol litra, tak asi 1 dl a zalej kavasnice tak aby boli ponorené, ostatnú vodu (musí byť stále vlažná) dolej do múky, ked budeš miesiť cesto, vody môže byť podľa potreby aj viac, to zistíš pri miesení, cesto by malo mať konzistenciu asi ako na obrázku č,2.Ked teraz zamiesiš, v pohode to stihneš a večer bude doma voňať čerstvý chlieb.Príprava cesta je asi 15-20 minút, pečenie pozri na recepte, cesto vykysne za 1 Až 2 hodiny, podľa toho ako máš doma teplo, tak veľa zdaru, keby niečo, kľudne sa opýtaj.:-)
rakana
Pečiem chlebík v pekárničke.Keďže múku u nás nekúpim a cestovať 40km. aby som si ju kúpila je to dosť.Tak som začala piecť v rúre. Skúšala som rôzne recepty ale tento je hádam naj naj-lepší. Pridala som aj dva v šupe uvarené a postrúhané zemiaky.CHlebík je vynikajúci vďaka za vynikajúci recept.
lavacka
margaretka,vdaka za recept na chlebik, skusim, ale prosim poradit, davas pri peceni do truby aj hrncek, alebo nadobu s vodou aby nevyschol? Vdaka.
margaretka28
@lava čka, nie hrnček s vodou do rúry nedávam, ale potieram ho vodou počas pečenia, nevyschne, ale má chrumkavú kôrku, tak nech sa vydarí :-)
timinka
margaretka28, ďakujem za recept, mala som v srdci túžbu upiecť si doma chlebík a dnes ho upiekla. Vydaril sa mi - je to moje prvé dielo v miesení a pečení. Veľmi som sa tomu potešila.
Aj som si ho odfotila, no ako sa tu pridáva fotka neviem...

margaretka28
@timinka , veľmi ma teší, že sa Ti chlebík podľa môjho receptu vydaril a dakujem, že si napísala :-)
Ak máš fotku uloženú niekde v albume, stačí ked na ňu klikneš ľavým tlačítkom na myši, potom pravým, a zas ľavým klikneš na zobraziť obrázok, ked sa zobrazí, link nad ním označíš a skopíruješ tam, kde chceš, aby sa fotka zobrazila a hotovo, ale link musí končiť jpg a musíš ho označiť a skopírovať celý. Ale môžeš aj fotku poslať do redakcie a oni ju sem dajú.
timinka
@Margaretka28 - nemám album na internete - iba uložený v počítači. Mail, ktorý som posielala do redakcie na info@varecha.sk sa mi "vrátil". Tak na akú adresu mám poslať tú fotku? Akosi som inú adresu nenašla.
danka61
Začala som piecť doma chlieb a skúšam rôzne recepty,tento je výborný,ďakujem za recept.
zifi
chlebik sa podaril, ale je pre mna malo slany... Skusil som rozne varianty, ale 3 polievkove lyzice na 1 kg muky je moc a 2 kavove lyzicky zase moc malo... no na chlieb s maslom a dzemom je ok.
margaretka28
@zifi , som rada, že sa podaril, no na budúce aspoň budeš vedieť, že treba viac soli, nám stačí aj takto, nemám rada veľmi slaný, ale ved každý si prispôsobí podľa svojej chuti.
mikulka
čo s tým papierom, sa mi tam prilepil a nejde dole. Trocha celulozy nezaškodi, ale radšej by som bez papiera.
margaretka28
@mikulka a bol to určite papier na pečenie ? Lebo mne sa to tiež raz stalo, ale to bol desiatový papier, tiež to nešlo odlepiť, tak som potom z krajcov okrajovala spodnú kôrku a odvtedy si dávam pozor a vždy použijem papier na pečenie.
mikulka
vieš predavačka mi povedala, že papier na pečenie, ale keď si ma na to upozornila, tak je tam napísane, že desiatovy papier. Takže dobra predavačka vie predať všetko. Ďakujem za upozornenie. Chlebik chutil vynikajúco a nabudúce dam lepší pozor na to čo mi predavajú.
beatacsontosova
tak a ušila som si na seba búdu...dneska som vyskúšala tento chlebík a môj drahý zahlásil, že by som mohla robiť častejšie, že mu chutí viac ako kupovaný :-) robila som z chlebovej múky, miestami som už chcela vzdať miesenie, cesto mi bolo nejaké divné, ale nakoniec mi vykyslo, upieklo sa a pomaly aj zjedlo :-) ďakujem za super receptík :-)
obor123
Prečo obyčajný chlieb? Mal by volať výborný chlieb. Poputoval do kk. V blízkej budúcnosti ho určite upečiem.
istota
upiekol som podarilo sa som rad a dakujem za radu akurat sa mi trošku nalepil ten papier na spodok,ale je supiš a riadne tažky chutnat budem až rano.dik ahojjj
zuzuliatko18
chlebík je výborný, akurát kôrku mám slanú, asi som mala mať menej slanú vodu na potieranie. recept ukladám, ešte chlebík podľa neho skúsim :)
joho
paradny chlieb..trosku sa mi spalila korka ,ale to je vina sporaka.
peceny v skotsku z polskych produktov ,takze potesi;) diki!


malekacatkousmievave
Už som robila chlebík podľa tohto receptu, ale z polovičnej dávky (čiže na 1/2 kg múky) a stalo sa mi, že na druhý deň bol hrozne tvrdý. Čím to môže byť? Ináč chuťovo je úžasný, len tá tvrdosť.... Poradíte?
stanob
250 stupňov je veľa. Pripálil sa mi vrch. Nabudúce dám iba tak 220.
zajo33
Dnes som prvýkrát vôbec piekla chlieb podľa vášho receptu a je
bzuko12
Vyskúšané, je výborný. Veľmi pekne ďakujem. :-)
lamparen1
ta teplota je v celsius? pri tych 250 sa to dost spalilo v elektrickej trube, co navrhujes na buduce?
sophie11
prave som z neho ochutnala prvy krajec, je vyborny, pekne sa vydaril, korka je krasna chrumkava, piekla som v plynovej rure najprv pol hodiny na stupni 7, potom este pol hodinky na stupni 6. akurat som robila z polovicnej davky, lebo som sa ho bala :) ale nabuduce bude urcite z celej... dakujem za jednoduchy recept na chutny recept, ulozeny! :)
pampeliska1603
Jsem ráda, že jsem tento recept našla.
Chlebík je vynikající. Po ochutnání mých třech "chlapů" nám zůstalo čtvrt chleba
elka333
Skusim tvoj recept na porovnanie s mojim Moj robim " od oka " a vzdy je iny - podla muky.
susulienka
Vďaka za skvelý recept. Uz druhýkrát som piekla chlebík a je vynikajúci. Len vody pridávam ešte 250 ml.
Keď doma pečený chlebík, tak len tento recept. :)
znamyneznamy
Trochu som bojoval ale hádam bude chutiť :) vonia úžasne a vyzerá pekne :) vďaka za recept


evita876
Chlebik rozvoniava po dome..som zvedava ci sa vydaril ako vam.Moj je mooooc vysoky nabuduce co isto bude ho musim inak vytvarovat.
Dakujem za rcp.
evita876
Chlebik rozvoniava po dome..som zvedava ci sa vydaril ako vam.Moj je mooooc vysoky nabuduce co isto bude ho musim inak vytvarovat.
Dakujem za rcp.
janina444
Dnes som ho piekla, super recept, len vody som dala viac a aj mne trochu chytilo vrch do čierna :)


dzana9
Dakujem za recept, chlebik sa podaril, chuti výborne
julikjozik
Chlebík je úplne super :) Nakoľko sme v Nórsku a tu to pečivo nie je podľa nášho gusta vyskúšali sme chlebík podľa vášho receptu a cítili sme sa ako doma :) . Veľmi pekne ďakujeme ❤️
annamarif
Ďakujem krásne za super rýchly recept na chlebíček. Robím ho každý 2 - 3 deň už 2 mesiace a stále je výborný. Je skvelý aj na 4 deň, keď ho niekedy jeme dlhšie
miroslav1976
dnes som skusil vaš recept, pridal trošku viac vody, ale vydaril sa, žienka si nevie vynachvaliť
lucka1234
Aj ja som ho robila a výborný akurát to budem robiť na 220stup.a keby som chcela robiť z polovičnej dávky tak koľko cukru keďže je tam na kilo múky pol kavovej lyz.?
45678
@lucka1234 (4.3.2020 13:52)

Lucka, :-))) polovica z pol lyžičky, je štvrť lyžičky...
alexiaalenka
Robila som ho dnes a suprovy bol (bol pretože už nieje všetok sa zjedol ale z 1/2 dávky) ❤️
aryja
Vynikajuci recept. Robila som z polovicneho mnozstva :)


maria614
Pečiem tento chlieb počas celej koronakrízy . Je vynikajúci. Dávam viac vody ale to je jediné, čo som zmenila. Voňavý, výborný aj na druhý deň, jednoducho fantastický. Treba skúsiť, neoľutujete!


kimika
Chcem vám poďakovať za recept na tento úžasný chlieb. Bol to môj prvý chlieb, ktorý som piekla, a na prvý krát sa vydaril, odvtedy iný nepečiem a odporúčam ho ďalej
miroslav1976
@petula (12.2.2019 20:15)

Tiež moj obľubeny recept, len už robim z polovičnej davky. Kvaskovy je už pre naročnejšich aj by som si vedel vyrobyť kvasok, no ta priprava pred pečenim je už časovo naročna pre mňa, preto mam rad recepty ako tento. :)
benkol
Kto tekl kto pisal tento recept na ten chleba buď je automechanik alebo mu truba nepecie neda sa to piect pri 250 stupnoch ak to dokáže tak nech mi posle foto a to som kuchár s 43 rocnou praxou,,,to je nuveritelna sprostosť
76224_1518178392 - profilový obrázok
d18
d18
V prípade celozrnnej múky treba dať o cca 150 ml vody naviac.


miriam88
Úžasný chlebík. Robila som,z polovičnej dávky ale wow! Neviem sa ho dojest. A to som už vyskúšala ozaj veľa receptov a konecne dokonalý výsledok. Ďakujem;)
sajmoneee
@margaretka28
Dobrý večer, chystám sa vyskúšať chlieb podľa vášho receptu.
Chcela by som sa spýtať ako dlho vydrží (pokiaľ sa hneď nespapá) a ako ho mám skladovať (som začiatočník za to sa pýtam).
Ďakujem :)
dandulka
Krásny máte ten chlieb. Už podľa toho, ako ste pekne vypracovali cesto vidieť, že ste šikovná.
1x kimlo
mirka89
Najlepší chlieb na svete, lepší som nejedla 🥰
storming
A načo je tá pol KL cukru ? Samozrejme väčšina ľudí vie že do kvásku, ale recept nie je presný :)
doda22
Skúšala som váš recept, chlebík je výborný ďakujem :)
thedrogo
k čomu je prosím ten ocot ? ja som ho tam nedal a vyšiel krásne a v chuti mi to nechýba. Plus som pridal trochu čerstvo namletého čierneho korenia


nufenko
Co poviete podaril sa mi. Este musim zdokonalit trosku


michelin36
Potom čo prvy krat mal uspech a kym uplne vychladol bola polka zjedena robim znova, paradny aj na treti den mäkky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia