Bravčová masť
Bravčová masť

Domáca škvarená masť a škvarky fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 22. februára 2021

Bravčová masť bola už dávno "rehabilitovaná" a dokonca je vhodnejšia na vyprážanie ako rastlinné oleje. Kvalita masti z doma vyškvarenej slaniny sa nedá porovnať s kupovanou bravčovou masťou v 250- gramových kockách, niekedy sa jedná len o lisovanú masť. Ako postupovať, aby sme pri škvarení sadla dostali aj tie najlepšie škvarky?

Suroviny

2 kg
trocha
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kúpenú sviežu, teda neúdenú slaninu (sadlo) zásadne neumývame, prípadné nečistoty oškrabeme nožíkom. Obyčajne nám ide o získanie kvalitnej domácej masti a škvarky sú vedľajší produkt. Preto zo slaniny ostrým nožom odstránime všetky zbytky mäsa. Potom pokrájame na drobné kocky, ideálne o strane 1-2 cm. Čim menšie, tým bude výťažnosť vyššia a škvarky budú chrumkavejšie.

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájané sadlo dáme do hrnca s hrubým dnom, len trochu osolíme a podlejeme trochou vody. Keď som v minulosti kupovala väčšie mnnožstvo slaniny, dobre mi poslúžila veľká liatinová rajnica s pokrievkou. Tá je aj ťažká pre moje operované ľavé rameno, od r. 2016 mám implantovaný titánový ramenný kĺb. Musím si dávať pozor, často dochádza k jeho luxácii. Sadlo musíme zahrievať pomaly, aby sa nepripálilo o dno. Keď kocky sadla napuchli od vyparovanej vody, hrniec po asi jednej minúte odkryjeme a trpezlivo miešame. Po chvíli zbadáme, že sa tuk začne uvoľňovať, bude jemne pobublávať a ucitime vôňu, je skoro hotovo.

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyškvarenú masť môžeme priebežne odoberať do pripravených nádob. Záleží na tom, ako dlho plánujeme masť uchovávať. Čím dlhšie, tým tesnejšie by mali byť nádoby uzavreté. Ja som masť pomocou naberačky a špeciálneho lievika na džemy nalievala do sklenených pohárov so šraubovacím viečkom. Pozor, aby nepraskol pohár! Preto sa doporučuje dať pod pohár napr. čepeľ noža, ktorá odvedie naakumulované teplo. Počas chladnutia masť v pohári párkrát pomiešame. Po úplnom vychladnutí uzavrieme a odložíme na chladné miesto. Soľ pridaná na začiatku zabezpečí konzerváciu a aj ľahšiu roztierateľnosť masti v tuhom stave. Moje potrebné náčinie:

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obyčajne nám nestačí farba a chrumkavosť škvariek po vytopení sadla, preto na záver, keď sú v hrnci už len škvarky a trochu zbytkovej masti, pridáme trochu mlieka. To spôsobí ich krásnu hnedú farbu. Potom ich môžeme uskladniť v pohári so zbytkom masti, ktorá sa stihla ešte ku koncu vyškvariť alebo tú masť zlejeme a škvarky uchováme suché. Škvarky použijeme na prípravu pagáčov, nátierky alebo ich len tak s chlebom a cibuľou s chuťou zjeme. :-) Moja masť je krásne biela ako padlý sneh:

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Lievik a v ňom sitko, aby straty boli čo najmenšie. Sitko istí čistotu masti:

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Samotný lievik bez stopky, dostať kúpiť v AZ-ku, použila som ho prvýkrát:

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zo škvariek boli výborné pagáče, treba ich ešte prisoliť.

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Slovenská kuchyňa

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@safflower (22.2.2021 18:01)

Masť nie je nutné sterilizovať ,kedysi sa pri zabíjačkách vytopilo aj 60 litrov masti a udržiavala sa celý rok v plechových geletách ktoré boli typické aj tým že kryt mal dierky . Uskladňovalo sa to len tak v komorách a nevadilo ani leto.
Oceňujem pekne popísaný postup. V sobotu som tiež robila masť. Nikdy však nedávam soľ, ani mlieko. Ak masť nalejes horúcu do fliaš a zavieckujes, viečka sa pekne prichytia - zasterilizuju. Skladovanie neobmedzené, do spotreby, čo je u nás dosť rýchlo.