Bravčová masť
Bravčová masť

Domáca škvarená masť a škvarky fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 22. februára 2021

Bravčová masť bola už dávno "rehabilitovaná" a dokonca je vhodnejšia na vyprážanie ako rastlinné oleje. Kvalita masti z doma vyškvarenej slaniny sa nedá porovnať Zobraziť celý popisBravčová masť bola už dávno "rehabilitovaná" a dokonca je vhodnejšia na vyprážanie ako rastlinné oleje. Kvalita masti z doma vyškvarenej slaniny sa nedá porovnať s kupovanou bravčovou masťou v 250- gramových kockách, niekedy sa jedná len o lisovanú masť. Ako postupovať, aby sme pri škvarení sadla dostali aj tie najlepšie škvarky?

Suroviny

2 kg
trocha
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Kúpenú sviežu, teda neúdenú slaninu (sadlo) zásadne neumývame, prípadné nečistoty oškrabeme nožíkom. Obyčajne nám ide o získanie kvalitnej domácej masti a škvarky sú vedľajší produkt. Preto zo slaniny ostrým nožom odstránime všetky zbytky mäsa. Potom pokrájame na drobné kocky, ideálne o strane 1-2 cm. Čim menšie, tým bude výťažnosť vyššia a škvarky budú chrumkavejšie.

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájané sadlo dáme do hrnca s hrubým dnom, len trochu osolíme a podlejeme trochou vody. Keď som v minulosti kupovala väčšie mnnožstvo slaniny, dobre mi poslúžila veľká liatinová rajnica s pokrievkou. Tá je aj ťažká pre moje operované ľavé rameno, od r. 2016 mám implantovaný titánový ramenný kĺb. Musím si dávať pozor, často dochádza k jeho luxácii. Sadlo musíme zahrievať pomaly, aby sa nepripálilo o dno. Keď kocky sadla napuchli od vyparovanej vody, hrniec po asi jednej minúte odkryjeme a trpezlivo miešame. Po chvíli zbadáme, že sa tuk začne uvoľňovať, bude jemne pobublávať a ucitime vôňu, je skoro hotovo.

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyškvarenú masť môžeme priebežne odoberať do pripravených nádob. Záleží na tom, ako dlho plánujeme masť uchovávať. Čím dlhšie, tým tesnejšie by mali byť nádoby uzavreté. Ja som masť pomocou naberačky a špeciálneho lievika na džemy nalievala do sklenených pohárov so šraubovacím viečkom. Pozor, aby nepraskol pohár! Preto sa doporučuje dať pod pohár napr. čepeľ noža, ktorá odvedie naakumulované teplo. Počas chladnutia masť v pohári párkrát pomiešame. Po úplnom vychladnutí uzavrieme a odložíme na chladné miesto. Soľ pridaná na začiatku zabezpečí konzerváciu a aj ľahšiu roztierateľnosť masti v tuhom stave. Moje potrebné náčinie:

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obyčajne nám nestačí farba a chrumkavosť škvariek po vytopení sadla, preto na záver, keď sú v hrnci už len škvarky a trochu zbytkovej masti, pridáme trochu mlieka. To spôsobí ich krásnu hnedú farbu. Potom ich môžeme uskladniť v pohári so zbytkom masti, ktorá sa stihla ešte ku koncu vyškvariť alebo tú masť zlejeme a škvarky uchováme suché. Škvarky použijeme na prípravu pagáčov, nátierky alebo ich len tak s chlebom a cibuľou s chuťou zjeme. :-) Moja masť je krásne biela ako padlý sneh:

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Lievik a v ňom sitko, aby straty boli čo najmenšie. Sitko istí čistotu masti:

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Samotný lievik bez stopky, dostať kúpiť v AZ-ku, použila som ho prvýkrát:

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zo škvariek boli výborné pagáče, treba ich ešte prisoliť.

    Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

safflower
Oceňujem pekne popísaný postup. V sobotu som tiež robila masť. Nikdy však nedávam soľ, ani mlieko. Ak masť nalejes horúcu do fliaš a zavieckujes, viečka sa pekne prichytia - zasterilizuju. Skladovanie neobmedzené, do spotreby, čo je u nás dosť rýchlo.
evanaaa
Nedávno som aj ja vytápala slaninu na masť, lebo sa mi už minula....ale na FB sa rôznia názory ľudí - jedni radia nesoliť, alebo až na konci, nepodlievať vodou, ale dať trochu masti z predošlého vytápania, ap. Podlievala som spočiatku, nabudúce skúsim len tú masť miesto vody a soliť až pri konci. Mliekom podlievam tiež poslednú zvyšnú masť, oškvarky sú potom nielen pekne červené, ale aj krásne voňavé, aj masť. Zvykli sa mi oškvarky aj drobiť, nemala som pekné kocky, no pri poslednom raze som ich mala dobré, zistila som, že záleží aj na slanine, z ktorej sa vytápa.
evanaaa
A ešte - neprikrývam, ani na začiatku, aby sa slanina nedusila, ale pražila.
1x haji
kuko95
Môže mi niekto vysvetliť čo je zle na kupované masti?ja kupujem v Lidli v takej vanicke malej a je to len podľa zloženia vyskvarena chrbtova slanina a soľ..určite to nebude mať kvalitu domáceho produktu ale čo je zle na tej kupovanej?dik za info
1x haji
zolik
@kuko95 (22.2.2021 18:40)
Ja Ti nebudem tvrdit, ze je zla. Len pre mna ju je citit ztuchlinou.

1x haji
haji
@kuko95 (22.2.2021 18:40)
Je to také o štěstí. Dlouho jsem kupovala v řeznictví, také v Jednotě - mají také od několika výrobců ve vaničkách. Naposledy jsem kúpila masť tak tuhú, že som rozpučila kelímok pri vyberaní. A někdy se stane, že masť "přetáhnutá". Prostě prihorená - pri topení nechali dojít do vyšší teploty - z masti ide dym a maličké kúsky v něj ztmavnú. A to je cítit. Doma si to ohlídám, nevyplatí se od topení masti odcházet. Škvarky dělám na větší kousky, světlé, nic tmavého nechci /jsou měkčí pro moje zuby/. Zásadně nedávám mléko - nechutí mi také škvarky. A nesolím nic. Odeberu si škvarky do malej misky a teprve potom osolím jednu porci. Se solí se zbytečně dostane na škvarky vlhkost a to dělá při uchování paskudu. Masť ani náhodou nesolím - používám ji i na tělo /obličej apod. místo krému/. Naposledy som robila takmer z 5kg sádla - slaniny. Také záleží na kvalitě sádla - slaniny. Někdy je to těžké vyrobit škvarky - protože nedrží formu a je víc drti než škvarků. Jako všechno i topení masti chce svoje.
45678
@kuko95 (22.2.2021 18:40)
Nie je nič zlé, najmä, keď kupuješ malé množstvo určite nebudeš vyprážať, ja tiež občas kúpim masť v kockách a doma ju nechám "prevrieť" pekne zavonia a vyrovná sa domácej.
haji
@evanaaa (22.2.2021 18:34)
Evi, na začátku kostky sádla - slaniny podleju asi dvěma hlty vody. Tá sa zahreje spolu s kostkami a hned v první fázi sa odparí, kostky lépe pouští tuk. Čas od času promíchám. Zásadně nepřiklápím poklicí - to ne ani omylem! Tak ma to učila babka. Nesolila - viz moj koment u kuka hore. Zato na konci přidala trochu mléka - aby zčervenaly. A to jediné nerobím. Nechutí mi to. Škvarky nevymačkávám, Odeberu masť do čistých nádob - opatrně naběračkou, aby byla čistá bez kousků, Škvarky posbírám obracečkou. Poslední sklenice je masť s drtí. Ta je bráchova. Na masti hlavne varím. Na chlebík si dám jednou za pětiletku.
mamec
Nepochopila som, prečo orezávaš mäso. Veď také "mäsové" oškvarky sú najlepšie. Teda, ja to nejem, ale moji chlapi ich prvé vyzobú :-)
1x haji
45678
@Marieka , si sa rozšupla, určite sa nenudiš:-) obdivujem Ťa a chválim, za precízny popis a skvelý výsledok, pozdravujem:-)
kuko95
Vďaka ľudia stále v tom nemám nejak jasno myslel som že obyčajná masť sa nedá nijak odrbat ale výrobcovia si zrejme vždy nájdu svoj spôsob:) mäsiar u nás v dedine topí aj masť aj škvarky tak ho zajtra od vas pozdravim :)
haji
@mamec (22.2.2021 20:45)
Přesně. Masové vyjím první, pak hledám s maličkým masovým proužkem. A naposledy potupně sjedu i tukové. Je to proces na delší dobu, ale to hledání masových kousků je super. Vůbec neva, že jsou tvrdší, to je zajímavé... haha
marienka44
@safflower (22.2.2021 18:01)

Soľ som pridala len medzi prsty, málo. Môže sa posoliť až na konci, keď je masť zliata. Mlieko ozaj len na konci na škvarky, aby sa dosiahla poťadovaná farba. Vidieť, že moje škvarky boli bledé aj tak.
marienka44
@45678 (22.2.2021 20:46)

Ďakujem pekne. Tú pokrievku mám na rajnici možno minútu, urýchli sa celý proces vytápania.
marienka44
Našla som podobný recept od @izabella929. Ona taktiež pridáva vodu a mlieko, dokonca od začiatku škvarenia !, na rozdiel odo mňa. Ja som pridala mlieko na konci už len na dokončenie škvariek. Pani Izabella uť odišla z Varechy, ale bola dobrá kuchárka a hlavne cukrárka. Tu je jej recept na masť a škvarky:

 varecha.pravda.sk/recepty/domaca-skvarena-bravcova-mast-a...

Aj @Kimlo dáva mlieko počas vytápania slaniny
boxik
Občas robím domácu masť aj ja ,kedysi toho bolo viac ,dostať sa však dnes k poctivej slanine keďže prasiatka sú chované ,ako modelky a slanina je tenká čo pre účel vytápania masti nie je dobré , je problém. Aj tak som však robil túto činnosť hlavne kvôli škvarkom pretože to čo predávajú v obchode je málokedy dobré a škvarky proste občas musia byť. Čo sa týka kvality masti na trhu ,tak naozaj to nie je vždy to najlepšie ,ale keď si človek nájde osvedčeného výrobcu tak aj kúpená masť môže byť výborná. U nás to je masť ,dovážaná s Maďarska ,kilové balenie, ktorá je vynikajúca a možno ani doma sa taká vždy nepodarí.
1x haji
boxik
@safflower (22.2.2021 18:01)

Masť nie je nutné sterilizovať ,kedysi sa pri zabíjačkách vytopilo aj 60 litrov masti a udržiavala sa celý rok v plechových geletách ktoré boli typické aj tým že kryt mal dierky . Uskladňovalo sa to len tak v komorách a nevadilo ani leto.
marienka44
@boxik (23.2.2021 13:39)

Aj naša mama mala takú geletku (neviem, ci je to správny výraz)), pamätám si z detstva. Naša rodina zbierala pomyje pre jednu rodinu v dedine, teda ich prasa. :-). Potom, keď bola zabíjačka, dostali sme výslužku.
evanaaa
Ja mám litrový glazovaný hrnček a do neho vždy dávam vytopenú masť, zakryjem pokrievkou, žiadne pečatenie a prisatie vrchnáka, zvyšok dám do malého kastrólika alebo do skleného pohára od zavárania.....a vydrží tak dlho.
ivan14
Taky si přisadím: kupované škvařené sádlo mi připadá bez chuti. Vyškvařit sádlo doma není tak těžké a hlavně - spousta voňavých škvarků! :-) Na sádle nesmažím, mám někdy pocit, že mi to sádlo teče po bradě, a to mi není příjemné, raději olej. Ale - sto lidí, sto chutí.
tortilla
Malá oprava:
Nie sú škvarky (nárečové nazvanie) ale oškvarky.
marienka44
Kúpila som v akcii bravčovú slaninu na škvarenie v Kauflande. Chcela som vyskúšať iného producenta a oplatilo sa. Oškvarky sú kvalitnejšie, držia tvar. Tentokrát som vás poslúchla a nedala som žiadne mlieko. Sú teda bledšie, ale to nevadí. Prikladám snímok oškvarkov z dnešného vytápania bez mlieka:


1x kimlo