Domáca škvarená bravčová masť a škvarky fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 14. marca 2013

Dostala som od farmára dodávku čerstvej domácej slaniny na masť, takže som sa pustila ihneď do práce..robievam vždy iba z 5 kg. slaniny, lebo Zobraziť celý popisDostala som od farmára dodávku čerstvej domácej slaniny na masť, takže som sa pustila ihneď do práce..robievam vždy iba z 5 kg. slaniny, lebo mám nádobu na masť 7 litrovú..podarili sa skvelé chrumkavé škvarky..

20 minút
príprava
230 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg
2 dl
1/2 dl
štipka




Postup

  1. 1

    slanina na masť 5 kg.

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájala na kocky..

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca som dala 2dl studenej vody a pridala som pokrájanú slaninu..

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    od tej chvíle som stále miešala asi 20 min...kým slanina nezačala púšťať masť...

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    od tejto chvíle, ako masť vyšla až na povrch, už som iba občas premiešala a sledovala po celý čas...

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď bola slanina svetlohnedá,vypla som sporák a nechala som, aby sa doškvarilo pri svojej teplote...keď pridávam mlieko, hladina masti musí byť ustálená, nesmie už vrieť...po priliatí mlieka, škvarky sadli na spodok, vrch masti sa spenil..až po 15 min. som opäť zapla sporák ale iba veľmi slabo, postupne sa musí zahrievať, aby masť nevykypela...

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do vetdy som miešala a nechala masť variť, pokiaľ úplne nezmizne z povrchu pena...počas tohto času sa škvarky opäť vyplavia na vrch a začali byť tvrdšie...až teraz začnem vyberať masť do nádoby...škvarky som ešte nechala dopekať...

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    keď som vybrala viac ako polovicu masti do nádoby,vypla som sporák a začala som vyberať aj škarky do misy...do horúcej masti som hodila štipku soli...a tiež hotové škvarky som posypala soľou a zmiešala..

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    masť je ešte strašne horúca...keď vychladne bude krásne biela...toto je asi 5 litrov masti...

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    masť a škvarky ...

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    dostala som aj čerstvé jaternice..

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a obarkovú slaninu...ešte je teplá, musí sa chladiť, aby som ju mohla dať do mrazničky...

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pokrájala som ju na porcie, uložila do mikroténových sáčkov a ide do mrazničky...

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ja som taká labužníčka.)..najradšej mám chlieb s masťou a cibuľkou..a keď čerstvé úžasne chrumkavé škvarky, tak potom s chlebíkom a domácou sudovou kapustou...prajem vám dobrú chuť...

    Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

rulik
ja by som mal strach naliť tam mlieko, keď je tam masť, ja masť zlejem a na suché škvarky malejem trochu mlieka,krátko posmažím,vypnem a ešte za tepla posolím aby tam soľ držala
rea1
báječné. a tie jaternice ma úplne dostali - mať ich tak pri ruke, na obed by som mala hrče za ušami. ale aj ten posledný obrázok je intenzívne provokačný. ja tiež doma vytápam masť, aj škvarky robím. kedysi som slaninu pred vytápaním pomlela a v nádobe potom bola pod masťou rovno oškvarková pomazánka ale nie je to ono. ešte teplé oškvarky, kopanec do žlčníka, mastný chlieb s cibuľou ... veľmi inšpiratívny recept, hneď spravím doma kontrolu. :-)))
kimlo
Nádhera! Ja pridávam mlieko na konci škvarenia, bez vypnutia sporáku samozrejme opatrne, pekne to spení a oškvarky majú krásnu farbu. A masť keď je už scedená a ešte taká polotekutá, dobre premiešam varechou, vtedy pekne stuhne. Je to rada zo starodávnej knižky o zabíjačkových špecialitách.
izabella929
@rulik..m áš pravdu, vyžaduje to zručnosť, lebo inak všetka masť skončí na zemi..vykypí...musíš postupuvať, ako píšem v recepte.,..vypnúť sporák, nechať ukludniť hladinu a opatrne vliať mlieko a zase nechať spolu skamarátiť...až potom som zapla znovu plyn a iba postupne som pridávala na intenzite...treba stáť pri sporáku...keď zabíjame a varím to na dvore v plnom 50 litrovom kotli, veru treba dávať pozor, lebo 40 -50litrov masti je veru veľká škoda...veru baštím aj ja ešte horúce škvarky...prehadzujem ich v ruke, aby rýchlo vychladli...a s so sudovou kapustou sú úplne najsuper.-)))vďaka za komentár.-)
ancicka
krásne,no ja tiež nedávam mlieko,lebo ja mám masť na celý rok a bála by som sa či mi vydrží,hlavne cez leto.
izabella929
@real..veru sú veľmi chutné a chrumkavé...))zvyknem tak raz za 3 mesiace urobiť novú masť...je s tým trocha roboty, ale s čím nie je...a podstatné je,že je domáca...vďaka za koment.-)
izabella929
@ancicka...robievam tiež veľké množstvo počas zabíjačky, pridávam 2 dl .mlieka na celý 50litrový kotol a nikdy sa mi nič nepokazilo...určite ti vydrží a nič sa jej nestane...vďaka za komentár.-)
izabella929
@kimlo...v ážim si ťa veľmi..) tvoje recepty a prístup k starodávnym receptom je obdivuhodný..) čítam všetky tvoje komentáre k receptom, si moja krvná skupina.-))) teším sa, že si tu...vďaka...)
tiginko
nádherné chute toto všetko. Škvarky topím len asi 2-3 krát do roka a potom pár dní nejem skoro nič iné, neviem sa ich dojesť. Ale mlieko pridávam až po zliatí masti, na dokončenie škvariek. Holt iný kraj, iný mrav :-)
marika9
Ďakujem. Nikde som sa nestretla s tak komplexným popisom škvarenia masti. Je dôležité vedieť, čo a ako treba robiť v jednotlivých fázach a kedy vôbec tie fázy nastávajú. Super. Už som to skúšala, ale nazdalo sa mi to celkom ono. Teraz to už budem vedieť celkom presne. Ešte raz vďaka.
dorenika
ja som ani nevedela ze sa tam mlieko pridava,resp.nevedela som ze sa to robi takto mi dostavame od dedkoveho brata lebo oni ziju na dedine a maju zvierata ale je to velmi dobre aj ked strasne nezdrave,ale zase raz za cas :)
angast
Izka !!! Toto je niečo úchvatné. Prečo nám to robíš ? Za 2 hod. som
u teba ! Nevydržím tie muky :-)))
rea1
@izabelka , u nás sa vytápala masť tak po troche stále, čo sa len pamätám. pred pár rokmi ma mama poprosila, či by som nespravila "veď ona slaninu kúpi". priznala, že má chuť na dobrú voňavú masť a keďže býva u (mojej) dcéry, nemôže si ju vytopiť, lebo mladým by to smrdelo. skoro ma porazilo ale čo už. tak odvtedy pravidelne vytápam vždy tak 3 - 3,5 kila slaniny, je masť, oškvarky aj pomazánka a ujde sa mame, jej sestre a zvyšok je pre mňa. mne sa nezdá, že vytápaná slanina smrdí, aj keď chanel vonia rozhodne ináč a moja mimoriadne zdravo sa stravujúca dcéra minule priznala, že nielen mastný chlieb ale aj tú oškvarkovú pomazánku si dala. :-)
turistka
Tiež nekupujem bravčovú masť, kupujem slaninu, mám zdedenú, starožitnú nádobu na masť. Stápala som naposledy minulý mesiac. Škvarky sú parádne. Voľakedy som dávala tiež mlieko, teraz už nie. Tvoj obrázkový príspevok o škvarení slaniny chválim, lebo to je to pravé. I tie ostatné dobroty.
mracik9
Izabelka,ej ale nám robíš chúťky,škvarky a jaternice to je moje,mňam
izabella929
@real..no možno voňali kupenskú masť, lebo tá aj mne smrdí a naviac obsahuje niečo, buď vodu, alebo ja neviem, čo do nej pridávajú, ale prská pri roztápaní aj pečení v nej..iba raz som ju kúpila, a bola otrasná, takže sme s ňou natierali vráta a dvere, aby nevŕzgali...domáca bravčová masť vonia, nie smrdí, aj keď to niekto určite ťažko pochopí...na druhej strane, treba jesť iba zo všetkého málo s mierou a myslým , že menej škodlivé, ako to, čo nám obchody ponúkajú...staré smradľavé poľské mäso a iné výrobky z EU...
izabella929
@real..no možno voňali kupenskú masť, lebo tá aj mne smrdí a naviac obsahuje niečo, buď vodu, alebo ja neviem, čo do nej pridávajú, ale prská pri roztápaní aj pečení v nej..iba raz som ju kúpila, a bola otrasná, takže sme s ňou natierali vráta a dvere, aby nevŕzgali...domáca bravčová masť vonia, nie smrdí, aj keď to niekto určite ťažko pochopí...na druhej strane, treba jesť iba zo všetkého málo s mierou a myslým , že menej škodlivé, ako to, čo nám obchody ponúkajú...staré smradľavé poľské mäso a iné výrobky z EU...
izabella929
@angast a z ktorej strany priletíš? to aby som stihla postaviť slávobránu...)no mal by si terz z čoho šmakovať...klobásky vyúdené, tlačenka, jaternice,obarková slanina,škvarky...proste jesto všetkého dostatok...k tomu fajnovú plnenú papriku kapustou, alebo uhorky...neviem, ako by si sa dokotúľaľ domov.-))))))
abdul
Kupenská masť obsahuje aj vyškvarený loj. Preto nevonia ako masť, ale smrdí ako nepodarená masť.
@malapiskota : Na toto mám recept. Namočiť rifle a ešte v mokré obliecť a sedieť v nich až do vyschnutia. Ostanú natiahnuté ako gajdy. Ale podobné scvrkávanie gatí mám skoro denne, takže viem aké je to utrpenie. Vraj silná vôľa treba. Ale v obchodoch ju nejak nedostať. Možno v Tuzexe.
izabella929
@tiginko..m ňa takto naučil robiť náš dvorný mäsiar...a som spokojná s výsledkom..švarky sú krehké a chrumkavé...masť je voňavá a pekná biela, tak asi to robím dobre....@malapiskotka haha...si ma rozosmiala.-)))@pusta..ja myslým, že aj ty si šikulka.-)@marika9..ve ď keby niečo, pokojne sa môžeš opýtať...rada poradím...@dorenika...s mliekom sú škvarky veľmi chutné a krehké a masti to veru neškodí...)podľa kohoi je toto nezdravá strava? podľa tých, ktorí potrebujú svoje nezmysly predať čo najlepšie a vyrobobené sú boh vie z čoho...stačí čítať rubriku,,,vieme čo jeme,,, a komentár to nepotrebuje...
abdul
@angast : Keď pôjdeš okolo, zastav sa, pridám ti tašku na pozornosti pani domácej.
izabella929
@turistka..jasn á správa,,domáce je domáce,, aspoň viem, že to nikto iný nedržal v ruke iba ja..ja sa neprejedám, ale doprajem si domáce a hoc sa o tom vyjadrujú mudrci všelijako, ja to nepočúvam...chcú predať svoje gebuziny, tak si vymysleli, že všetko je nezdravé, čo je domáce...
izabella929
@angast.. a nepomýlil si sa náhodou? hádam prázdny demižón si chcel napísať, aby domáca hostiteľka naplnila skvelým mokom..))by si 2 dni spod stola nevyliezol...nohy by ťa určite odmietli poslúchať.-))))))))))
abdul
@angast : Drevo do hory nosiť ? Prázdny dám, plný sa vráti. Pani domáca má niečo aj bokom odložené.
@izabella929 : Nohy ma neposlúchajú od kolien dolu. Takže plazenie po štyroch zvládam aj hore schodmi.
abdul
@pusta : To my radi, len niektorí tu nemajú zmysel pre srandu. Ich škoda.
izabella929
@abdul...si znalý pomerov))),,,ale dobre, máš úplnú pravdu...pre dobrých ľudí vždy niečo bokom mám.-))škoda, iba, že už sa plazíš a nič si ešte nepil...či?)))))) a keď si vypiješ, tak už iba si????
izabella929
@pusta...t íto dvaja mládenci sú strašne zlatí.-)))) sú za každú srandu...ešte im do tretice chýba hádam .,,,srácz a budú komplet.-)))))))
lusinkab
tak toto teda hej :-) to su ale hody,tiiiiiiiiiiiiiiiiiisko len zavidim hned by som si dala :-)
angast
@Izka
je tu fajn s tebou, ale každú chvíľu sem dofrčí " trvdá lucy" a budeme
všetci sprdnutí , lebo srandičky nepatria do varechy
izabella929
@angast...a vieš, že mne je aj 5 do páru.-)))ja tu nežijem, mne je to šuma fuk, že niekto má práve zlú náladu...))) pozdravujem ťa Toníčku a idem si urobiť kávičku.-))))sa mi to aj rýmuje.-)))ako našej ,,radosti,,,,)))
izabella929
@abdul...h át igen ...sajnos...))))a pošli to sneženie do Antarktídy, lebo mi pomrznú fialky a tuli--pány a nepáni...))) čauko...
rea1
@angast , veď vieš, ako sa hovorí: malým rozoumkům málo ke štěstí stačí. prifrčí, porýpe, ofrfle, sadne na metlu a spokojná odfrčí. čo už s dievčaťom. blbý lidi, taky lidi. pánbůh je má taky rád. :-))
modrykamen
Kto nežil na dedine, nech si tento recept odloží a nech nepoužíva iný, lebo tento je podľa mňa ten najsprávnejší. Ten časový postup nemá podľa mňa chybu.
angast
@modrykamen
máš pravdu . Od Izky čo recept- to poklad. Neskutočné dobroty.
Bral by som miesto /aj neplatené/ strážnika jej komory.
margaretka28
@angast , @kimlo , pekne prosím zoberte aj mňa, sľubujem, že vám z toho nepojem, ja budem mať v sobotu tiež také , ale mohla by som vyberať vstupné do Izkinej špajze, keby si chcel niekto další privoňať. Lebo doba je zlá a Izka je taká dobrá duša, so všetkým by sa podelila a nič by jej neostalo.:-)Treba to mať ošetrené !!
hahaias
@angast srandičky patria na varechu!!! Ako chceš potom spáliť kaloŕie s tých dobrých a "nezdravých receptov", Ha???
tiginko
no vidím, že sa pomaly topia ľady na Vareche, prišla jar!
afataga
no tak toto je bomba, aj ked som najedena, zbiehaju sa mi slinky, som sa zasmiala pri bode 6, spomenula som si na spravy, co kedysi boli v radiu a tam hovorili, ze hladina vody ustalena :-)
a ked uz to bola rec o tych demizonoch, ja mam doma tiez nejake prazdne, nehodili by sa? ja len ze ak by bolo malo :-)
@angast teba by som za strazcu neangazovala, na tej motorke vyzeras akysi podvyziveny
angast
margaretku samozrejme berieme , len či sa Izka nezľakne nájazdu tatarov
ktorí by za chvíľu vyjedli jej čarovnú komôrku.
afataga
@hahaias co uz je pre boha na tomto nezdrave? ziadny palmarin, ani cera ani vlastna sestra masla :-) to je bio kvalita
margaretka28
Ja má domácu slivovicu "52", zoberieme, aby si oškvarky nemysleli že ich havino zjedol. K tým oškvarkom sa hodí, aspoň sa neopijeme.:-)
abdul
@margaretka28 : Ak má teta solídne naplnenú špajzu, tak návštevu u Izabely odložíme o týždeň, aby sme tam nešli najedení.
@afataga : Každá nederavá nádoba je potrebná. Ber len tie najväčšie. Nejak ich odtrepeme. Časy sú zlé.
abdul
Izabelu prepadneme. Najlepšie tak ráno okolo 4,15 hod. Dátum upresníme po preštudovaní lunárneho kalendára.
angast
@hahaias
samozrejme , že treba aj posrandovať , ale niektoré osoby to neznášajú a privádza ich to do zúrivosti. Nechcem znova menovať.
A ešte k tomu nezdravému. Toto je maximálne zdravé jedlo bez
farbív, Ečiek, glutamanov, vegety , bambina a vyrobené na Slovensku
bez polskej soli a iných špecialít . Izka teš sa už vyrážame.
hviezdickaz
Krasne! Aj ja robievam mast,ale bez pridania toho mlieka. Vyskusam,ked budeme stapat mast najblizsie.
abdul
@afataga : Že váhaš. Po zábere na organizmus sa v ňom dá aj podriemať.
rea1
@abdul , autobusom treba prísť ale prenajatým a hlavne PRÁZDNYM, aby sa Izabelka nemusela ošívať a milej návšteve mohla hodne nabaliť na cestu domov. otázka: kto má papiere na autobus? lebo ja áno. (a už som sa votrela). :-))
margaretka28
@abdul , len či to zvládneš v tvojom veku... toľko cholesterolu a v spojení s alkoholom, neviem,neviem, čo povedia tvoje cievy, ale odviesť nás tam môžeš :-))
abdul
Na cievy veznem pirule, a papiere na autobus mám už dávnejšie. Dokonca som to aj učil v autoškole v bývalom Zväzarme. Nevidel som ja ešte takú pivnicu, čo by sa nedala naložiť do autobusu. @rea1 nazad keruješ, lebo ja budem nebojaschopný.
izabella929
No ale som sa zasmiala.-)))))) vidíš to ,,,angast,,,ako všetci na teba žiarlia? už sa prilepili k tebe, aby o niečo fajné neprišli.-))))
afataga
@izabella my neziarlime, mame ta radi a paci sa nam tvoja spajza, tak ked uz @angast pojde, aby mu nebolo smutno a aby sa neprejedol :-)
angast
izka . ja ich mám všetkých rád a u teba sa vždy stretne dobrá , veselá partia, ktorá rozumie humoru. Dúfam , že táto partia zostane vždy takto pekne pohromade.
izabella929
No ale som sa zasmiala.-)))))) vidíš to ,,,angast,,,ako všetci na teba žiarlia? už sa prilepili k tebe, aby o niečo fajné neprišli.-))))budú robiť hoc aj osobného strážcu, len nech sa im niečo ujde,.)))) ste všetci veľmi milí.-)))@abdul...nie čo sa nájde , čo aj fajku vykrúti, nie i ba ústa...))@margaretka28..m ám o niečo silnejšiu 54 rku...je od nej každý povoľnejší.-)))@afataga ,,,teraz si u mňa vysoko zabodovala.-)))všetko dobré veci a o tom, či aj zdravé sa nikoho pýtať nebudeme.-)))čo to nechcú, nech si utrú prázdne ústa.-))a že ste si to vybrali tú návštevu práve teraz, keď vonku padajú snehuliaci...)ej lepšie by sa posedelo na zelenej tráve...kebyže padnete, môžte sa tam pokojne aj vyspať...)margaretka..zabíjačka je dobrá vec, ale iba pozorovať z diaľkY, lebo ináče treba makať poctivo veru. real..nemám prečo sa ošívať, veď som robila celé leto,,,niečo sa nájde aj v kúzelnej špajzi aj v kúzelnej príručnej pivničke.-)))ak ťa to zaujíma, čo tam všetko už je, nákuk do linku: Moja záhrada a Plody môjho snaženia...v oddelení ,,,Diskusie,,,.príjemnú zábavu.-))
abdul
A čo ak na @angast a príde slabá chvíľka. Há ? Kto mu pomôže s batohom a s výslužkou ? Samému neradno takto chodiť, to aj starký vraveli.
margaretka28
@izabella , len sa bojím, ako by to dopadlo, keby boli "všetci povolnejší", ale dobre si to napísala.:-)) A tá zabíjačka ma túto sobotu určite čaká.
angast
Izka a tam u vás na horách už nieje sneh ? Aby sme si mohli tie stany rozložiť. Abdul ostane spať radšej v autobuse, aby mu ta cieva nenachladla
To by mal potom problémy.
izabella929
@angast...ja ti verím.-)))som veľmi rada, že si rozumieme...) nemám záujem tu vyvolávať škriepky...na čo to, veď sme tu iba krátko a učený nikto z neba nespadol.-)))mám vás všetkých rada....)@afataga...pochopila som...a miesta je tu na dedine dosť...záhrada veľká a dom tiež...@kimlo..milo si ma prekvapil.-)boduješ...)
angast
@margaretka nás provokuje so svojou zabíjačkou - nepreložíme to v sobotu u nej v Horných Orešanoch a o týždeň u Izky. Aspoň u nej na horách dovtedy sneh zlezie.
afataga
@izabella929 dobrych ludi sa vsade vela zmesti, len ci by po takomto najazde tatarov este nieco zostalo v tej tvojej nafukovacej spajzi?
zabiajcka je veru riadna makacka, babka robievala, ale ja som mala to stastie, ze som bola este mala, tak som cely cas len kostovala a chlapi mi potajme ulievali na dno frtana a tesili sa, ako mi chuti, ved oni to mysleli dobre, aby sa chuda decko neprejedlo :-)
izabella929
@margaretka28...pozn ám to, keď sú všetci povolní.-)) na chate bolo stále veselo a zažila som kadejaké výpadky.-)))mali sme tam jedného viničiara, ktorý keď si poriadne vypil, na druhý deň ráno vyšiel na najvyšší kopec hádam 15 x...ja by som ani z trestu neliezla na ten kopec...on potiaľ chodil, kým si alkohol vevychodil...no a všetci sme sa svorne rehnili...ale dal si povedať a na obed už klin klinom vybíjal...))držím ti palce, budete mať akurát veterné a zlé počasie...ale nič, keď máte 52 jku...tá to všetko spraví.-))))
abdul
@angast : Ak má dákô poslabšô 100 kilovô prasa, veľa jej doma nezostane. :-))
izabella929
@angast...mus ím vytiahnúť mapu sveta a kuk, že kde tie Horné, Dolné Orešany sú.-)))a objednám si u meteorológa pre nás krásne počasie...))@afataga...s úhlasím s tebou.-))nemám o špajzu strach...je tam toho ešte stále dosť.-))@angast...e šte u nás sneh nemáme, stále vytrvalo prší a poriadne fučí...
margaretka28
@angast , kľudne prídite všetci, ty budeš mať za úlohu popreplachovať črevá, vytriediš tie deravé, @kimlo zarobí klobásky, @abdul bude strážiť oheň pod kotlom, lebo čo už chdák starý, nemôžem ho toľko využívať, @afataga bude mať za úlohu "pitný režim", @tiginko chce topiť ľady, tak môže aj masť a my s @Izabellou to budeme všetko pekne riadiť a ochutnávať :-)) Len prídite všetci, niekoho treba ešte aj na umývanie mastných hrncov, hlási sa niekto dobrovolne????
afataga
@maragretka28 peknu ulohu si mi pridelila, len neviem, ci je mudre urobit capa zahradnikom, ale hrnce umyvat nechcem, beriem pitny rezim a este mozem aj dohliadat na abdula, aby nepadol do ohna
izabella929
@margaretka28...ja ti všetky riady vyumývam do čista.-))) rada upratujem a umývam riady...aj tým fešákom budem merať po štampedlíku, raz do jedenj nohy, potom zase do druhej a do tretice aj do tretej.-))))))))))u nás sa to tak hovorí, keď polievame počas zabíjačky...aj masť ti krásne vypražím v kotline...bude fajnučká a škvarôčky budú aňa-ňuňo.-))))
izabella929
@afataga..ve ď som ťa chcela pošajnovať, lebo viem, že nerada umývaš riady....vzala som to za teba.-)))budeš iba dohliadať, aby to všetko išlo podľa režimu a 14.30 hod. vyhlasíla..,,,.hotovo,,,,.-)u nás to je dobrá zabíjačka, kEĎ JE V TOM všetko skončené...
abdul
Náhodou oheň to je moje. Ani k hasičom ma nechceli. A keď aj s pitným režimom afataga na mňa dozrie kúriť budem aj po zabíjačke.
izabella929
@margaretka28...ja rada robím domáce práce...aj okolo zabíjačky....neznesiem pri sebe lenivého človeka, alebo takého, čo má tuleniu nemoc...musí sa robiť všetko presne, dokonale a hlavne čisto...)nuž práca nikoho nepriťahuje.-)))už sa pokryli.-)))))my dve to urobíme za všetkých...)
izabella929
@afataga , veď ja ich nechcem olizovať, ale umývať.-)))@abdul...u ž si mal začať kúriť, nebola by prišla táto pohroma snehová...pomrznú mi všetky púčiky marhuľové...prikladaj poriadne, nech sa sneh roztopí a príde jar...)))))
angast
izka . Vám sa dobre chodí do kopcov keď majú 2metre. To u nás v Lopašníku by si poriadne fučala. Cudzinci si aj kyslík musia brať so sebou.
Nám stačí aj dusík/ Gejza/ a so spevom si vykračujeme.
izabella929
@angast...ej mýliš sa teraz..) v takom kopci sme mali vinicu, že keď som vyšla na koniec, fučala som ako lokomotíva...poriadny kopec a to bolo iba iba v polovici toho celého vrchu...akurát na samom vrchu som mala zasadené broskyne...keď sme ich oberali, bola to poriadna fuška...))
abdul
@izabella929 : Dogúľam ti staré koleso z traktora a v sade zapálime. Nepomrznú, len susedia sa podusia.
angast
dobre ste sa zatárali šak nemôžem nájsť konec. Izka máš pravdu . Pučky si treba chrániť . Treba ich držať v teple. Abdul kúr poriadne !!!
afataga
dam vam hadanku: ktory recept bude zajtra najvajcej klikany?
abdul
@afataga : Ten, kde je slaninka, škvarky, 54° pálenka, pivnica, spacák, schody, autobus a mnoho dobrých vecí.
angast
@abdul !!! Ale keď máš antabus , tak by si nemal piť !!! prenechaj to radšej nám.
abdul
@angast : Žiadne také, antabus som užíval keď Novotný zomrel. Dnes už môžem aj tuhšie.
katkat
prepacte, ja som taka neznala v tomto smere, vysvetli mi niekto prosim, preco sa tam dava mlieko? prebehla som vsetky komentare ale bud som slepa, alebo sa to este nikto nepytal... vopred dakujem :)
angast
@abdus - veď si sa chválil, že máš antabus aj papiere na antabus.
Už ho neberieš ??? Aj k izke si chcel prísť s ním.
abdul
@katkat : Pridaním mlieka sú škvarky také chrumkavejšie a aj farbu majú takú viac do tmava, akoby viac vypečené. A chuťovo sú lepšie ako bez mlieka.
abdul
@angast : Hovorili sme o autobuse a nie o antabuse. Ty sa musíš veľmo tešiť na ten zájazd k Izabele. Ja som tiež tri dni pred zabíjačkou nejedával.
izabella929
@angast ..je to s tebou už až tak zlé...keď nemôžeš nájsť koniec????? hahahaha....@abdul...si moje zlatíčko,, odpovedal si za mňa, práve som chcela písať vysvetlenie, prečo tam mlieko je.-)))
abdul
@izabella929 : Katka neoslovila konkrétne autora, tak som si dovolil. Hádam som to napísal dobre.
helica
od mlieka zostanú pekné červené a chrumkavé, dostanú takú lepšiu chuť. No chudera@Isabela929 : " Ach že bože strach veliký, padli Turci na Poniky" a čo mladé zutekalo a to staré nevládalo! Možno sa dotrepem aj ja s filmovým štábom, veď také niečo sa tak často nevidí, tak nech to vidia aj Varecháči od Tatier k Dunaju...
izabella929
@helica..hahahaha...no ja proti filmovému štábu nemám námietky, ale ,,,vodcom hunov,,, je tu generál Angast...usím s ním podpísať zmluvu, aby vás zaradil do programu.-)))))vďaka za milý komentár.-)))
mariamka
ja prave marodim a vy ste tu lepsi ako televizor :) aj sa clovek priuci aj zasmeje :)
angast
bože môj dobrotivý - bol som povýšený na Attilu ?
panenko skákava , tak to som ani nesníval
tiginko
tak človek chvíľu pilne pracuje a tu aha ako veselo! Už som sa zľakla, že ste na mňa zabudli a že ma necháte doma! Ešte že aspoň @margaretka28 na mňa myslí s tú mjascu...tak na kedy si to mám vybaviť voľno?
baka123
dnes sú tu samé mňamky a ja varím francúzske zemiaky...také teplé škvarky by som si aj ja dala
abdul
Veru, sediacich 41 a stojacich spolu so sediacimi bolo raz aj 115. Ale vtedy to bolo viac o erotike ako o cestovaní. :-)))
mariamka
bude aj klobasa :) izabella, aj ja dakujem, recept a popis je uzasny, prijmi moj obdiv.. a bacha na tu spajzu, lebo toto vyzera na narodny zraz :)
gordonko
@Isabela929 no konzumentou sa k Tebe hlasí kopa ,ale na pomoc pri vytápaní nikto , ja ač z mesta som neraz pomáhal na zabíjačke ať už v Trstené pri Hornáde, alebo v Soľčanoch .... bol som tam pozvaný ako hosť , ale nedalo mi iba sa pozerať , tak som vytiahol dýku a pome ho pomáhať ....nakoniec mi gazdina zverila vytápanie masti v kotline ....to bola voňavá robota ,len zodpovedná .... slanina sa nesmie prichytiť
...v podvečer po zabíjačke som sklidil pochvalu a gazda ..... ved vieš asi čo , lebo ten nalieval nielem mäsiarovy ,ale najme sebe ....nevydržal dlho ,,čistý,, a nepomohol sničím
... takže @Isabela929 aj nabudúce budeš potrebovať dobrovolne sa hlásim na výpomoc , aj tu svoju 54° ušanuješ , lebo som mlíčňák ......
...ešte jeden postreh som mal ....všetci sa ,,ťahajú ,, ku Tebe - neurobíme stretko tam ??????
pekný deň všetkým
pusta
@izabellka929 , nielen úžasný a chuťové poháriky dráždiaci recept, ale aj fantasticky milá a veselá spoločnosť sa tu zišla. tak dobre som sa dávbo od srdca nezasmiala a tak dobre mi to padlo, že som zabudla na všetky starosti, prácu, ani len telku som nepozerala - myslím varenie :D :D :D
izabella929
@gordonko...tu je dnes od rána veselooo.-))) ja viem, že si veľmi šikovný, už som ťa mnokrát pochválila, aj verím tomu, že sa v zabíjačkách vyznáš.-)ja nechcem ušanovať pálenôčku...) to by ako vyzeralo,keby sme si nevypili, šak by sme mali iba vážne dabaty a to mne nie je chuti...keď sa vypije za náprstok, hneď je uhol pohľadu iný a každý vie aj recitovať a o speve ani nepíšem.-)))vďaka, za pridanie sa do partie skvelých a veselých ľudí.-)
1x pata99
izabella929
@pusta...tak toto mi mal dnes predpísať ten môj srdiečkový lekár a nie kopec otravy v podobe guličiek.-) som sa od predobedia toľko nasmiala tu, ako po celý rok nikde...však, ako nám toto dnes dobre padlo na zdravie...))
abdul
Všetkým na zdravie, len tie škvarky nejedzte rovno z kotla, veľmi čerstvé a teplé. Bohovsky potom brucho bolí. Alebo to bol môj žlčník ?
danda3
Izabelka, takú chuť si mi spravila na chlieb s masťou a cibuľou a doma kde nič, tu nič. O oškvarkoch ani nehovorím, keď svokrovci chovali, chodili sme pomáhať na zabíjačku, ja som krájala slaninu na vytápanie, muž potom ju potom miešal vo veľkom kotli, jaj to boli časy. Aj u nás sa dávalo mlieko, aby mali peknú farbu. Izka, niekedy vyskúšam doma v malom množstve, uvidím, ako sa podarí. Niet nad domácu voňavú masť.♥
izabella929
@afataga , čo piješ? šak ponúkni aj nás.-)))@danda3...Darinka veru viem o čom píšeš...toto som zase ja mala na starosti vytápanie a vyrdžať pri tom kotli často aj 4-5 hodín....je to riadna robota veru.-))vďaka za milý komentár.-))
izabella929
@afataga...ej veru dobrá 52-ka slivovica domáca, hladká ako olej...nemá chybu...tak za náprstok stačí-červíka otráviť(ako vraveli môj dedko...starká šak daj niečo za náprstok toho červíka otráviť) a starká,,,no, no, tebe iba tá pálenka po rozume behá...))))))tak sa mi páčilo, keď sa doberali a napokon mu predsa len uliala a debata sa skončila, dedko plesol dvermi a už ho do obeda nebolo.-))))
afataga
@izabella929 vidis, chyba asi bola v tom, ze mu uliala, keby mu neulila, mozno by ostal doma, tak volajako mi to vychadza :-)))
abdul
Začali sme škvarkami a terazky virtuálne popíjame.
askadaniela
Ansábel sa dnes už asi od smiechu a toľkej konzumácie unavil a odjachal do hajan :-)
abdul
@askadaniela : Aj niečo zjesť bolo načim. Dáky erotický klip na nete kuknúť a čas uteká.
používateľ nemá avatar
mb
mb
je tu toho popisane dost, je 20:13, to ze mam po precitani tohto receptu chut na chleba s mastou pisat nebudem, takze, kazdopadne dakujem ;)
onetouchscreen
Na uz som len cakal, kedy tu zapletete erotiku. Chudera varecha pochovali ste ju. Tieto reci ste si mohli nechat na facebook a podobne stranky. Mnohych tym otravujete a cudujem sa ze sa neozvu. Pripadate mi jak keby ste mali krizu stredneho veku a dosla na vas druha puberta.
klaudia968
Práve som dorobila masť a reku idem si sem oddýchnuť a vypočuť trochu dobrej hudby pri tom a čo nevidím aj tu sa robí pravá domáca masť. Robím ju podobne. Takže pozdravujem. :-)
abdul
@onetouchscreen : Venuj sa vajciam . Ak nemáš zmysel pre humor, zaslúžiš si, aby ti v živote ubližovali.
angast
@onetouchscreen predsa si prišiel ? Kde si bol doteraz ?
Takýchto mudrcov tu máme veľmi radi. Keď ťa to otravuje
pusti si Farmu , alebo Onura. Teba tu vôbec nepotrebujeme , aby si nás tu moralizoval. Ostaň radšej tam , kde si bol doteraz a nepodpichuj
askadaniela
@onetouchscreen žiadnu tu nevidím :-) Diskusia k tomuto receptu okrem toho prebieha so súhlasom aj aktívnou účasťou jeho autorky, a ako napísali niektorí varecháči, na Varechu patria aj srandičky, zvlášť keď nie sú z radu nemorálnych alebo urážajúcich. @Abdul , radšej si si mal kuknúť správy :D
onetouchscreen
Neviem co je to co spominas ked to poznas asi ty take pozeras. Preto tolka blbost v hlave to su dosledky. Nale ty si tu kohut oslnujes tu sliepky a tie ty to zobu.
abdul
@askadaniela : Raz mi pri správach prišlio zle a odvtedy radšej niečo inšie. Žeby som znova skúsil tie správy ? Len nie Puškárovú. To si nezaslúžim.
frezia68
Chlieb s masťou a cibuľou,to je moje a škvarky sú bonusom naviac.Ale že zmeškám toľko dobrej zábavy,to ma nenapadlo :-))) je to ako za dobrých starých čias a tie diskusie ma na Varechu priviedli.Lebo nie len jedlom je človek živý.....@izabella929 gratulujem k takej dobrej zábave a nabudúce dôjdem včas, veď ešte aj autobus zmeškám...:-( ,ale ak by sme cestovali ako v Indii,pôjdem na strechu,len nech som v tej partii :-))))) A slivovicu,ktorá čaká na príležitosť donesiem a nie hocijakú-retiazkuje :-)))
mesiar50
Fantázia na druhú.Zakaždým keď som u ,,teba"mi narobíš také chúťky
a ja musím doma tlačiť šóšku(štiavu)
askadaniela
@Abdul , však v správach vždy vopred upozornia pri niektorých príspevkoch, že nasledujúci príspevok nie je vhodný pre citlivých a maloletých :-), musíš lepšie počúvať a oči si zakryť včas :-) Keď nemáš rád Puškárovú, ľahká pomoc, pozeraj jojku
izabella929
@mesiar50...no tak ako sa ti ako mäsiarovi páčia moje domáce mlsanice???šóšku mám rada...už som ju okopala, aby pekne rástla a tu príde mráz a do rána bude po nej...Vďaka za tvoj komentár.-)
manya
onetouchscreen,žiadny grc tento recept nepokazí, my takto robíme masť veľa rokov, v špajzi mám dvojročnú a je výborná, dnes som na nej robila zemiakové placky a prežil to aj môj maznavý žlčník
honestka
asi by som sem nemala nakukat v takuto hodinu.
Krasa a dobrota!
Ja tiez nic nerobim bez kvalitnych olejov ale nanovo a pravidelne robievam domacu mast uz peknych par rokov a div sa svete, kazdemu chuti lepsie.
Robievam inym sposobom /vzdy v rure, nie na sporaku a je to takmer bez miesania/.
Nebojte sa mlieka, aj ked mast je na dlhsiu dobu.
Ja obcas davam kamoske, ktora ju pouziva "sviatocne" a ma ju vela mesiacov bez straty chute a vone. A nielen skvarky chutia lepsie aj mast ma vyraznejsiu chut, iba je dolezite, aby sa to mlieko v nej uplne vyvarilo.
= Super taketo metody nasich babiciek. Verim, ze viaceri sa k nim budeme vracat s hrdostou.
Aj preto je pre mna tato stranka krasna, ze sa tu objavuju take drahokamy.
matata1
pomóóóóóc, aj ja idem s vami!!!!! Ešte sa zmestím? Viem vyprážať slaninu, jesť škvarky (najradšej priamo z kotla) a domácej pálenôčky sa nebojím.....
angast
@askadaniela ,@pusta , @matata1 ste super baby zo zmyslom pre
humor, ale bojíme sa aby ste sa nedostali na čiernu listinu bosoriek
a tĺkov ,ktorým všetko vadí a nie sú centrom pozornosti. Trocha humoru ich privádza do zúrivosti a ich cieľom je rozvrátiť a znechutiť a potom majú z toho blažený pocit.
marianne
bosorky a tlci? nie si tu ani mesiac aj s cestami @angast ,ale majster sveta ...a najmudrejsi na svete.. ved drazdite kolko chcete,ale nie vsetci su nadseny vasim sukromnym pokecom a nikto vas neuraza...aspon o tom neviem
marianne
btw:a tie skvarky vyzeraju skvele Izka,idem skvarit aj ja..uz sa minulo
mariamka
kedy je ten zraz? ja uz spevnik chystam do autokaru, tym som vychyrena! aj ked hm zelenac :) ale dufam nesklamem :) decka drzte si to, aj o tom je Varecha!
izabella929
@margaretka28...som z toho veľmi smutná, ale bohužiaľ toto je čistá pravda, čo si napísala...mám dojem, že sa konečne našiel vinník všetkého zla na Vareche...,,ja,,,takže už sa k ničomu viac nevyjadrím...ende...
mariamka
@margaretka28 snad ma kazdy slobodnu volu?! ked to autorke receptu nevadi ze sa tu vykecavame, nech neklikaju na komentare a je to! kto uz raz sa napojil na ten fenomen "INTERNET" musi byt tolerantny..
marianne
tak to uz @margaretka na tom svete chodi,nie vsetci maju na vsetko rovnaky nazor.Vobec sa nejedna o tuto diskusiu o skvarkach,je celkom vtipna a nie je na nej nic zle,ved preco sa nepobavit.? ja som si vzdy myslela,ze mam slusne vyvinuty zmysel pre humor,ale zacinam prichadzat na to,ze asi nie...v niektorych receptoch diskusiam nerozumiem, nema to ani hlavu ani patu, nic spolocne s receptom,podoba sa to na nejaky druhotriedny pokec...sama si pisala,ze uroven varechy rapidne klesa a nebude to asi len tak,ze najstarsie a ostrielane varechacky odchadzaju,musi to mat nejaky dovod...tym som vobec nemyslela tento recept..sa ospravedlnujem za svoj nazor,ale podrazdili ma tie bosorky a tlci,ved teda nejaku uroven.Nemusi kazdy kto nesuhlasi byt bosorkou alebo tlkom,az to zacne zachdzat do invektiv,potom uz je neskoro...
margaretka28
@izabella929 , to nemyslíš vážne, namôžeš si to takto brať, tvoje recepty sú výborné, si láskavá, milá, dobrosrdečná a máš zmysel pre humor, tak sa povznes nad všetkých neprajníkov, vždy sa nájdu, aj keby si čo robila, nedá sa vyhovieť každému, tak kašli na nich.Možno by sa bavili s nami, len to nevedia.:-) Tak už nič také nechcem počuť, že ty si niečomu na vine!!
afataga
@izabella929 je mi luto, ze si to zlizla ty, ved to poznas, kto chce psa bit, palicu si vzdy najde, je mi luto ludi, co nemaju zmysel pre humor, musia mat strasne tazky zivot, ty k nim ale nepatris a ako vidis, nie si v tom sama, chvalabohu
mariamka
@marianne som tu daco cez mesiac, ale stihla som co-to preklikat, vy tu mozte moderovat prispevky ale naco formovat ucastnikov? jednak je to neskoro a nikto ani VY ich neprevychova, ci sa vam to paci alebo nie,,, btw mne sa to paci, nech je tu kazdy za seba a to prinasa to spravne korenie.. a myslim ze to na Varechu patri, ... teraz budem suplovat Adminov, ale je lepsie sa vyjadrovat k RECEPTU a nie k jeho AUTOROVI,, podobne je to aj o prispevkoch, ja som za SLOBODU :)
elixir
@izabella929 tie škvarky vyzerajú na zahryznutie, hneď by som si dala... :) ako vidím, je to veľa práce a treba tie správne suroviny... ktoré sa mne ťažko budú zháňať. Škoda, že sa nezjavujú takéto chrumkavé dobroty len tak náhodne po svete... napr na stole vedľa mňa :) To by bol zázrak ;)
elixir
@afataga vraj je veľmi malá nenulová pravdepodobnosť, že by sa televízor poskladal niekedy niekde sám od seba "z ničoho", takže máme malú nádej a môžeme dúfať, že sa aj tie oškvarky dáko vyskladajú :) Ale nemali by byť plánované ako naše najbližšie jedlo ;)
abdul
Dievčence, dáko vážne tuna vravíte. Čo to ? Každý je taký aký je a komu se nelíbí ať mi ..... však to poznáte ďalej. Jeden maďarský básnik Šaňo P. ,ten, čo zomrel v Rusku na syfilis, povedal : Kto nemá zmysel pre srandu, zaslúži si, aby mu ubližovali. Len vystriehnem nejaký dobrý recept, začnem pokúšať znova.
@margaretka28 : Ten ? S nami ? Nikdy. Radšej autobus pokazím.
@angast : Čierna listina mi môže byť ukradnutá aj jej autorka.
@izabella929 : Ty sa neondi, kde nájdeme takú dobrú kuchárku, ale aj peknú pivnicu na púte ?
@marianne : Kamoška, nedáme sa zlomiť. Starie klebetnie baby nám môžu byť ukradnuté. Aj tá 31 ročná zo ZA bez toho, noóó bez chlapa.
KEEP SMILING
nazarboncuk
dost trapna diskusia miestami...nemozete sa ist takto vykecavat do sukromnych sprav??? tak strasne ste za ne bojovali, tak ich pouzivajte, dam ruku do ohna za to, väčšina nie je zvedavá na výlevy vašich zaludkov! ak áno, tak sa väčšine aj vám hlllllboko ospravedlnujem. ps. ospravedlnujem sa i autorke receptu, proti nemu samozrejme nic nemam @izabelka :)
marianne
no co uz @abdul ,teraz ostanem aj ja na ciernej listine bosoriek a tlkov:-)) samozrejme ty si moj oblubenec,to vies...Tvojmu humoru z nejakeho dovodu rozumiem a mam ho rada...
abdul
@nazarboncuk : Niekto ťa na tomto vlákne urazil ? Nútil ťa pod hrozbou násilia čítať ? Tak nečítaj.
nazarboncuk
@abdul nikto ma neurazil, ale je to otravne ked na stránke o varení čítaš takéto sprostosti...asi radšej neotvarat varechu. uz chápete prečo cistinka&spol odisli?? ...
abdul
@nazarboncuk : Nie, nechápem. Čistinke som nič zlého nepísal. Život je aj o niečom inom ako o vážnom behu života bez úsmevu. A cintoríny sú plné ľudí smrteľne unudených, vážnych a možno aj neuspokojených. Každý je taký starý, ako sa cíti. Preto je tu kopec starých nasr..ných nemorútov vo veku od 25 do 40 rokov.
nazarboncuk
:) každý máme asi iný humor, ak to bolo myslene tak, že som jedna z nasr..ných nemotúrov...
abdul
@nazarboncuk : Presne toto ma se.. . Ktokoľvek niečo napíše, hlavne keď je to niečo kritické, všetci si to vzťahujú na seba. Bez rozdielu rasy a národnosti. A potom tu frfľú a nadávajú na celý svet a priľahlé dediny. Leže taká paranoja je niekedy na liečenie u Chocholouška.
marsis
Ešte, že som popoludní kúpila v spoľahlivom mäsiarstve slaninu na vytápanie. Po mnohých, vari aj 20 rokoch:))) Hneď budem postupovať presne tohto receptu. Mlieko som síce dávala aj v minulosti, ale nie takto sofistikovane. A toto je taká bohatá diskusia, akú som na vareche ešte nevidela! Vďaka!
abdul
@Izabella929 : Izka, prepáč, že som ti prznil vlákno, stejne je to nejlepšie popísaný recept na škvarky. Teším sa na dalšie tvoje recepty.
V tomto vlákne už končím.
ejmepb
Masť vyprážame roky, roky a presne aj s tým mliekom, okrem škvariek aj masť je chutnejšia, voňavejšia a recept si ukladám do KK preto, že k týmto kom. sa musím vrátiť, to tu ešte nebolo. @izabella , si šikuľka a som rada že sme krajanky.
frezia68
Rada sa bavím a vítam vtipné,či veselé komentáre ( a ak ma niekto za tento komentár nazve starou bosorkou,mne to nevadí ) a mám rada milých a veselých ľudí,ktorí naviac pridávajú dobré recepty.A pre tých kritikov mám jednu radu a tej sa aj ja pridržiavam,Ak sa mi diskusia nepáči,obídem a nech si kecajú,pokiaľ sa neuráža a ich to baví .Ži a nechaj žiť! Nekaz nikomu náladu zbytočnou kritikou,radšej sa nezúčastni príspevkom,ak si myslíš,že máš vyššiu úroveň :-) a táto diskusia nie je hodná Teba.Odkukaj recept,lebo je dobrý a načo čítaš ,čo Ťa nebaví? @izabella929 ,pridávaj ďalej tie dobré recepty,si šikulka :-)
irenaw
no @izka ale som si dala. ja že "pokukám" recepty z tohto týždňa a tu som zostala a natriasam sa až ma bránica bolí a ešte mi aj "vyhládlo". tu sa podarila dokonalá kombinácia receptu a srandy. ďakujem pekne ;-)
lusinkab
no tak tato diskusia nema konca kraja :-))))))))))))))))))) takuto super diskusiu som tu uz davno nevidela a z chuti som sa zasmiala :-) abdul ty si jednoducho hviezda medzi hviezdami :-)))) @elixir skus sa opytat niekde u masiara ale nie takeho v supermarkete ale takeho co ma vlastny malicky obchodik a robi sam za seba a ked sa s nim pekne dohodnes tak ti urcite kusok na skvarky a mast da :-) ja som to tiez tak robila ked som potrebovala nejaku akoze odpadovu cast masa len bohuzial pan masiar zatvoril obchod pocas toho ked som bola na SK tak teraz musim zhanat nejakeho noveho :-(
sracz
Kóóóóóóónečne som sa dostal k slovu, teda skôr ku písaniu aj ja! Úžasná domáca práca, neviem- neviem milá @izabella929 - hugácskam - či si svojho času "nešmírovala" u nás na Barčianskej, alebo vo vachtárni pod Šarišským hradom, keď sme slaninu na masť škvarievali my. Robíš naozaj, ako cez "kopirpapir" - pomaly, čisto a "šmačňe"! Blahoželám a teším sa až sa v "zsírkatló_ve" dostaneš na samé dno, plné oškvarkového voňavého "prachu"! Ten je totiž na domácom chlebe s cibuľou, prikusovanou domácou sladkokyslou uhorkou - alebo samokvasným "čvirkáčom" to najlepšie, čo si pravý labužník a gurmán môže priať, aj tesne pred odchodom z tohoto "uplakaného "údolia"! Keby som sa v tom čase, čiste náhodou potuloval okolo Vašej chalupy, prídem Ťa vykradnúť o ten mňamkový poklad! Ďakujem Ti - si naozaj veľmi šikovná - za nádheru domácej práce a blahoželám k vynikajúcemu výsledku!!!
izabella929
@sracz..tvoje spomienky na zabíjačkové špeciality sú veľmi milé...) máš pravdu, ten spodok masti a spodok-čiže úlomky zo škvariek, je to nejlepšie, čo sa dá veľmi skvele vychutnať...na chlebík s touto masťou a jarnou cibuľkou..no a spodok,omrvinky zo škvariek používam na fantastické halušky, napr. aj s tvarohom, bryndzou, alebo fajnou domácou sudovou kapustou..zostali mi úlomky, budem robiť budúci týždeň také halušky...a včera som piekla fajnové škvarkové pagáčiky...)je nad slnko jasné, že niet nad domácu zabíjačku a skvelých to výrobkov z nej..u nás sa toto zatiaľ traduje a nerada by som tieto veci zabudla a vyradila z mojej domácnosti..ďakujem ti za milé povzbudivé slová, aj keď som bola kôli tomuto receptu tu na Vareche odsúdená ...čo ma veľmi mrzí a som z toho veľmi smutná...nech sa ti darí bátyuskám.-)))
njdevil
@izabella929 , krasny recepnik, ako vsetky Tvoje recepty, a opat som bola v spomienkach, vdaka Teba doma u tety na zabijackovom dvore...MNAM, az som z toho vsetkeho vyhladla...skvarky priravujem tak isto, snazim sa zachovavat recepty nasich starych mamiciek a nasu staru, ale na nebesiach vyhlasenu domacu, slovensku kuchynu a vsetko, co ku tomu patri...a tym odsudivym pripomienkam nevenuj prosim pozornost, nestoji to za to, ja to vystihnem iba jednym slovom...ZAVIST...vsetky Tvoje receptiky sa pysnia krasne dlhymi, a chvalihodnymi komentarmi...takze, nech si trhnu lavou zadnou a nech sa vsetkym zavistlivcom sliny v ustach na zlc premenia...ozaj, a ktoru tu policu v Tvojej spajzi mi vyrentujes?...zoberiem spodnu, mam totiz dlhe nohy...:-) servus, dragam!!!
izabella929
@njdevil..posielam krásny pozdrav za Veľkú mláku.-) ďakujem za milé slová a spomienky...) o tej špajzi sa dohodneme až potom, lebo neviem, či tam ešte niečo do leta zostane.-) takže nech sa darí.-)
njdevil
izabella929, ja si pockam, ja som velmi trpezliva !!!:-)
abdul
Ja beriem do árendy samý vrch, tam je najteplejšie.
jozka2
padlo mi velmi dobre aj som sa zasmiala,ked pises,ze mas najradsej bravcovu mast.Ja doma,ked uz bolo plno cerstvej brav.masti a vsetkeho okolo toho poobede okolo4 hod som si ukrojila krajec vyborneho cierneho chlebika z humenskej pekarne ,ktory bol siroko daleko vychyreny,omastila mastou a k tomu cibulu s octom,samozrejme pridali sa aj deti a bastili sme,obcas k nam prisla suseda pofajcit si /i ked my sme nefajciari/aby si nerobila smrad doma a stale nas nasla jest cibulu s chlebom,raz som k nim hned z roboty zasla/nepamatam preco/babka napiekla sisky a ja hovorim o vy mate pecene sisky a sused na to no Jozka to treba dzecom aj take daco uvaric ne lem chleba s cibulu,up,prisla som domov a hovorim ked tu teta pride cibulu skryt a syn hovori alebo neotvorit dvere a bolo,cibula sa jedla a dvere sa neotvarali.
Ty mas Izka tak perfektne spracovany tento postup,ze ta mast sa musi sama vyskvarit,kupila som slaninku a priznam sa,ze som zabudla ako to robit viem,ze mamka davala mlieko,no nepamatam ci davala aj vodu a sol atd.vdaka za krasny popis.
izabella929
@jozka2...na začiatku dávam 2 dl. vody pod surovú slaninu, aby sa neprichytila o dno nádoby...a mlieko dávam v poslednej tretine...potom už iba doškvarím škvarky na červeno a vyberám masť...masť osolím, ale iba trošíčka a škvarky tiež...ďakujem pekne za komentár.-)
kukulienka71
@izabella 929,chutné a pekné výrobky,šikulka!! ja som pred vyše 20 rokmi vymenila masť za olej lebo mi tá kupovaná smrdela a ažnedávnosom prišla na to,čo písal @abdul ,že tam sa dáva aj loj,zato mi to smrdelo...Ja tiež dávam mlieko ku koncu a nezhasínam plameň,trocha som sa toho bála,ale manžel zaspal,tak som ho nechcela budiť a podarilo sa mi takéto pekné oškvarky upiecť

kukulienka71
@tiginko ,aj ked som @angasta nemala možnosť poznať,vidím,že mal dobré srdce a zmysel pre humor:-)Je to veľká škoda,veru,viem ťa pochopiť...aspoň tie jeho komentíky nám tu zostali,aby nám vyčarovali úsmev na tvári:-)pekný deň ti prajem!
izabella929
@katkasladka...ve ľmi sa teším z toho, že sa ti tak krásne škvarky vydarili...určite boli super chrumkavé od pridaného mlieka.-) ďakujem za vyskúšanie receptu aj za super foto.-)
izabella929
@tiginko... @kukulienka71..obom vám zo srdca ďakujem, že ste sem pridali svoje komentáre...opäť som si mohla prečítať ,,,angastove,,,veselé pripomienky...bol to super človek..)keď pripravujem hotové jedlo na tanier, ukladám napr.zemiaky, alebo rajčiny, spomeniem si na jeho osobnú kritiku. Izka , pekné, ale jeden zemiak by som bol uložil podľa veľkosti a jedna paradajka sa ti šuchla a je na krivo...Bože môj, ako rada by som čítala jeho pripomienky aj dnes...je mi veľmi smutno a chýba mi jeho pomoc aj jeho humor..spomínam si na neho s láskou ako na svoju maminku.. bol to úplne super človek..)Ďakujem vám pekne za komentíky...)
mychalz
Neviete niekto prečo nám masť ostala taký múčna, sypká, prášková??? normálne sme ju stopili,,, lenže sme ju nemali kam dat tak sme ju dali strýkovi do izby.... a tam bolo dost teplo.. mast by vraj mala sadnut hned ale v tej izbe sadala cca 3dni... teraz ju opäť stápame... Neviete niečo čo s tým? a prečo sa to vlastne stalo?
izabella929
@mychalz...nikdy sa mí takú hrudkovitú masť nepodarili vyškvariť...škoda,že nepíšeš viac o potupe pri škvarení...rozhodne sa niekde stala chyba...určite by mala byť v chladnom peostredí...ale zase sa mi tiež stáva, že ju robím aj v lete a je veru teplo a sadla pekne...prosím napíš mi postup pri pražení...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia