Bravčová masť

Domáca škvarená masť a škvarky (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Bravčová masť bola už dávno "rehabilitovaná" a dokonca je vhodnejšia na vyprážanie ako rastlinné oleje. Kvalita masti z doma vyškvarenej slaniny sa nedá porovnať s kupovanou bravčovou masťou v 250- gramových kockách, niekedy sa jedná len o lisovanú masť. Ako postupovať, aby sme pri škvarení sadla dostali aj tie najlepšie škvarky?

Suroviny

Postup

  1. Kúpenú sviežu, teda neúdenú slaninu (sadlo) zásadne neumývame, prípadné nečistoty oškrabeme nožíkom. Obyčajne nám ide o získanie kvalitnej domácej masti a škvarky sú vedľajší produkt. Preto zo slaniny ostrým nožom odstránime všetky zbytky mäsa. Potom pokrájame na drobné kocky, ideálne o strane 1-2 cm. Čim menšie, tým bude výťažnosť vyššia a škvarky budú chrumkavejšie.
  2. Nakrájané sadlo dáme do hrnca s hrubým dnom, len trochu osolíme a podlejeme trochou vody. Keď som v minulosti kupovala väčšie mnnožstvo slaniny, dobre mi poslúžila veľká liatinová rajnica s pokrievkou. Tá je aj ťažká pre moje operované ľavé rameno, od r. 2016 mám implantovaný titánový ramenný kĺb. Musím si dávať pozor, často dochádza k jeho luxácii. Sadlo musíme zahrievať pomaly, aby sa nepripálilo o dno. Keď kocky sadla napuchli od vyparovanej vody, hrniec po asi jednej minúte odkryjeme a trpezlivo miešame. Po chvíli zbadáme, že sa tuk začne uvoľňovať, bude jemne pobublávať a ucitime vôňu, je skoro hotovo.
  3. Vyškvarenú masť môžeme priebežne odoberať do pripravených nádob. Záleží na tom, ako dlho plánujeme masť uchovávať. Čím dlhšie, tým tesnejšie by mali byť nádoby uzavreté. Ja som masť pomocou naberačky a špeciálneho lievika na džemy nalievala do sklenených pohárov so šraubovacím viečkom. Pozor, aby nepraskol pohár! Preto sa doporučuje dať pod pohár napr. čepeľ noža, ktorá odvedie naakumulované teplo. Počas chladnutia masť v pohári párkrát pomiešame. Po úplnom vychladnutí uzavrieme a odložíme na chladné miesto. Soľ pridaná na začiatku zabezpečí konzerváciu a aj ľahšiu roztierateľnosť masti v tuhom stave. Moje potrebné náčinie:
  4. Obyčajne nám nestačí farba a chrumkavosť škvariek po vytopení sadla, preto na záver, keď sú v hrnci už len škvarky a trochu zbytkovej masti, pridáme trochu mlieka. To spôsobí ich krásnu hnedú farbu. Potom ich môžeme uskladniť v pohári so zbytkom masti, ktorá sa stihla ešte ku koncu vyškvariť alebo tú masť zlejeme a škvarky uchováme suché. Škvarky použijeme na prípravu pagáčov, nátierky alebo ich len tak s chlebom a cibuľou s chuťou zjeme. :-) Moja masť je krásne biela ako padlý sneh:
  5. Lievik a v ňom sitko, aby straty boli čo najmenšie. Sitko istí čistotu masti:
  6. Samotný lievik bez stopky, dostať kúpiť v AZ-ku, použila som ho prvýkrát:
  7. Zo škvariek boli výborné pagáče, treba ich ešte prisoliť.