Foto: kimlo
Kto by ju nepoznal...my čo sme tu už nejaký ten piatok, sme na nej vyrastali ako deti, natretá na čerstvý chlieb bola každodennou pochúťkou Zobraziť celý popisKto by ju nepoznal...my čo sme tu už nejaký ten piatok, sme na nej vyrastali ako deti, natretá na čerstvý chlieb bola každodennou pochúťkou a "fast-foodom" pri takmer celodennom prázdninovom pobyte s kamarátmi, vonku na čerstvom vzduchu... poznám výrok doktora ktorý hovoril že ak nechce mať človek problémy s kĺbmi, mal by jesť bravčovú masť, najmä domácu. A o jej využití v kuchyni vie asi každý...
príprava
Postup
-
1
Slaninu, môže byť aj trocha prerastená, umyjeme, narežeme na pásy...
-
2
...nakrájame na kúsky približne 2x2cm, podľa hrúbky slaniny, snažíme sa aby boli rovnaké aspoň objemovo...
-
3
... dáme do väčšieho hrnca alebo inej vhodnej nádoby, a začneme škvariť...pridáme asi 1 dl vody aby sa nám slanina zo začiatku nepripaľovala... potom osolíme asi 2 KL soli...
-
4
...často miešame, a čakáme kedy sa slanina začne postupne vytápať..
-
5
...asi takto...
-
6
...vytápame na miernom ohni a veľmi často miešame aby sa slanina nelepila na dno. Vhodná je varecha s ostrým koncom...
-
7
...masť odoberáme do väčšej zbernej nádoby a pozorujeme ako nám oškvakry začínajú postupne hnednúť...
-
8
...vtedy ešte viac zmiernime oheň, a veľmi opatrne, takmer po kvapkách pridáme mlieko. POZOR, bude to šumieť... z toho získajú oškvarky požadovanú farbu, a budúca masť aj dobrú chuť... oškvarky pomaly "dotiahneme", až začnú pri miešaní "šušťať", odstavíme, precedíme, v site z ich ešte povytláčame prebytočnú masť, a dáme vychladnúť...
-
9
...asi takto...
-
10
...masť vo zbernej nádobe ešte premiešame aby mala rovnakú konzistenciu a ponalievame do čistých sklenený pohárov alebo galety.
-
11
Keď bude masť vychladnutá, ale ešte stále v tekutom stave, dobre ju ešte premiešame, týmto zostane po vychladnutí tuhá a biela. Poháre uzatvoríme a odložíme do chladu a temna.
Oškvarky podávame s chlebom, alebo použijeme do pagáčov, či nátierky.
trochu majoránky ktorá ju pekne prevonia
ale priznam, ze skvarky sme doma robili iba raz /v panelaku/ a nevedeli sme to vyvetrat tyzden :-)
čo povieš mám zopár takýchto paprík táto je vysoká dva a viac m.
Rastie do výšky, plody sú len na spodu , na vyšších steblách teraz má kvety.
Ďakujem všetkým za komentáre.. :-)
a Jerica - ta paprika nema chybu, ked oberies, daj foto aj na reze, teraz je ako zvoncek, vesela papricka :-)
mal si perfektnú slaninu , nevidela som ani si nepamätám:-(
@jerica - raz si spomínala v nejakom komentári Tvoju záhradku, prepáč, ale myslím si, že zavádzaš Varecháčov! To nie je žiadna záhradka, ale priam plantáže s potomkami Mičurina. V dobrom Ti závidím a želám veľa pestovateľských úspechov.
Zdraví Paneláková @helica
inak sa divim, ze sa ti chcelo v takom teple
to mi ver-aj teraz v lete-temer denne - si môj muž rád dá slovenský hamburger..chlebík s masťou-posoliť-cibuľa..rajčiny..až opasok musí povoliť..a tak dokola..nepotrebuje ani olovrant iný..
ma napadlo:superžrádlo..!! :-)))
@katka75 áno, ide to aj bez mlieka, jednoducho ho tam nedáš... ale ide ho tam aj tak veľmi málo a vlastne sa hneď aj vyparí, robí skôr farbu oškvarkom. urob ako uznáš za vhodné.. :-)
@kimlo krásny recept... u nás tiež slaninu vytápa muž a tiež dáva mlieko a vytápame priebežne počas celého roku ako nás napadne... teraz sme dva razy po sebe vytápali v pekárničke a celkom sa mi to páčilo, oškvarky krásne, masť výborná aj keď to samozrejme záleží od kvality slaniny....
z oskvarkov potom pripravujem pomazanku,pagaciky a rozne dodroty mnam
@kimlo znova predstavil tradičný záhorácky recept na masť a oškvarky, si šikulka. Mlieko sa nedáva len pre farbu ale aj preto, aby masť dostala inú vôňu a chuť. Neviem ju popísať ale s mliekom majú aj masť aj oškvarky úplne inú chuť ako bez mlieka. Samozrejme najväčší problém je kvalitná slanina akú už dnes v obchode nezoženiete (neviem či sú to ešte svine čo teraz chovajú v EÚ). Takýto omastený chleba mi najviac chutil ...... s jablkom. Skúste, neobanujete!!!!