Diviačie vnútornosti na cibuľke s pagáčom fotorecept
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 27. januára 2017

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 100 g |
|
| 450 g |
|
| 4 strúčiky |
|
| 20 g |
|
| 5 g |
|
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 50 g |
|
| 160 ml |
|
| 500 ml |
|
| 6 vetvičiek |
|
| kvapka |
|
|
|
|
| Pagáče: | |
| 500 g |
|
| 1 ks |
|
| 40 ml |
|
| 20 g |
|
| 10 g |
|
| 320 ml |
|
| 350 g |
|
| 160 g |
|
| štipka g |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pľúcka očistíme od šliach. Obličky prerežeme na polovicu a dôkladne vyrežeme kanáliky. Potom pľúcka aj obličky namočíme na hodinu do osolenej vody. Opláchneme vodou a dáme variť do vriacej osolenej vody. Varíme pol hodiny. Po pol hodine pridáme srdce a varíme ešte hodinu. Mäkké vnútornosti vyberieme z vriacej vody a necháme vychladnúť. Očistíme cibuľu a cesnak. Nakrájame na drobné kocky. Pečeň odblaníme a vyrežeme žilky. Vnútornosti nakrájame na tenké slížiky. V kastróle zohrejeme masť a osmažíme cibuľu a cesnak.

- 2
Potom pridáme pečeň a ostatné vnútornosti. Opražíme ich a posypeme mletou paprikou, osolíme a okoreníme. Podlejeme červeným vínom a horúcim vývarom. Varíme 20 minút. Medzitým očistíme majorán a v mažiari ho rozotrieme s troškou soli, olivového oleja a kvapkou citrónovej šťavy, pred koncom varenia pridáme k mäsu.

- 3
Na pagáče uvaríme zemiaky v šupke deň vopred. Z trochy vlažného mlieka, hladkej múky a droždia pripravíme kvások. Medzitým nastrúhame očistené zemiaky, pridáme k nim ostatné suroviny spolu s vykysnutým kváskom a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste. Zomelieme oškvarky. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca, potrieme zomletými oškvarkami a potom rohy cesta poprekladáme, aby oškvarky boli zabalené v ceste, cesto necháme vykysnúť. Znovu rozvaľkáme a preložíme rohy cesta. Rozvaľkanie a preloženie cesta zopakujeme ešte raz. Z vykysnutého cesta za pomoci formičky vykrajujeme pagáče, ktoré potrieme zmesou žĺtka a mlieka. Posypeme rascou. Pečieme v rozohriatej rúre do zlatohnedej farby pri 175 °C 15 – 18 minút.

Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








len mi akosi uniklo, kde je spracované diviačie srdce?
V bode 1 pracovného postupu sa uvádza: Po pol hodine pridáme srdce a varíme ešte hodinu.
k divine mi stačí krajec chleba...
a pagáčik ako bonus..:-)
keby sa mohlo doplniť, poprosím pekne.
Pokúsime sa zistiť u pána šéfkuchára.
Odpoveď šéfkuchára Štefana Benďáka: Srdce rozrežeme, pod tečúcou vodou zbavíme krvných zrazenín, osušíme a podľa možnosti vyrežeme tuk z hornej časti a cievy.