Diviačie vnútornosti na cibuľke s pagáčom fotorecept
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 27. januára 2017
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
100 g |
|
450 g |
|
4 strúčiky |
|
20 g |
|
5 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
50 g |
|
160 ml |
|
500 ml |
|
6 vetvičiek |
|
kvapka |
|
|
|
Pagáče: | |
500 g |
|
1 ks |
|
40 ml |
|
20 g |
|
10 g |
|
320 ml |
|
350 g |
|
160 g |
|
štipka g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Pľúcka očistíme od šliach. Obličky prerežeme na polovicu a dôkladne vyrežeme kanáliky. Potom pľúcka aj obličky namočíme na hodinu do osolenej vody. Opláchneme vodou a dáme variť do vriacej osolenej vody. Varíme pol hodiny. Po pol hodine pridáme srdce a varíme ešte hodinu. Mäkké vnútornosti vyberieme z vriacej vody a necháme vychladnúť. Očistíme cibuľu a cesnak. Nakrájame na drobné kocky. Pečeň odblaníme a vyrežeme žilky. Vnútornosti nakrájame na tenké slížiky. V kastróle zohrejeme masť a osmažíme cibuľu a cesnak.
- 2
Potom pridáme pečeň a ostatné vnútornosti. Opražíme ich a posypeme mletou paprikou, osolíme a okoreníme. Podlejeme červeným vínom a horúcim vývarom. Varíme 20 minút. Medzitým očistíme majorán a v mažiari ho rozotrieme s troškou soli, olivového oleja a kvapkou citrónovej šťavy, pred koncom varenia pridáme k mäsu.
- 3
Na pagáče uvaríme zemiaky v šupke deň vopred. Z trochy vlažného mlieka, hladkej múky a droždia pripravíme kvások. Medzitým nastrúhame očistené zemiaky, pridáme k nim ostatné suroviny spolu s vykysnutým kváskom a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste. Zomelieme oškvarky. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca, potrieme zomletými oškvarkami a potom rohy cesta poprekladáme, aby oškvarky boli zabalené v ceste, cesto necháme vykysnúť. Znovu rozvaľkáme a preložíme rohy cesta. Rozvaľkanie a preloženie cesta zopakujeme ešte raz. Z vykysnutého cesta za pomoci formičky vykrajujeme pagáče, ktoré potrieme zmesou žĺtka a mlieka. Posypeme rascou. Pečieme v rozohriatej rúre do zlatohnedej farby pri 175 °C 15 – 18 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
len mi akosi uniklo, kde je spracované diviačie srdce?
V bode 1 pracovného postupu sa uvádza: Po pol hodine pridáme srdce a varíme ešte hodinu.
k divine mi stačí krajec chleba...
a pagáčik ako bonus..:-)
keby sa mohlo doplniť, poprosím pekne.
Pokúsime sa zistiť u pána šéfkuchára.
Odpoveď šéfkuchára Štefana Benďáka: Srdce rozrežeme, pod tečúcou vodou zbavíme krvných zrazenín, osušíme a podľa možnosti vyrežeme tuk z hornej časti a cievy.