Novokošická kosťovica - polievka fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. septembra 2010
Novokošická kosťovica -  polievka (fotorecept)
Foto: sracz

Nedeľa ráno, môjho detstva, je hlboko zapísaná do pamäte s rituálom varenia polievky, spravidla mäsovej. Môj nebohý otec priam zbožňoval polievku z hovädzích a Zobraziť celý popisNedeľa ráno, môjho detstva, je hlboko zapísaná do pamäte s rituálom varenia polievky, spravidla mäsovej. Môj nebohý otec priam zbožňoval polievku z hovädzích a bravčových kostí s pečeňovými zemiakovými haluškami. Ja som ju ani nemusel. Po rokoch, spomínali sme s mojou krajšou 1/2 a dostala na ňu chuť. Keďže rokmi sa menia aj chute i možnosti sú iné, uvaril som „kosťovicu“ v inovovanej podobe. Možno, že zachutí aj Vám. Naviac ju môžete servírovať s rezancami, haluškami, či vajcovou závarkou.

30 minút
príprava
240 ÷ 300 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
0,5 kg
0,25 kg
0,75 kg (bez ramena /bicepsu/)
1 ks stredne veľká
4÷7 ks
2 ks
2 ks
1 ks (rhutabaga)
1 ks
6÷9 ks
2÷3 ks
1 zväzok
2÷4 ks
po 2 PL (podľa chuti)
po 7 guličiek
2 ks




Postup

  1. 1

    samozrejme, že začíname mäsom a kosťami; dôkladne ich prezrieme, zbavíme sa nevhodných kúskov, umyjeme v studenej vode, uložíme na dno hlbokého hrnca (ja používam typ All Clad s dierovanou vložkou) a zalejeme studenou vodou. Zdroj tepla nastavíme na maximum, položíme naň hrniec s mäsokosťami a necháme zovrieť.

  2. 2

    než voda zovrie, očistíme a naporcujeme zeleninu; začíname cibuľou, do ktorej zapichneme 4÷7 klinčekov; rhutabagu môžeme smelo nahradiť turnipom, kvakou alebo kalerábom.

    Novokošická kosťovica -  polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rapíky zeleru a čerstvú petržlenovú vňať nakrájame na kúsky, ktoré sa zmestia na šírku hrnca

    Novokošická kosťovica -  polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a zviažeme ich do „únie“ čistou bielou nitkou.

    Novokošická kosťovica -  polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    medzitým nám zovrela voda a na jej povrchu sa vyzrážala pena, ktorú dôkladne pozberáme pomocou sitka

    Novokošická kosťovica -  polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a uložíme do pomocnej misky.

    Novokošická kosťovica -  polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do čistej polievky vložíme bobkové listy, cibuľu s klinčekami, čierne a nové korenie, segmenty rhutabágy, mrkvy, petržlenu, zeleru, polovičky ružičkového kelu, feferónky a napokon "úniu" petržlenovej a zelerovej vňate; osolíme a ovegetujeme podľa vlastných chutí a skúseností (do môjho hrnca už mám rokmi odskúšané 2 PL soli a 2 PL vegety); pozorne sledujeme opätovné „zvretie“ polievky, pod ktorou hneď na to znížime zdroj tepla na minimum; 4 ÷ 5 hodín musí polievka iba sem tam vypustiť pár bubliniek.

  8. 8

    Servírovanie: s rezancami (niťovkami, anjelskými vlasmi, domácimi, ...) rôzneho typu alebo so zemiakovými, či pečeňovozemiakovými haluškami. Keď som takúto polievku uvaril svojmu otcovi, blahej pamäti, vždy sa mu pri jej jedení utvorili na čele kvapôčky potu a nikdy ma nezabudol pochváliť: „Ferku, synu, ONI poľevečka, bars fajna“!

    Novokošická kosťovica -  polievka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evas13
Vitaj Ferku! Toto je stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame. Máš ju krásne číru a tá farba, mňam.
sjuz
občas aj ja uvarím "kosťovicu" - veru pekne pomaličky, ako tvoja - naposledy z jahňacích, mňam:)!
frezia68
@sracz :konečne si sa ukázal-vítaj ! A tak krásne opísaný recept skúsim,len neviem,či aj mojej polievke bude niekto "onikať" ?
alexdidi
@sracz , kdeže si sa túlal tak dlho? Tak Ťa znovu vítam aj s voňavou vynovenou "kosťovicou". Lebo tá pri varení vonia úžasne, však? Ja sa viem najesť už z tej vône.....
sracz
No sevaste a ciao_te dievčence moje milé, čučoriedky štebotavé. Obrovská vďaka za srdečné privítanie. Tak z duše ma vítaval iba môj Rikki Tikki San (str. pudlík apricot /barackovej, marhuľovej/ farby) a moja osudová VARECHA. Som naozaj rád, že som späť. Všetko sa to začalo "tentočkovať a džubac" = kaziť, ničiť a búrať cca pred tromi mesiacmi. Predošlý PC, auto, práca a napokon aj ja. To viete, presne ako sa hovorí u nás na "vihode": Na segiňa (chudáka) a žobraka aj budar (WecCko) spadne. Všetko sa postupne podozvedáte, iba mi doprajte čas. Pripraveného toho mám až po ....... nad dierku v brušku! Vraj v brušku - he-he-he-he-he-he-he! Asi pol stovky receptov, zážitky i diskusie (sem - tam, sporadicky, som sa Vám aj ozval). Zajtra ráno o 08,00 AM mi budú operovať aj ľavú nohu, ale dnes Vám chcem k tej polievke napísať ešte recept na prudko jedlé "Májkové gombóce = Pečeňov´guľky" (ony sú to vlastne GULE, ale zato bars fajn). Tak ešte krát vďaka, pevné zdravie, silné nervy a dozdziveňa! Veľmi Vás ľúbim! Srácz Ferry :) :) :) :) :) :) :)
sracz
.......... ááááááách moja hlava dubová! Zabudol som sa poďakovať Sandrike, našej včeličke pracovitej, za jej starostlivosť a giganticky óóóóóóóbrovskú pomoc pri zverejňovaní tohoto receptu. Tak ďakujem a bozkávame jej šikovné ručičky - Sandrika milá a vzácna, strážkyňa rodinného kozuba Varechy!
janger
Veru, @sracz , ta vona polievky v nedelu rano!!!! To boli casy! Takuto kostovicu sice nepoznam, ale musi byt tiez vyborna. Ale citam, ze ta budu operovat. Tak sa drz a skoro sa uzdrav!
gittka
@sracz ,ako inak tvoja polievka je určite senzačná a jej vônu citit až u nás.prajem vela zdravia a síl.chýbaj si tu...
sovka62
Vitaj, Feri, teším sa, že si sa ozval. Polievočka vyzerá úžasne, je taká akú z kostí varievala aj moja mama. A máš ju krásnu, číru, čo pri polievke z kostí je naozaj kumšt. No ale veď vieme, že ty si šikovný chlapec. Držím palce, aby operácia dobre dopadla a pridám radu: kúp si v lekárni homeopatikum Arnica montana, riedenie 15 a začni ju užívať hneď po operácii, tri tobolky pod jazyk tri razy denne. Veľmi urýchľuje hojenie. Ja som ju užívala vždy, keď sa doktori do mňa pustili nožom a poviem ti, nestačili sa čudovať, akí sú šikovní, keď sa to tak zázračne hojí (o arnice netušili, to bola vec moja a môjho homeopata). Keď mi naposledy operovali oči a čakali, že budem mať monokle po bradu nechceli veriť vlastným očiam, lebo som to mala len začervenané. Tak skús a ak máš pochybnosti, poraď sa tam v ďalekej Iowe s nejakým homeopatom. Good Luck.
jody
Navrat strateneho bacsiho! :-))) A to navrat par exellance :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia