Moja huspenina fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 8. januára 2013

Veľmi obľúbená v tomto čase..všetci ju máme radi s dobrým domácim chlebíkom a cibuľkovým šalátom...

6
porcií
10 minút
príprava
300 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
600 g
1/2 kg
1/2 kg
1 ks
1 ks
1 ks
6 strúčikov
2 ks




Postup

  1. 1

    Bravčové koleno, nožičku, kože aj odrezky som poriadne umyla a prepláchla studenou vodou..očistila zeleninu, cibuľu, cesnak pridala aj zo šupkou, iba som ho umyla...

    Moja huspenina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    uložila do veľkého hrnca mäso aj zeleninu a zaliala studenou vodou...pridala som koreniny...varila som na malom plyne 5 hodín...počas varenia som zberala penu...

    Moja huspenina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené mäsko po 5 hodinách pomalého varenia , oberiem od kostí, pokrájam na menšie kúsky..ma dno misky uložím koliesko uvareného vajíčka, mrkvičku uvarenú pokrájam na tenké pásy a pridávam aj sušené lity zeleru..uložím na to kúsky mäsa a koží, zalejem vývarom a nechám v studenej špajzi vychladnúť...po vychladnutí oberiem z vrchu masť ..pred konzumáciou prevrátim obsah misky na plytký tanier, obložím pokrájanou cibuľkou,ktorú som postriekala octom, posypem červenou paprikou...

    Moja huspenina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetko hotové a prajem dobrú chuť..

    Moja huspenina (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

slavka2012
Krasny recept, huspeninu som este nevarila, ale obcas si na nej rada pochutim. Pri tejto tvojej sa mi priam slinky zbiehaju. Po stuhnuti sa z taniera vyklopi lahko, alebo mas na to nejaky trik?
izabella929
@slavka2012 , je skutočne výborná,.) ano, vložila som mištičku na chvíľku do teplej vody, a už sa to krásne vyklopilo...takto na tanieri sa to dá krásne ozdobiť, aby to vyzeralo lákavejšie, aj keď je chutná.-)dík za komentár.-)
nonna
PRENÁDHERNÉ!!!!!!!! Želatinoviny mám rada, tak keď môj fotrišťo naklochní, dám si. Aj tú prasačinku tam. Ale naháňam ho, aby dal úplne všetku zeleninu, čiže nesmie chýbať kel, celer, pór, aj zemiak. Jednu mištičku mi zaleje len so zeleninou. Ukladám si a vyhadzujem na FBčko. Máš ju výstavnú.......
mesiar50

Určite to nemá chybu,jedlo je lákavé a krásne nachystané 1
starkamajka
Či si mi narobila chute.Ja teraz po sviatkoch len tak plano varím,lebo moja polovička pribrala a ja nič.Je už na pohľad dobrá,varíš ju tak ako ja.Chválim Ťa.
ancicka
Dnes som ju uvarila tiež.ja mrkvu a petržlen nedávam.Môj to nechce.
fajnotka!
gordonko
od Silvestra ,,chudnem,, ,preto má šporák volno a ja jem iba také menej kalorické ,preto by ma zaujímalo či čistá huspenina ( lebo ja vnej mäso nemusím ) je skoro nekalorická -je to len ochutená voda ,alebo si mam utrieť ,,gebriny,,
izabella929
@gordonko , ako by som tušila , čo máš rád...odložila som len čistý vávar odobitne do rajnice, lebo u nás treba huspenina s mäskom a hlavne kožkami.-)))dík za komentár.-)
medulienka122
Máš to krásne naservírované, robím podobne, najbližšie, keď budem môcť, a budú mať kolená, urobím, kým je chladno, lebo v lete sa do chladničky nezmestí, teraz môže ísť chladnúť na balkón
izabella929
@medulienka122 , veru teraz je to veľmi dobre, lebo je ešte zima a aj ja to skladujem v studenej špajzi...dostala som od farmára čerstvé výrobky , tak som navarila a mám pokoj, nemusím každý deň niečo vymýšľať...dík za komentár.-)
nonna
Izabelko, na FBčku máš úúúúúúúspech!!!! Sú "lajky".
medovnicek
Izabelka ja ju síce nemusím, ale zato môj chlap áno, priznám sa, že huspeninu som zatiaľ ešte nerobila, vďaka za super postup, teraz už viem ako na ňu:)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
akurat aj ja varim!!!!!!!!! :)
neposed
varila som minuly piatok, krasne stuhla, uz je po nej, pomaskrtila som si. Ale mna by zaujimalo priblizne mnozstvo vody do hrnca pri tom mnozstve masa. To pre tie, ktore sa na nu chystaju a boja sa, ze im to nestuhne. Krasny tanierik.
izabella929
@neposed ,mala som ju teda poriadne stuhnutú a taká sa mi veľmi páči a bola úplne číra...dôležité je , ju variť úplne pomaly...priznám sa mäasko som nevážila, lebo ako mi to priniesol mäsiar, už aj som s tým robila, aby bolo všetko úplne čerstvé...ale koleno malo 2kg. z kožiek som použila polovicu, teda 1/2 kg. a nožička bola zadná ,čiže dlhšia, tá mala 600g. a odrezkov bolo 1/2 kg./dopíšem do tabuľky/..a všetko som varila v 7 litrovom hrnci, kde bola voda až po vrch..zostalo mi z vývaru, ale ja to mám rada, pochutnávam si ako na zmrzlinke..do misiek som dala hodne mäska, tak to máme radi, preto mi zvýšil vývar...a mrkvičku používam na zdobenie s vareným vajíčkom, cibuľkou...parááda.-)dík za komentár.-)
izabella929
@palokuchky , ďakujem veľmi pekne za pochvalu...)som rada , že sa ti páči..) ja to takto vyklopím z misky...hoci mám porcelánové misky biele, ale takto nám to lepšie chutí..ďakujem pekne za komentár.-)
myalab
este som huspeninu nikdy nerobila, ale podla Tvojho receptu urcite najblizsie skusim, len musim zohnat kvalitne ingrediencie, nase slovenske :)
rein
Dík za pripomenutie,idem si aj ja spraviť.Robím presne tak isto,len zeleninu pojem najskôr,kým je ešte horúca.
sonulienka
jaj nerob chute huspeninku milujem veru aj ja budem musieť uvariť máš ju nádhernú číru a tuhú to sa mi páči.
frezia68
Tak robíš chute,hneď by som prisadla,lebo dvom sa neoplatí ani variť(a z toho len jedna môže ) :-) pekný a lákavý tanier.Varím,len ak čakám návštevu a tá je v nedohľadne :-)))
dodo46
@frezia
Akože v nedohľadne !!! Len pekne tu huspeninku navar. Mám rád v nej len čisté mäsko bez kože, naspodok taniera čerstvo pretlačený cesnak a zaliať precedeným vývarom. Prídeme v hojnom počte - oznám termín .
besna
Narobila si chute. Ja som ju už tiež dlho nerobila a to mám doma plnú mrazničku zabíjačky. Ale bude čoskoro, keď trochu usadnú vianočné chúťky a pochúťky :)

dodo46, ja ju robím presne tak ako Ty, bez efektov, len s mäskom, vývarom a pretlačeným cesnakom. Do mištičiek pre zvyšok rodiny pridávam aj kože, tak im to chutí. Potom máme v chladničke "kožkové" a "bezkožkové" farebne rozlíšené mištičky.
marienka44
@Izabella929 , mas ju peknu, mam to rada. Jeden zlepsovak:
Po ciastocnom vychladení precedeny vyvar odmastnim tak, ze na hladinu polozim zlahka zlozenu papierovu servitku, niekolko kusov po sebe a tu potom zahodim. Mastnota vsiakne do nej a huspenina je bez tuku.
izabella929
@dodo46 ,no mäska bolo v ňom neúrekom,ale aj kože sú v ňom..ale ty si väčší fajšmeker.-)dík za komentár.-)
izabella929
@besna ,veru treba navariť,kým je zima.-)my máme radi kože..@petr..ka ždý máme svoje overené recepty.-)@marienka44 ,viem o tejto možnosti,nevyužívam ju, mám strach, aby mi nezostali v polievke zbytky zo servítky...radšej pozbieram lyžicou a je to.-)@kimlo ,aj ty ľúbiš huspeninku? super.-) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše milé komentáre.-)
danielas
Parádna veru! Trošku dlhšia príprava, ale potom, stojí za to.Idem zháňať kolená. Moji stravníci sa tiež potešia.
izabella929
@danielas ,veru stojí za to,ale ja to varím rada,dám na sporák a 5 hod. pokoj..nič nepýta,varí sa sama...)ďakujem pekne za komentár.-)držím palce nech sa vydarí..)
besna
@izabella929 s tou servítkou to radšej neriskuj, rob to tak ako doteraz po vychadnutí sa dá tuk pekne stiahnuť preč.
Ja mám jednu servítkovú príhodu s odpaľovaným cestom, nechcela som si zababrať váhu tak som do nej dala servítku a odvážila múku. No a potom, ako už správne tušíš, mi tá servítka spadla do kastróla spolu s múkou, rozvarila sa, takže celé to putovalo do ...
Ešte k tej huspenine, my sme ju voľakedy tiež varili so zeleninou - mrkva, petržlen - potom to v huspenine pekne vyzerá, ale teraz je to tu samý alergik, takže sme prešli k puristickej verzi - koleno, paprča, cibuľa cesnak, korenie a pre parádu si ju pred konzumáciou posypeme červenou paprikou.
izabella929
@besna..veru neriskujem,bolo v hrnci veľa mäsa a veľmi nerada by som o všetko už uvarené prišla..radšej lyžicou pozbieram usadnutú masť a je to to v pohode...)ano zeleninu dávam, lebo petržlem hneď ham a mrkvičkou ozdobím huspeninu..aj tak sa dá, ako píšeš, jednoducho bez veľkých príprav...posypať paprikou a výborný chlebík k tomu a bašta je na stole.-)) ďakujem veľmi pekne za milý komentár.-)
dodo46
@izabella 929
mastnotu zberám hneď po odstavení zo sporáka. Pomaly ju odoberám asi 1-2 cm vrstvu naberačkou z vrchu hrnca do misky. Po zatuhnutí natieram starší chlieb pre ovčiakov spolu s kožami a kosťami. Nič nepríde nazmar. Huspeninu cedím na plechy, pretože jej robím veľa a toľko tanierov ani nemám kde uskladniť. Každý si odoberie na tanier koľko vládze zjesť.4 plechy mám naskladané na balkone na seba a zaberajú málo miesta.Zalievam aj čistú bez mäsa len z cesnakom pre moju pani.
dodo46
Hláste sa , kto by chcel ísť na návštevu . na huspeninu k @ frezia
izabella929
@dodo46 ,ty si ale parádny srandista,.)))máš dobré organizačné schopnosti, hneď sa všetci hlásia na maškrtný výlet k frezii68.-)))medulienka122, si veľmi milá, zapojila si sa super do dodovej agitácie.-)))ale som sa zasmiala.-)))
izabella929
dodo46, ja huspeninu nalievam do gulášových misiek a keď sadne, oberiem masť a tiež sa podelím s havkami...ale mám v špajzi veľký stôl a ukladám misky tam,okno na špajzi je celoročne otvorené, takže je tam zima...vyrdží dlho huspeninka.-))
dodo46
@frezia
návšteva je už v dohľadne. Udaj súradnice GPS . Autobus je objednaný , tak sa nám ozvi.
frezia68
Tak som k tejto @dodovej výzve trafila náhodou a hneď mám k tomu ďaľší návrh.Mám síce rada návštevy,ale náš malý dvojizbový a teda dvojspáľňový byt nemá podmienky k hodovaniu,leda v kuchyni a aj na stojaka :-))) Teda nasmerujeme autobus k @izabellke ,lebo: 1/ má veľkú pec a veľké hrnce. 1/ má plno zaváranín cca 1000 fliaš a ešte jej po nás niečo zvýši. 3/Má talent na varenie,pečenie a má farmárske produkty.4/Má nás rada,lebo odpovedá na každý komentár.5/Má viac miesta,ako tu v bloku,lebo má iste záhradu.....argumenty mi končia,ale sú pádne,nie?Pekný večer :-)))
medulienka122
@dodo46 , lekár mi to dobre pichol, celkom dobre mi to padlo:-), ale vidíš - kríže ma už tak síce nebolia, ale milá @fr ézia68 sa z toho parádne vykrútila...Ďakujem, že si si na mňa spomenul," starou a vopuštěnou"...
dodo46
@frezia68
Najprv sa sťažuješ, že varíš len keď máš návštevu a tá je v nedohľadne. Tak sme ti chceli urobiť radosť a vykonať súdružskú návštevu ,aby sme ťa potešili a ty si nás presmerovala k @izabellke929. Dobre si s nami vybabrala. A tak sa to pekne začínalo rysovať.Nevadí urobíme si huspeninu doma sami. Ale tých mastných riadov čo nás čaká.
izabella929
@dodo46..si mal začať asi od konca,,,najprv zistiť súradnice a potom pozávať celú varechársku spoločnosť na bávštevu ku @frezia68...a ona šikovnica, čo by si mala robiť trovy a problémy so zabezpečovaním stolov a tanierov, hodila to na plecia mne, lebože mladšia viac unesie.-))))))
izabella929
@frezia68 , som myslala, že niečo aj znesieš, ale ako vidím , najľahšie to ide, keď ten voz ťahá niekto iný.-)))))))))si milá a dobre si mi to teda vyrátala...)))ako by so ma poznala veľa rokov...)skoro vo všetkých bodoch si sa strafila presne.-)))vďaka vám všetkým za srandu, padlo mi to dobre.-))))
izabella929
@medulienka122 , ani som netušila, že máš rada humor.-) nuž iba potvrdzujem, že naša @frezia je veľkáááááá šikulka, rýchlo sa z povinností vyzula a takto ušetrila groše aj námahu pri pečení chleba pre celý autobus.-))))))) vďaka, si veľmi zlatá.-)))
dodo46
@izabella929
@medulienka 122 je správna kočka, ktorá je za každú srandu a ty si tiež
super baba- pekne si nám zahrala na tú heligonku na tom konci sveta.
Aj tie zaváraniny boli suprove.
izabella929
@dodo46 , nuž keď putovať na koniec sveta , tak aspoň veselo.-))mám dojem, že aj ty dodko si aj do voza aj do koča a tiež za každú srandu a to je v živote cenná deviza...humor nás všetkých lieči.-)))ďakujem za vyznanie.-)))
frezia68
Nuž trocha sa už poznáme a vieme pokiaľ môžeme kecať a s kým,nie? Vďaka za zábavu :-)))
izabella929
@frezia68 , jasné, veď ja som rada, že si rozumieme a pri tom sa patrí aj žartovať, lebo nie len prácou je človek obdarený.-)))ďakujem pekne za tvoj milý komentár.-)))
janger
@izabella , ani nevies, ako strasne rada by som si dala takuto paradnu huspeninu. Uz som ju nejedla ani nepamatam.
izabella929
@janger , teším sa, že sa ti páči.-) my sme už aj zabudli, že sme ju varili...bola výborná..treba si uvariť , hoc aj v malom množstve...dík za komentár...)
dodo46
@izabella929
zabudol som sa spýtať- to máš koňa na záhrade , alebo čo to je ?
Včera som robil aj ja huspeninku. Toľko chute ste mi všetci robili , že
som neodolal.
izabella929
@dodo46 , haha...Dodko zlatý, koníka nemám, ale som dostala darom jeleňa v skutočnej veľkosti z Nemecka...)huspeninka je fajná, len nie často, zunuje sa.....mám tu kopoc prihod s jeleňom..už aj auto si jeden Maďar rozbil kôli nemu...tak sa pozeral do záhrady, že narazil do autobusu..druhý si doniesol brokovnicu, lebo si myslel, že je živý.-))))))
medulienka122
@dodo46 , ďakujem za uznanie:-), ale kde vidíš toho koňa???vari si len nešiel okolo nás...:-)? Lebo to nie je ani kôň, ani jeleň, ale somár, vieš? @izka , odkiaľ to ten náš Dodo vie, čo máš na záhrade,ha?
dodo46
veď som tam chodil tajne v noci na broskyne a ten jeleň ma nastrašil
izabella929
@medulienka122 , zle som to napísala...zadaj si do vyhľadávača na Vareche: moja záhrada...tak sa volá link a ťukni na to, je zo v zážitkoch...
paploska
vyzerá naozaj chutne a práve ju varím. :-) uvidíme, či sa vydarí.
dodo46
@paploska
budeš to mať ťažké, keďže si blond, ale všetci ti budeme držať palce.
medulienka122
Izka, Dodo, ťukala som, až neviem, čo na to povedať - krása je slabé slovo,alebo asi tak:"Komu Pán Boh, tomu všetci svätí":-), je to požehnanie, mať toľko sily a umu na taký výsledok snaženia, u mňa hlava by chcela, ale telo nemôže, ale to nič, hlavne, že sme živí, " že jo"
hubata
Dnes som uvarila podľa tohto tvojho receptu Izka - @izabella929 huspeninu. Tuhne na balkóne, poobede čakám pánsku návštevu a ak všetko dobre dopadne zmením vďaka tvojej huspenine nick na "Papuľnatá" .......... hehe.

P.S.: srandujem, príde syn s deťmi ........
izabella929
@hubata..Jarka moja milá, teším sa, že varíš takú fajnotku.-))ja som na dno gulášovej misky dala koliesko vareného vajíčka,mrkvičku som pokrájala na tenké,úzke pásy a urobila som okolo vajca slniečko a medzi mrkvičku som dala lístky zelerovej sušenej vňaťky...potom som uložila kúsky mäska, kože a až na závar som opatrne nalila vývar, aby sa mi táto paráda nepokazila...keď stuhla, misko som vložila na minútu do rajnice s horúcou vodou a položila na vrch misky so studenom tanier na ktorý som išla vyklopiť studeno a otočila a je to...)máš super nick, neviem prečo by si ho mala meniť a krásne pristane k foktke.-))) držím palce , aby si ty a tvoja huspenina mali dnes veľký úspech...)
izabella929
@hubata ,,,zabudla som, kolieska cibule, s ktorými som ozdobila tanier, som najpev omočila v octovej vode...aby to aj chutilo a nie len zdobilo.-)
izabella929
@sebo , teším sa , ťe sa ti moja huspenina páči a )dakujem pekne za článok, ktorý som si so záujmom prečítala.-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia