Huspenina (fotorecept)

Huspenina (fotorecept)
Foto: jerica
jericaJerica, recept pridal: 23. decembra 2010 1:04Ďalšie jeho recepty

@jerica Viem že je veľa receptov na huspeninu , len ja pridávam na pripomenutie "čas zabíjačiek" a s tým spojené výrobky ako jaterničky , žobrácka kaša (tú zbožňujem ) vytápanie slaninky , ovarovica , atď.. No a raz do roka a to v tomto čase robievam huspeninku . Viem že niekto má v recepte zeleninu , len u nás sa robievala bez zeleniny , tak robím aj ja.

Suroviny

20
porcií
45
minút
príprava
240
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

pripravené suroviny , oholené očistené koleno , paprčky , kože , cibuľa , cesnak prísady : nové korenie, čierne korenie , čili paprička , bobkový list , baraní roh
Huspenina (fotorecept) - obrázok 1

mäso dám do sita, ktoré je v hrnci na to určené ,
Huspenina (fotorecept) - obrázok 2

pripravené mäso dám do hrnca s vodou , nesolím , keď vidím, že voda začína sa zohrievať k bodu varu , prvú vodu celú vylejem , UMYJEM HRNIEC , mäso dobre PREPLÁCHNEM , robím to už roky , nestalo sa , že by mi huspenina nestuhla,
Huspenina (fotorecept) - obrázok 3

mäso čisté od kalu , pridáme cibuľu , cesnak koreniny , papričku , osolíme podľa chuti , mám skladacie sito , cibuľu , cesnak , prísady , vložila do hrnca
Huspenina (fotorecept) - obrázok 4

mäso aj s prísadami zalejem vodou len pokiaľ siaha mäso , nie viac!! počkám do bodu varu , dám na najmiernejší plameň ,
Huspenina (fotorecept) - obrázok 5

prikryjem tlakovou pokrievkou , nechám variť cc . dve hodiny, ale na minimum plameňa, po dvoch hodinách som tlakovú pokrievku vymenila za normálnu pokrievku a varila ešte hodinu a pol na slabulinkom plameni , minimum bublania
Huspenina (fotorecept) - obrázok 6

huspeninový vývar uvarený , vyberieme sklápacie sitko s cibuľou a cesnakom , papričkou
Huspenina (fotorecept) - obrázok 7

vyberieme mäsko ,
Huspenina (fotorecept) - obrázok 8

vývar ostane presne na všetky misky ,
Huspenina (fotorecept) - obrázok 9

všetko mäsko rozdelím do pripravených misiek tak aby v každej miske bolo chudé aj trasúca kožka , ostali len kosti pre Leona
Huspenina (fotorecept) - obrázok 10

zalievam vývarom cez sytko
Huspenina (fotorecept) - obrázok 11

posypem jemne červenou mletou paprikou
Huspenina (fotorecept) - obrázok 12

moje kryštálové dielo dokonané !
Huspenina (fotorecept) - obrázok 13

čakajúce na vychladnutie
Huspenina (fotorecept) - obrázok 14

takú mám rada , raz do roka :-)
Huspenina (fotorecept) - obrázok 15



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

33 komentárov k receptu
  • dorisa, 23. decembra 2010 o 10:01
    @jerica , veĺmi pekne spracovaný recept. Mojmu priateľovi by si ulahodila s tou huspeninou.


  • marianne69, 23. decembra 2010 o 10:22
    ...aj mne,chodi mi po rozume uz mesiac.....


  • evusik, 23. decembra 2010 o 10:34
    môj muž robil zrovna predvčerom huspeninu, zabudla som fotiť... ale inak robíme rovnako..... ľúbia sa mi tie tvoje košíky....


  • danculka, 23. decembra 2010 o 12:04
    Tak,huspeninu u nás milujeme,perf.košíky nemusíš to loviť,dík za nápad..


  • raduza, 23. decembra 2010 o 12:52
    huspeninu varím tak isto je výborná ak sa prvá voda zleje nie je kalná


  • tatranka, 23. decembra 2010 o 17:40
    Joj,strašne ľúbim studeninu a ani nepamätám,kedy som ju na posledy robila.Vážne pri pohľade na foto mi tečú slinky.Po Vianociach si ju určite urobím.


  • tinca, 23. decembra 2010 o 17:59
    @jerica nezostalo? Dala by som si, krááásne vyzerá, perfektne spracovaný recepis no niet čo dodať


  • babi, 23. decembra 2010 o 18:18
    huspeninu som robila minulý týždeň ,tiež zlievam prvú vodu, ale my máme radi keď sa varí aj zo zeleninou. Je to o tom, ako sii naučená.


  • honestka, 23. decembra 2010 o 20:42
    Jarka, na zjedenie! Pekne Vianoce zelam


  • janaja, 23. decembra 2010 o 23:45
    Tiež som robila huspeninu minulý týždeň, veľmi ju máme radi. Dávam však zeleninu /ako kto má rád/. Na rozdiel od Teba maso nakrájam na menšie kúsky, kože dávam len trochu, roztlačím vidličkou takže ju ani nie je poriadne vidieť. Hotovú huspeninu dávam na pekáč, každý si odkrojí koľko chce, misky nepoužívam. Jóoooj, ale by som si dala!


  • bobarka, 25. decembra 2010 o 21:08
    Jarka, božské, nemáš? Prídeme.


  • jarunka, 25. decembra 2010 o 21:36
    Moja maminka robievala tiez huspeninu bez zeleniny. Ja som ju este nikdy nerobila, mam rada, ale neviem ci najdem odvahu. Perfektne spracovany recept.


  • jarunka, 25. decembra 2010 o 21:36
    Moja maminka robievala tiez huspeninu bez zeleniny. Ja som ju este nikdy nerobila, mam rada, ale neviem ci najdem odvahu. Perfektne spracovany recept.


  • janger, 26. decembra 2010 o 11:02
    Mnam, mnam, mnam, strasne davno som huspeninu nejedla!


  • babav, 27. decembra 2010 o 00:38
    @jerica , vdaka za dalsi pochutkovy recept z pravej slovenskej
    kuchyne , krasne nafoteny!Sikulka ;-)


  • janger, 31. decembra 2010 o 21:35
    Mila @jerica , vsetko dobre v novom roku prajem tebe a vsetkym tvojim blizkym. A dakujem ti za tvoje prianie! Pozdravujem! Jana


  • honestka, 1. januára 2011 o 02:19
    Janka, zelam TI prijemny a hlavne zdravy Novy rok, nech sa ti dari vsade a vo vsetkom aspon tak dobre ako tu- kde sa prezentujes s tvojou sikovnostou a chutnou kuchynou!


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 16 komentárov)
  • jerica, 13. januára 2011 o 13:09
    Milá @honestka ďakujem za pohladenie tvojim komentom potešilo ma pri srdiečku.


  • jerica, 13. januára 2011 o 13:17
    @janger to sitko mám ešte z dôb za socíku perfektného obchodu DOMÁCE POTREBY , som zaťažená na pomôcky , katalóg technického zamerania ma viac osloví ako katalóg z handrami . Sitko používam aj keď varím slepačiu alebo hovädziu polievku , keď je vložené v hrnci zo zeleninou je sklapnuté a po uvarení len nadvihneš a sitko sa rozloží. Mäaso je tiež v takom site , ale pevnom ako je na obrázku , bola to súčasť k riadom .


  • bobor1, 6. februára 2011 o 18:53
    Ďakujem za zverejnenie aj "môjho" receptu na pravú huspeninu.
    Tie recepty so zeleninou sú len vychladnutá nedeľná bravčová polievka.


  • frantaask, 10. februára 2011 o 07:34
    bobor , namiesto zeleniny môzeš dat aj zel.bujon a dá to dobru chut aj bes tej zeleniny lebo snou to vedšinou skysne.Ja tu moju mavam hustú ako tlačienku.


  • jerica, 10. februára 2011 o 15:49
    @bobor1 huspeninu sme robievali ešte som bola decko, robila ju babka, mamka,robím ju aj ja tak ako ma naučila aj babka a mamka , nedávali sme zeleninu ani bujón, pre mňa to nie je chuť huspeniny ale chuť polievky, radšej si pridám mleté čierna korenie na misku.


  • tlustoch, 28. februára 2011 o 21:00
    28.2.2011 20.35
    čítal som o tej huspenine ,len ja dvakrát nezačínam to varenie, ale uznávam je to dobrý nápad. Vážená partička chcem aj ja prispieť malou radou. Asi 20 min. pred dovarením dám 4 PL octu, krásne sa huspeninka vyčistí. Ja už keď som ponalieval vrelú huspeninku do misiek a tanierou, tak aby po stuhnutí nezostala na vrchu bielá masnota,zabalím do utierky alebo handričky večší kus ľadu, pobehám po povrchu v miskách, masnota hneď stuhne a nalepí sa na handričku.


  • jerica, 28. februára 2011 o 21:50
    @tlustoch je to dobrý nápad s tým ľadom,len huspeninu som nemala mastnú keď aj trochu je tam omastku misku prevrátim na tanier a je po omastku,tú prvú vodu zlievam len keď je pred zovretím,pooplachujem mäso,umyjem hrniec vložím naspäť mäso a pridám ostané prísady (suroviny),varím ako je v recepte,polievkovú zeleninu nedávam.


  • sjuz, 28. marca 2011 o 09:35
    skúsim s tym vyliatím:) - tiež nerobievam so zeleninou, vńemáme to veľmi radi...ale zjeme. A s octom, cibuľkou a chlebíkom...! mňam:)


  • sjuz, 28. marca 2011 o 09:35
    skúsim s tym vyliatím:) - tiež nerobievam so zeleninou, nemáme to veľmi radi...ale zjeme. A s octom, cibuľkou a chlebíkom...! mňam:)


  • helca103, 9. februára 2012 o 08:51
    dobrý nápad , páčia sa mi tie sitká na varenie jedným ťahom máš vonku všetko mäsko :-)


  • jajasa, 11. februára 2012 o 08:31
    ďakujem za krásny receptík...super pomôcky máš. Ja som včera varila dá sa povedať že prvý krát v živote(a to som stará gazdiná), je krásna číra, dúfam že bude aj dobrá...ale snáď áno, išla som presne podľa postupu


  • jerica, 18. februára 2012 o 21:13
    @jajasa ako to dopadlo? dúfam že už jej niet:-) alebo ma preklínaš:-(


  • marjam49, 5. januára 2013 o 11:56
    Hrdá na číru huspeninu som bola dovtedy, kým mi manžel neprezradil -po rokoch-, že jemu chutí viac mierne mútna, číra sa mu zdá akoby bolo uvarené mäso zaliate "kupenským" aspikom. Ale keď sa varí pomaly, nezakrytá, nezmútnie. Pred ukončením varu dodám octu podľa chuti. Po uvarení dám naspodok misiek, pekáča, tanierov, atď. nasekaný cesnak, pokrájané mäso a zalejem vývarom cez sitko. Po povrchu posypem červenou paprikou a čiernym korením.


  • jerica, 8. januára 2013 o 12:28
    @marjam49 fajn , každému podľa chuti , myslím tým tvojho manžela, rada sa nechám poučiť, čo sa týka dochutenia s octom :-)
    ďakujem za komentík , potešil:-)


  • mesiar50, 10. marca 2013 o 06:03
    @jerica
    Tvoja huspenina je absolútne excelentná.
    Si naozaj šikovná.


  • hubata, 24. decembra 2013 o 10:39
    Joj @raduza : ak prvú vodu vyleješ, tak čo vyleješ: predsa to najlepšie. Kalná nebude ak budeš huspeninu variť na miernom ohni, dlho, ťahavo.

    @jerica ako obyčajne super recept hodný 5 hviezdičiek. A hento socialistické sitko odo mňa vydrankali mladí, mala som ho tiež veľmi obľúbené.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Slovak Food Festival 2014
Od 22. do 25. mája 2014 najväčší food festival na Slovensku už po piaty raz na Bratislavskom hrade.

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist