Foto: jerica
@jerica Viem že je veľa receptov na huspeninu , len ja pridávam na pripomenutie "čas zabíjačiek" a s tým spojené výrobky ako Zobraziť celý popis@jerica Viem že je veľa receptov na huspeninu , len ja pridávam na pripomenutie "čas zabíjačiek" a s tým spojené výrobky ako jaterničky , žobrácka kaša (tú zbožňujem ) vytápanie slaninky , ovarovica , atď.. No a raz do roka a to v tomto čase robievam huspeninku . Viem že niekto má v recepte zeleninu , len u nás sa robievala bez zeleniny , tak robím aj ja.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
3 ks |
|
1 kg |
|
2 pásy |
|
prísady : | |
3 ks |
|
1,5 hlavky, so šupkou |
|
|
|
2-4 ks |
|
pár zrniečok |
|
|
|
podľa chuti |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
pripravené suroviny , oholené očistené koleno , paprčky , kože , cibuľa , cesnak prísady : nové korenie, čierne korenie , čili paprička , bobkový list , baraní roh
-
2
mäso dám do sita, ktoré je v hrnci na to určené ,
-
3
pripravené mäso dám do hrnca s vodou , nesolím , keď vidím, že voda začína sa zohrievať k bodu varu , prvú vodu celú vylejem , UMYJEM HRNIEC , mäso dobre PREPLÁCHNEM , robím to už roky , nestalo sa , že by mi huspenina nestuhla,
-
4
mäso čisté od kalu , pridáme cibuľu , cesnak koreniny , papričku , osolíme podľa chuti , mám skladacie sito , cibuľu , cesnak , prísady , vložila do hrnca
-
5
mäso aj s prísadami zalejem vodou len pokiaľ siaha mäso , nie viac!! počkám do bodu varu , dám na najmiernejší plameň ,
-
6
prikryjem tlakovou pokrievkou , nechám variť cc . dve hodiny, ale na minimum plameňa, po dvoch hodinách som tlakovú pokrievku vymenila za normálnu pokrievku a varila ešte hodinu a pol na slabulinkom plameni , minimum bublania
-
7
huspeninový vývar uvarený , vyberieme sklápacie sitko s cibuľou a cesnakom , papričkou
-
8
vyberieme mäsko ,
-
9
vývar ostane presne na všetky misky ,
-
10
všetko mäsko rozdelím do pripravených misiek tak aby v každej miske bolo chudé aj trasúca kožka , ostali len kosti pre Leona
-
11
zalievam vývarom cez sytko
-
12
posypem jemne červenou mletou paprikou
-
13
moje kryštálové dielo dokonané !
-
14
čakajúce na vychladnutie
-
15
takú mám rada , raz do roka :-)
kuchyne , krasne nafoteny!Sikulka ;-)
Tie recepty so zeleninou sú len vychladnutá nedeľná bravčová polievka.
čítal som o tej huspenine ,len ja dvakrát nezačínam to varenie, ale uznávam je to dobrý nápad. Vážená partička chcem aj ja prispieť malou radou. Asi 20 min. pred dovarením dám 4 PL octu, krásne sa huspeninka vyčistí. Ja už keď som ponalieval vrelú huspeninku do misiek a tanierou, tak aby po stuhnutí nezostala na vrchu bielá masnota,zabalím do utierky alebo handričky večší kus ľadu, pobehám po povrchu v miskách, masnota hneď stuhne a nalepí sa na handričku.
ďakujem za komentík , potešil:-)
Tvoja huspenina je absolútne excelentná.
Si naozaj šikovná.
@jerica ako obyčajne super recept hodný 5 hviezdičiek. A hento socialistické sitko odo mňa vydrankali mladí, mala som ho tiež veľmi obľúbené.