Cviklový šalát
Cviklový šalát

Cviklový šalát s cícerom

cesminaz - fotkacesminaz, 18. augusta 2017
Cviklový šalát s cícerom
Foto: cesminaz

Zdravšia alternatíva pre tých, ktorí z nejakých dôvodov nekonzumujú zemiaky :-) Inšpiráciu mám od @Evusik ,ktorej šalát som už niekolkokrát robila :-)

Suroviny

6 - 7 ks
1 - 2 ks
5 ks
800 g (konzerva)
350 - 400 g
150 g
4 PL
0,5 - 1 dcl
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ako prvé si uvaríme cviklu: 6 -7 ks a necháme ju vychladnúť. Potom dáme natvrdo uvariť aj vajíčka. Kým nám cvikla chladne, pripravíme si aj ostatné veci, čo budeme potrebovať. Jogurt biely hustý, smotanu hustú, horčicu kremžskú, cícer v konzerve a 1 poriadne veľkú cibuľu alebo 2 menšie. Napokon vychladnutú cviklu ošúpeme, vajíčka očistíme, cícer scedíme a cibuľu si najemno nakrájame...

    Cviklový šalát s cícerom - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé si na veľkých slzách postrúhame cviklu. Pridáme cícer, cibuľu a vajíčka pretlačené cez mriežku. Osolíme a celé zľahka premiešame. Teraz dáme smotanu, jogurt, horčicu (môžete aj obyčajnú), olej, mleté čierne korenie a celé dobre premiešame. Na konci ešte osolíme, ak treba a okoreníme podľa svojej chuti. Môžme dochutiť aj citrónovou šťavou. Takto pripravený šalát zvyknem nechať odstáť niekoľko hodín, aby sa tie chute prepojili a ak treba, tak ešte raz dochutím :-)

    Cviklový šalát s cícerom - obrázok 2
  3. 3

    Cícer je výborná a zdravá strukovina, ktorá je veľmi dobrou alternatívou pre tých, ktorí nechcú alebo z nejakých dôvodov nesmú zemiaky. Dá sa dať do šalátov alebo spraviť výborné pyré, ktoré je hádam ešte sýtejšie než to zemiakové :-)

  4. 4

    Šalát je výborný len tak na raňajky s dobrým pečivom alebo ako príloha k pečenému aj vyprážanému mäsu, rybe či fašírke. Chutí naozaj veľmi podobne ako klasický zemiakový šalát, len je celkovo zdravší :-) Dobrú chuť.

    Cviklový šalát s cícerom - obrázok 4

Diskusia k receptu

danila
pekný a iste chutný šalátik,už je uložený na vyskúšanie :-)
cesminaz
@Danila šalatik je fakt vyborny,ja ho robievam často :-) Dakujem za nahliadnutie a komentik.
marienka44
Recept už mám uložený v KK. Môžem použiť surovú cviklu? Čítala som, že tak sa zachovajú aj enzýmy, ktoré cvikla obsahuje. Cícer som si minule uvarila sušený a časť som uložila do mrazničky na radu jednej varecháčky. Je to ekonomickejšie, ako variť zakaždým trochu. Použijem ten. Idem nato, len z menšej dávky pre 1 osobu. :-)
cesminaz
@Dusan95843 dakujem :-) ano je to taká zdravšia verzia. @Marienka44 surová cvikla tomu dá zasa oniečo inú chut,ale ak chces,tak použi :-) Dufam,ze ti bude chutit.
elara007
Receptík výborný len som vynechala biely jogurt a olej .. chlap sa nemohol dojesť..
cesminaz
@Elara007 jasné,ze sa môze dat len samá smotana-celkom podla chuti stravníka.Som rada,ze vam salat chutil.Dakujem za odozvu :-) @Salinka nám velmi chutí,robievam ho často ako prílohu.Je to zdravý,chutný šalát,ktorí si môžes dat celkom bez výčitiek ;-P
mariamka
je vyborny, akurat som ho dokoncila a prva kostovka predcila ocakavanie, velmi velmi chutna kombinacia a jednoducha priprava, dakujem za rcp Cesminka, ja by som ho jedla takto hned, ale viem si predstavit na hriankach pekne s cesnakom, zapijat citronovym cajom,...hmm :) maj sa pekne :)


1x radost
cesminaz
@Dusan95843 som rada,ze vam chutil :-) vdaka za správu. Milá @Mariamka velmi si ma potesila.Som rada,ze vam šalat chutil :-) A ten nápad ho dať na cesnakovú hrianku je fakt super,určite to vyskúšam nabudúce! Dakujem za spravu a pozdravujem ;-P
jack
Cezminka dnes som vyskúšala tvoj šalátik a je to nebíčko v papuľke.Robila som len z polovičnej dávky.Chválim.


1x radost
jack
Milá redakcia,prosím otočíte mi fotku.Neviem prečo sa tak obrátila:-)Ďakujem.
cesminaz
@Jack (9.9.2017 09:40)

Milá @Jack som velmi rada,ze šalátik chutil! Dakujem za spravu aj s fotkou.Krasny zvysok vikendu ti prajem ;-)
salinka
Vyskúšané, vychválené. Môj muž bol unesený. My to máme naopak, ja ľúbim klobásky, rezne a utopence a on racionálnu stravu. Šalát bol najazdené výborný, prepísala som si ho do zošitka
cesminaz
@Salinka (6.12.2017 21:06)

Salinka zlatá,kam ze si sa bola podela? :-) Rada ta zasa vidím a som rada,ze vám šalatobom chutil.Ale inak nieje problém to vyriešiť,k tomuto šalátu kludne môžeš servírovať aj rezeň či nejakú fašírku :-) Alebo dokonca aj pečenú klobásku...A tak budete obaja s manželom spokojný :-) Dakujem @Salinka za správu a pozdravujem!
salinka
@Cesminka , túlame sa po svete a koštujeme rôzne kuchyne. Ale ja vždy jedným okom zablúdim na našu Varešku.Tento tvoj šalát nepotrebuje okrem čerstvého pečiva nič, je naozaj výborný. Pridávaj ďalej takéto skvosty a ja si ich vždy nájdem ;-)
danda3
Milá @cesminaz , tento šalát je už u nás ako doma, robila som ho viackrát, naposledy po sviatkoch. Akurát jedna malá zmena, miesto cibule dávam pór. Ďakujem za super recept.
cesminaz
@Salinka :-) Milá @Danda3 tvoj komentik ma velmi potesil :-) Aj u nas je tento salat dost často,prave sa ho chystam zasa robit :-) Pekny den.
cesminaz
@dollynka (12.2.2020 11:29)

Som rada, že je šalát po chuti :-) Aj u nás je velmi oblúbený. Pekný večer prajem!
jeery
Čauko. Hľadal so dajaký receptík na šalát z pečené cvikli. Narazil som na ten tvoj, tak som ho vyskúšal. Jediné čo som zmenil, že som cibuľu osmažil a cvikla bola pečená. Súhlasím s ostatnými, je to fakt dobré. Prima recept do KK. Vďaka.