Dusená zelenina
Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Vlastne je to perkelt ako s bársakým mäsom, ale ono je nahradené zeleninou a hubami.* Chutí aj ako kvázi vegetariánske jedlo,
alebo ako „švindeľ“ s mäsom. Trebárs, ako v našom prípade s plneným rezňom. Na „sucho“ by som pri mojej sladkej „mäsovej“
„prišahanej“ admirálke, určite veľmi problematicky „zmaturoval“! Surovinovú kombináciu je možné realizovať podľa stavu zásob
v komore, alebo podľa súčasnej naplnenosti „bugiľara“. Ako by bol povedal Paľko Mikulík, B. P., „aj tak še dá i tak še dá“!
4-6 porcie |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravil som si zeleninu a šampiňóny v takejto príjemne zladenej „palete“.
- Vo väčšom liatinovom hrnci som na oleji jemne orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky ak s jej „pierkami“, bielu i zelenú časť póru a zelerové stonky (musel som priebežne premiešavať a pozorne sledovať ohrev, lebo liatinové hrnce „rady“ znásobujú teplotu).
- Restovanie som „stopol“ kockou čerstvého masla, hrniec odstavil z ohrevu.
- Pokrájal som umytú zeleninu i šampiňóny a následne ich
- rozložil na už orestovaný cibuľkovo-pórovo-zelerový základ, posypal ho soľou, čerstvo mletým čiernym korením, korením „Nahrin“, mletou sladkou paprikou.
- A „hranu“ nadstavil našou obľúbenou pikantnou Salsou (vhodná je aj Harissa, alebo domáci „silný Piťko“, poprípade aj adekvátne množstvo feferóniek či jalopeño). Teraz už stačilo premiešať, 3-4 minúty podusiť, zaliať vriacou vodou (alebo vývarom) a povariť, 33 minút...
- než som predvaril malé zemiaky v troch farbách a potom ich opiekol premiešané s olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením (alebo korením na tzv. americké zemiaky).
- V polovici varenia som zeleninovo-šampiňónový perkelt zahustil väčším zemiakom postrúhaným na veľkých „slzičkách“, dovaril na požadovanú konzistenciu.
- Hotovo!
- Podával som s plneným rezňom a pečenými zemiakmi, posypané lístočkami petržlenovej i zelerovej vňate a pokrájanou zelenou časťou póru.