Dusená zelenina
Dusená zelenina

Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408 fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. marca 2022
Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408 (fotorecept)
Foto: sracz

Nuž priznávam, že v našej rodine, po meči aj po praslici, sme predveľkonočné pôstne dni neriešili špeciálnou zostavou jedál. Skrátka sa vynechalo mäso i všetko mastné a „vegetilo” sa bez problémov. Pretože nechcem byť za „momentálne zaostalého”, pridávam jeden z mojich vegetariánskych receptov na „polopare”. Množstvo a druh zeleniny a korenín si každý prispôsobí podľa svojej nálady, vôle a chuti. Výhoda tohto jedla spočíva v tom, že môže byť servírované ako hlavné, ale aj ako predjedlo. Mali sme tak i tak.

6-8
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Tekutý základ:
2-3 PL
2-3 PL
150-200 g postrúhaná
3-4 strúčiky
1,5 ČL
750-800 ml
3-4 ks
1 KL
1 KL
6-7 guľôčok
Zmes zeleniny:
2-3 ks
250-300 g
4-5 ks (karotka)
2-3 ks
150-200 g
10-12 ks malé
350-400 g
2-3 ks
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetku zeleninu som dôkladne umyl a pod tečúcou vodou dôkladne vydrhol kefkou špeciálne na tento účel zaobstaranou. Potom som ju už bez olúpania pokrájal asi na 20 mm kúsky a karfiol rozobral na ružičky.

    Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do pomocného hrnca som na veľkých „slzičkách” postrúhal červenú cibuľu, pridal pretlačené strúčiky cesnaku, zalial rastlinným olejom a vložil maslo. Na malom ohreve krátko podusil (len čo cibuľa získala „sklenený nádych”), vložil bobkové listy, guličky nového korenia a po kopcovitej lyžičke sušeného oregana a majoránu. Zalial rastlinným vývarom, nechal prevrieť a odstavil asi na 15-20 minút, aby sa „zosnúbili” chute a vône.

    Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do väčšieho hrnca som poukladal naporciovanú zeleninu, prstami ju osolil, zalial cez sitko precedeným tekutým základom a

    Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pod pokrievkou dusil niečo vyše pol hodiny (v „polčase” premiešal). Za ten čas sa tekutina odparila. Zelenina bolo ponorená iba z časti, ale pretože bola pod pokrievkou, para zo zálievky sa „postarala”, aby bolo všetko tepelne upravené „na zub” alias al dente.

    Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Aj na tanieri, poliate majonézovým dresingom, jedlo nášho apartmánu z vegetariánskeho hrnca vyzeralo dobre.

    Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408 (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Veľa zeleniny nie je na škodu, či už je niekto nejaký vege-, a je jej tam požehnane, čo chválim, ale ja tam mäso nevidím @kuko95 , @zahra.... ?
1x haji
haji
@evanaaa (7.3.2022 18:10)
Ani oni ne a přesto píší, že jim v tomto receptu maso nechybí. V tom se shodneme všichni. Pěkný receptík.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha