Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408 fotorecept
Nuž priznávam, že v našej rodine, po meči aj po praslici, sme predveľkonočné pôstne dni neriešili špeciálnou zostavou jedál. Skrátka sa vynechalo mäso Zobraziť celý popisNuž priznávam, že v našej rodine, po meči aj po praslici, sme predveľkonočné pôstne dni neriešili špeciálnou zostavou jedál. Skrátka sa vynechalo mäso i všetko mastné a „vegetilo” sa bez problémov. Pretože nechcem byť za „momentálne zaostalého”, pridávam jeden z mojich vegetariánskych receptov na „polopare”. Množstvo a druh zeleniny a korenín si každý prispôsobí podľa svojej nálady, vôle a chuti. Výhoda tohto jedla spočíva v tom, že môže byť servírované ako hlavné, ale aj ako predjedlo. Mali sme tak i tak.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Tekutý základ: | |
| 2-3 PL |
|
| 2-3 PL |
|
| 150-200 g postrúhaná |
|
| 3-4 strúčiky |
|
| 1,5 ČL |
|
| 750-800 ml |
|
| 3-4 ks |
|
| 1 KL |
|
| 1 KL |
|
| 6-7 guľôčok |
|
| Zmes zeleniny: | |
| 2-3 ks |
|
| 250-300 g |
|
| 4-5 ks (karotka) |
|
| 2-3 ks |
|
| 150-200 g |
|
| 10-12 ks malé |
|
| 350-400 g |
|
| 2-3 ks |
|
| podľa chuti |
|
Postup
-
1
Všetku zeleninu som dôkladne umyl a pod tečúcou vodou dôkladne vydrhol kefkou špeciálne na tento účel zaobstaranou. Potom som ju už bez olúpania pokrájal asi na 20 mm kúsky a karfiol rozobral na ružičky.
-
2
Do pomocného hrnca som na veľkých „slzičkách” postrúhal červenú cibuľu, pridal pretlačené strúčiky cesnaku, zalial rastlinným olejom a vložil maslo. Na malom ohreve krátko podusil (len čo cibuľa získala „sklenený nádych”), vložil bobkové listy, guličky nového korenia a po kopcovitej lyžičke sušeného oregana a majoránu. Zalial rastlinným vývarom, nechal prevrieť a odstavil asi na 15-20 minút, aby sa „zosnúbili” chute a vône.
-
3
Do väčšieho hrnca som poukladal naporciovanú zeleninu, prstami ju osolil, zalial cez sitko precedeným tekutým základom a
-
4
pod pokrievkou dusil niečo vyše pol hodiny (v „polčase” premiešal). Za ten čas sa tekutina odparila. Zelenina bolo ponorená iba z časti, ale pretože bola pod pokrievkou, para zo zálievky sa „postarala”, aby bolo všetko tepelne upravené „na zub” alias al dente.
-
5
Aj na tanieri, poliate majonézovým dresingom, jedlo nášho apartmánu z vegetariánskeho hrnca vyzeralo dobre.









Ani oni ne a přesto píší, že jim v tomto receptu maso nechybí. V tom se shodneme všichni. Pěkný receptík.