Foto: cookeatlove
Polievka polievok. A ak k nemu pridáte krásne pečeňové knedličky, máte na stole delikatesu ktorou nepohrdne žiadny foodie ani stará mama! Vývar k tomu môžete Zobraziť celý popisPolievka polievok. A ak k nemu pridáte krásne pečeňové knedličky, máte na stole delikatesu ktorou nepohrdne žiadny foodie ani stará mama! Vývar k tomu môžete použiť ako nenahraditeľnú surovinu v množstve jedál. Najlepšia rada do kuchyne od mojej mamy je uvariť kopec vývaru a v malých dózach zamraziť. Tak mám vývar vždy po ruke keď ho potrebujem bez hodín nad sporákom. Stačí si raz za čas v nedeľu urobiť čas a máte vystarané.
porcie
Suroviny
Vývar: | |
1 ks |
|
1 ks veľká |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
cca 500 g |
|
150 ml kvalitné |
|
2 PL koncentrovaný |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Knedličky: | |
50 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
1 strúčik |
|
|
|
|
Postup
-
1
Mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler očistite, cibuľu umyte. Plech decentne potrite olivovým olejom, pridajte čierne, nové korenie a bobkový list. Zeleninu a hovädzie mäso obaľte na plechu v oleji s korením, posypte hrobuzrnnou soľou a dajte piecť na 200°C na cca 40 minút.
-
2
Mäso premiestnite do veľkého hrnca. Plech s výpekom a zeleninou zahrejte na sporáku, pridajte červené víno. Keď sa alkohol odparí, pridajte pradajkový pretlak a dôkladne vyškrabte zbytky na plechu. Presuňte celý obsah plechu do hrnca k mäsu a zapnite plameň. Po 1 – 2 minútach zalejte mäso so zeleninou asi 1.5 litrom studenej vody a priveďte k varu.
- 3
Stiahnite plameň na minimum, vývar by nemal ani bublať. Varte 6 hodín, občas pozbierajte penu z hladiny vývaru. Ak ale vývar varíte dostatočne pomaly, pena by sa robiť nemala. Vývar po šiestich hodinách odstavte a nechajte cez noc vychladnúť. Vymiešajte sneh z bielkov a vmiešajte ho do studeného vývaru. Zahrejte vývar tak aby sa bielky začali zrážať a preceďte vývar cez mokrú utierku do nového hrnca. Výsledkom by mala byť číra jantárová tekutina.
- 4
Pečienky pomeľte v mlynčeku, rozmixujte alebo jednoducho roztlačte vidličkou. Pridajte vajce, majoránku, roztlačený cesnak, korenie, soľ a strúhanku, premiešajte. Pridajte hrubú múku, stačí toľko aby ste mohli vytvarovať guličky. Vytvarujte guličky veľkosti orechu, a uvarte. Klasicky by sa knedličky mali variť vo vývare alebo polievke, ak ale chcete dokonalý vizuálny zážitok, uvarte si ich osobitne, naaranžujte na dno taniera a zalejte vývarom. Efektné :-) Poznámka: počet porcií sa vzťahuje na knedličky, vývaru je viac! :-)
- 5
Bon appetit! Pre viac skvelých poctivých receptov každý týždeň kliknite na: http://cookeatlove.eu/
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
*****
Len tak ďalej :-)
ja tiez maso so zeleninou peciem, ale len nasucho (bez oleja) vyvar je silnejsi
raz som skusala aj cirenie pomocou bielka, ale teda neviem co som urobila zle, mne to zapachalo po vajciach a veru mily vyvar skoncil vo vylevke, tak moj postup je len taky polovicny, ale vyvar chuti ... este ked ho vylepsim vinom a pretlakom, to doda tu jantarovu farbu ;-)
ja som to skusila len s tymi bielkami (tak ako cookeatlove) no a dopadlo to tak :-(
ale princíp je ten istý zrejme, vtedy to vajce nie je cítiť a vývar je nádherne čistý a priezračný u Consomé.
Áno, s tým mäsom spolu s bielkami to poznám ale... Podľa mňa to je trochu drahé, použiť krásne mäso na vyčírenie a potom zahodiť. Popravde tento vývar ešte nikomu nepáchol po vajciach, a teda ma napádajú dve veci ktoré možno robím inak. Za prvé, je treba sa uistiť že máte naozaj čerstvé vajcia. Aj keď vajíčka nie sú vyslovene staré ale nie sú najčerstvejšie, môžu nechať maličko pachuť. Za druhé, a asi najdôležitejšie, je treba sa uistiť že vajíčka pridávate až do dokonale vychaldnutej polievky. Inak hrozí že sa "zdrcnú" príliš skoro a stanú sa súčasťou polievky. Pri čírení je tiež dôležité pomalé zahrievanie. Dúfam že vám tieto tipy pomôžu pri úspešnej príprave consommé!
Áno, s tým mäsom spolu s bielkami to poznám ale... Podľa mňa to je trochu drahé, použiť krásne mäso na vyčírenie a potom zahodiť. Popravde tento vývar ešte nikomu nepáchol po vajciach, a teda ma napádajú dve veci ktoré možno robím inak. Za prvé, je treba sa uistiť že máte naozaj čerstvé vajcia. Aj keď vajíčka nie sú vyslovene staré ale nie sú najčerstvejšie, môžu nechať maličko pachuť. Za druhé, a asi najdôležitejšie, je treba sa uistiť že vajíčka pridávate až do dokonale vychaldnutej polievky. Inak hrozí že sa "zdrcnú" príliš skoro a stanú sa súčasťou polievky. Pri čírení je tiež dôležité pomalé zahrievanie. Dúfam že vám tieto tipy pomôžu pri úspešnej príprave consommé!
to mäsko sa nemusí vyhadzovať len tak, môže sa zužitkovať podaním našim domácim miláčikom.
napokon túto tvoju excelentnú polievku nevaríme denne.
prosím, neber to odo mňa v zlom, len som chcela trošku pomôcť.
dokonale vychladnuta polievka znamena polievka z chladnicky?
@Marikahr nemusi byt z chladnicky ale nech aspon odpociva na chladnom mieste cez noc. Ale ano, pokial si nie si ista, radsej by som to supla do chladnicky ;-)