Consommé s pečeňovými knedličkami

Autor receptu: cookeatlove

Polievka polievok. A ak k nemu pridáte krásne pečeňové knedličky, máte na stole delikatesu ktorou nepohrdne žiadny foodie ani stará mama! Vývar k tomu môžete použiť ako nenahraditeľnú surovinu v množstve jedál. Najlepšia rada do kuchyne od mojej mamy je uvariť kopec vývaru a v malých dózach zamraziť. Tak mám vývar vždy po ruke keď ho potrebujem bez hodín nad sporákom. Stačí si raz za čas v nedeľu urobiť čas a máte vystarané.

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler očistite, cibuľu umyte. Plech decentne potrite olivovým olejom, pridajte čierne, nové korenie a bobkový list. Zeleninu a hovädzie mäso obaľte na plechu v oleji s korením, posypte hrobuzrnnou soľou a dajte piecť na 200°C na cca 40 minút.
  2. Mäso premiestnite do veľkého hrnca. Plech s výpekom a zeleninou zahrejte na sporáku, pridajte červené víno. Keď sa alkohol odparí, pridajte pradajkový pretlak a dôkladne vyškrabte zbytky na plechu. Presuňte celý obsah plechu do hrnca k mäsu a zapnite plameň. Po 1 – 2 minútach zalejte mäso so zeleninou asi 1.5 litrom studenej vody a priveďte k varu.
  3. Stiahnite plameň na minimum, vývar by nemal ani bublať. Varte 6 hodín, občas pozbierajte penu z hladiny vývaru. Ak ale vývar varíte dostatočne pomaly, pena by sa robiť nemala. Vývar po šiestich hodinách odstavte a nechajte cez noc vychladnúť. Vymiešajte sneh z bielkov a vmiešajte ho do studeného vývaru. Zahrejte vývar tak aby sa bielky začali zrážať a preceďte vývar cez mokrú utierku do nového hrnca. Výsledkom by mala byť číra jantárová tekutina.
  4. Pečienky pomeľte v mlynčeku, rozmixujte alebo jednoducho roztlačte vidličkou. Pridajte vajce, majoránku, roztlačený cesnak, korenie, soľ a strúhanku, premiešajte. Pridajte hrubú múku, stačí toľko aby ste mohli vytvarovať guličky. Vytvarujte guličky veľkosti orechu, a uvarte. Klasicky by sa knedličky mali variť vo vývare alebo polievke, ak ale chcete dokonalý vizuálny zážitok, uvarte si ich osobitne, naaranžujte na dno taniera a zalejte vývarom. Efektné :-) Poznámka: počet porcií sa vzťahuje na knedličky, vývaru je viac! :-)
  5. Bon appetit! Pre viac skvelých poctivých receptov každý týždeň kliknite na: http://cookeatlove.eu/