Consommé s pečeňovými knedličkami
Autor receptu: cookeatlove
Polievka polievok. A ak k nemu pridáte krásne pečeňové knedličky, máte na stole
delikatesu ktorou nepohrdne žiadny foodie ani stará mama!
Vývar k tomu môžete použiť ako nenahraditeľnú surovinu v množstve jedál. Najlepšia
rada do kuchyne od mojej mamy je uvariť kopec vývaru a v malých dózach zamraziť.
Tak mám vývar vždy po ruke keď ho potrebujem bez hodín nad sporákom. Stačí si raz
za čas v nedeľu urobiť čas a máte vystarané.
Postup
- Mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler očistite, cibuľu umyte. Plech decentne potrite olivovým olejom, pridajte čierne, nové korenie a bobkový list. Zeleninu a hovädzie mäso obaľte na plechu v oleji s korením, posypte hrobuzrnnou soľou a dajte piecť na 200°C na cca 40 minút.
- Mäso premiestnite do veľkého hrnca. Plech s výpekom a zeleninou zahrejte na sporáku, pridajte červené víno. Keď sa alkohol odparí, pridajte pradajkový pretlak a dôkladne vyškrabte zbytky na plechu. Presuňte celý obsah plechu do hrnca k mäsu a zapnite plameň.
Po 1 – 2 minútach zalejte mäso so zeleninou asi 1.5 litrom studenej vody a priveďte k varu.
- Stiahnite plameň na minimum, vývar by nemal ani bublať. Varte 6 hodín, občas pozbierajte penu z hladiny vývaru. Ak ale vývar varíte dostatočne pomaly, pena by sa robiť nemala.
Vývar po šiestich hodinách odstavte a nechajte cez noc vychladnúť.
Vymiešajte sneh z bielkov a vmiešajte ho do studeného vývaru. Zahrejte vývar tak aby sa bielky začali zrážať a preceďte vývar cez mokrú utierku do nového hrnca. Výsledkom by mala byť číra jantárová tekutina.
- Pečienky pomeľte v mlynčeku, rozmixujte alebo jednoducho roztlačte vidličkou. Pridajte vajce, majoránku, roztlačený cesnak, korenie, soľ a strúhanku, premiešajte. Pridajte hrubú múku, stačí toľko aby ste mohli vytvarovať guličky.
Vytvarujte guličky veľkosti orechu, a uvarte. Klasicky by sa knedličky mali variť vo vývare alebo polievke, ak ale chcete dokonalý vizuálny zážitok, uvarte si ich osobitne, naaranžujte na dno taniera a zalejte vývarom. Efektné :-)
Poznámka: počet porcií sa vzťahuje na knedličky, vývaru je viac! :-)
- Bon appetit!
Pre viac skvelých poctivých receptov každý týždeň kliknite na:
http://cookeatlove.eu/