Chrumkavá gazdovská pizza z droždia/lievito madre
Foto: anicka176
Výborná chuťovka, z cesto sa hodí aj na prípravu pizza štanglí. Z tohto množstva cesta upečieme 3 pizze, pečiem na okrúhlom
dierovanom pizza plechu.
Zdroj: https://kvaskovanie.sk/navod-lievito-madre/
porcie
príprava
na 250 °C
Suroviny
Cesto s droždím: | |
500 g |
|
12 g čerstvé |
|
325 g teplá |
|
10 g |
|
1 čl |
|
2 PL |
|
Cesto s lievito madre: | |
600 g (alebo Pizza múka alebo mix Manitoba, semolina, hladká 00) |
|
70 g |
|
425 g |
|
3 ČL |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Obloha: | |
250 g |
|
300 g |
|
3 ks pikantná |
|
1 bal. (Prosciutto crudo, Schwarzwaldská šunka...) |
|
biela (šalotka, pór, pažítka, kôpor) |
|
2 strúčiky |
|
0,5 dcl |
|
|
|
|
|
(Niva, parenica...) |
|
Postup
-
1
Varianta 1 - Cesto s droždím: V teplej vode (nie vriacej) rozmiešame droždie s cukrom a necháme 15 odpočívať kým podkysne. Postupne pridáme múku a ostatné suroviny a miesime ručne, či v robote, kým nevznikne hladké nelepivé cesto. Necháme 1,5 h kysnúť a potom ho preložíme minimálne na 1 deň do chladničky, inak vydrží aj 3. Cesto vždy zakryjeme vekom alebo potravinovou fóliou aby neobschlo.
- 2
Varianta 2 - Cesto s lievito madre (LM): Vo vode rozpustíme LM, pridáme múku a miesime, kým vznikne hladké cesto, necháme 45 min autolyzovať. Po uplynutí doby pridáme ostatné suroviny a spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme ešte 1 hodinu pri izbovej teplote. Následne cesto presunieme aspoň na 24 hodín do chladničky, ideálne na 48, taktiež mi vydržalo aj 3 dni... Cesto upravené podľa stránky https://kvaskovanie.sk/navod-lievito-madre/
- 3
Cesto vytiahneme z chladničky a rozdelíme na 3 bochníky a necháme 30 min otepliť. Vyhrejeme rúru na 250 °C. Vytvarujeme pizzu uložíme na plech a obložíme. Vymiešame kyslú smotanu s bryndzou, ktorú použijeme ako základ a na ňu ukladáme oblohu podľa svojej chuti či už klobásku, slaninku, prosciutto, Schwarzwaldskú šunku, posypeme cibuľou, pórom, prípadne aj nivou alebo parenicou. Na záver posypeme ešte oreganom a bazalkou a šup do vyhriatej pece. Pizzu treba kontrolovať, aby nezhorela, mne stačí 12 minút na 250 °C, ale každá rúra pečie inak. Pripravíme si zmes na potretie pizze - v 0,5 dcl olivového oleja rozmiešame prelisované 2 strúčiky cesnaku.
- 4
Po vytiahnutí okraje pizze potrieme cesnakovou zmesou. Prípadne posypeme čerstvým nasekaným kôprom. Rozkrájame a podávame. Dobrú chuť.
Tiež pizza:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Robievame aj klasickú verziu s pomodorom