Cestoviny

Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Náhodou som naďabil na nové talianske cestoviny (vraj je ich vyše 700 druhov) s pomenovaním „gigli“.* Vzápätí sa mi v pamäti vybavilo moje detstvo na Barčianskej, vtedy hradskej do Barce, č. 32. Moja presladká Mamka Aňuci, B. P. bola veľká milovníčka opery, spojenej aj s menom slávneho lirického tenora Beniamino-a Gigli. V mrazničke mi už dlhšie zavadzalo 340 g vrecúško s krevetami a tak mi v hlave „svitlo“! Pripravím ich s mojou kvázi „Alfredo omáčkou“ a „gigli cestovinou“. Chutná delikatesa!

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na štart pripravení…!
  2. V hrnci som vyškvaril plátky pokrájanej slaniny, následne do nej pridal celý zväzok mladej cibuľky pokrájanej aj s jej „pierkami“ a pokrájanou zelenou časťou póru a krátko porestoval.
  3. Restovanie som „stopol“ maslom a kokosovým olejom a pridal pretlačené strúčiky cesnaku, premiešal ešte „krát“ krátko porestoval.
  4. Medzitým som opláchol vrecúško už vypitvaných, z „pancierov“ vylúpnutých stredných kreviet s chvostíkmi a nechal ich v sitku odkvapkať.
  5. Tucet z nich, tých najkrajších, som odložil vcelku na dekorovanie jednotlivých porcií a zvyšok som, medzi ukazovákom a palcom, vytlačil z chostíkov a mäso pokrájal na 5-10 mm kúsky,
  6. Všetko som vložil do už orestovaného cibuľkovo-pórového základu, zmiešal a podusil, až začali „chytať“ červenkastú farbu (naozaj stačí necelé 2 minúty) ako je vidieť na 1. obr.
  7. Všetko spoločne som nechal povariť v šľahačkovej a sladkej mexickej smotane (je ju vidieť na 1. obr v zelenobielom obale z plastu), čo všetko s predchádzajúcimi surovinami, doplnené čerstvo strúhaným muškátovým orieškom a mletým parmezánom vytvorilo môj „alfredo sauce“ (v talianskom originálnom rcp nájdete ešte syrokrém, cesnakový prášok a talianske korenie),
  8. Základ som s čerstvo mletým bielym korením premiešal, vložil dvojvetvičku čerstvého rozmarínu (nemusí byť), povaril 2-3 minúty.
  9. Do bublajúcej omáčky vložil stredný žltý zemiak, postrúhaný na „syrových slzičkách“, ešte raz nechal prejsť varom.
  10. Podával s uvarenou talianskou gigli cestovinou (ale použite také, aké Vám chutia, či aké máte po ruke, vrelo odporúčam domáce pappardelle podľa rcp. našej šikovnej @Izabella929).
  11. … a ešte pohľad na vrecúško gigli cestovín, ktoré som tentoraz použil ja.