Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. októbra 2010
Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept)
Foto: sracz

Express-né uverejnenie tohoto receptu „spískal“ niekto z trojice managmentu Varechy. Som zvedavý, kto sa prihlási k iniciatívnemu zásahu do môjho názvu a doplnil Zobraziť celý popisExpress-né uverejnenie tohoto receptu „spískal“ niekto z trojice managmentu Varechy. Som zvedavý, kto sa prihlási k iniciatívnemu zásahu do môjho názvu a doplnil ho na „Šalát z tresky ... a s čerstvým slaným rohlíkom“!? Preto tam asi nevošlo (fotorecept) ... Remcuľa! A mňa prinútil tvoriť. V r. 1983÷86 ma k rohlíkom motivovala pani Danka z Ostopovic pri Brne, milá manželka školiteľa pri mojej dizertačnej práci. Experimentoval som, priberal, uberal, až do jeho dnešnej podoby. S chuťou do práce!

6÷8
porcií
60´ minút
príprava
22÷26´ minút
na 200 ˚C / 380 ˚F  °C

Suroviny

Kvások:
125 ml, čerstvé vlažné
1 KL, krupica
2,25 ČL, sušené , (1 balíček)
1 PL
Cesto:
600 g
1 M (mocca) L
1 ks, čerstvé (iba žĺtko)
150 ml, vlažná
2÷2,5 KL
1÷1,5 PL, 5%
1÷1,5 PL
Na potieranie a posyp rohlíkov:
100 ml, vlažné
2÷2,5 KL, hrubá
1÷1,5 KL, 1 KL
podľa potreby podľa chuti, mak siaty, sezamové semienka, ...




Postup

  1. 1

    pozornejšie ako inokedy pripravíme všetky ingrediencie a pomôcky na dosah rúk; odváženú múku na cesto preosejeme cez sitko z umelých vlákien do plastového „weindlingu“ alebo do dreveného vahanu a necháme ju v kľude získať izbovú teplotu; mlieko na kvások zohrejeme na teplotu 40÷46 ˚C / 105÷115 ˚F (pri teplote nad 49 ˚C/120 ˚F, kvasinky hynú), pridáme 1 KL kryštálového cukru, premiešame, vsypeme 2,25 ČL sušených kvasníc a povrch posypeme 1 PL hladkej múky – uložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť (ja som predohrial rúru na 100 ˚F / 37,7 ˚C a za 5´ mi kvások krásne vzišiel); rozbijeme vajíčko – budeme potrebovať iba žĺtko; do pohára (hrnčeka) so 150 ml vlažnej vody vmiešame 1 PL octu a 2÷2,5 KL jemnej soli (množstvo je možné upraviť podľa toho, kto má ako rád slané).

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do misy s pripravenou múkou pridáme 1 ML mletej rasce, kvások a žĺtko a s čistými rukami premiešame na hrudkovitú zmes; postupne prilievame vlažnú vodu s octom a so soľou a 10÷12´ hnetieme, až získame hladké vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misy ani na Vašu ruku.

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do jamky v ceste prilejeme 1÷2 PL kvalitného oleja, opäť prehnetieme a na záver vytvarujeme bochník.

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dno a steny misy, v ktorej bude cesto kysnúť posypeme hladkou múkou, bochník uložíme na dno, jemne ho posypeme hladkou múkou, prikryjeme čistou ľanovou utierkou, uložíme a necháme v kľude vykysnúť ~ 60´ (ja som využil plastovú rýchlokysku a uložil som ju aj s cestom do elektrickej rúry predohriatej na 100 ˚F / 37,7 ˚C). Ale kysnutie sa vydarí aj pri izbovej teplote na mieste bez prievanu. Rokmi som získal skúsenosť, že pri vzduchu nad 30÷50 % relatívnej vlhkosti, kysnutie prebieha dlho, ťažko a niekedy je až nemožné!

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    počas kysnutia si pripravíme tablo, drevený valček, škrabku, múku na podsyp, ~ 100 ml vlažného mlieka na potieranie rohlíkov a zmes 1 KL drvenej rasce s 2 KL hrubšej morskej soli na ich posyp.

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ak kysnutie prebehlo v poriadku, cesto zväčší svoj objem minimálne na dvojnásobok.

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vyklopíme ho na tablo a prerežeme na polovice.

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    každú rozvaľkáme na pravidelný kruh a rozrežeme nožom alebo radielkom na potrebný počet dielov (ja som z jednej ½ urobil 8 malých a z druhej 4 veľké rohlíky).

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    každý diel (trojuholník) pomocou valčeka roztiahneme asi na dvojnásobok výšky a hrúbku asi 3 mm.

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pomocou pierka pomažeme celý povrch trojuholníka vlažným mliekom

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a niekoľkorazy zrolujeme od základne k špičke,

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    aby sa cesto dobre spojilo a uzatvorilo.

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    jemne ho ohneme do „C_éčka“

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a vložíme na plech „vysprayovaný“ olejom s múkou, povrch každého pomažeme vlažným mliekom a necháme 17÷21´nadkysnúť; po nadkysnutí rohlíky opäť pomažeme mliekom a posypeme zmesou drvenej rasce so soľou; vložíme upiecť do rúry vyhriatej na 200 ˚C / 380 ˚F asi na 22÷26´.

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    mierne vychladnuté podávame aj k šalátu z tresky s feferónkovým!

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ........ a Sovka62, môj Bubo Bubo, ich vyrobila takéto! Že sa jej super vydarili?!Blahoželám, z duše rád a zo srdca úprimne! Skúste aj Vy a "ňeobanujece"! Tak povedzte, nie som dobrý inšpirátor?

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ....... a takéto zas Frézia68, moja kamarátka z Prešova, metropoly Dolného i Horného Šariša! Tiš bars fajne, pachňuce, čujem ich až tu!

    Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

marianne69
...krasne....ako by ich jedna mater mala,len sa tak do nich zahryznut...najradsej ich chrumem take same....:-)))
jaja51
špica - mňaaaaaaaaaaaam, nedali by sa hneď teplé poslať?
evusik
ani ten šalát by som nemusela, stačilo by masielko a pohár mlieka... krááááásne sa ti podarili :-)
hajni
Klobúk dole, nie len pred výsledkom, ale pred celým popisom a podrobne zdokumentovaným popisom! Takéto recepty mám najradšej, podrobne popísané, fotené. Určite vyskúšam.Vďaka.
dogagador
najneskor zajtra, ale mozno este dnes idem tieto rohliky upiect !
sherin
ja si urobim radsej rozteky ako rohliky :)
sovka62
Nič, nič, vôbec nič mi k nim netreba! Len vziať do ruky a zahryznúť! Tie vyzerajú skvele. V tomto momente mi kysne cesto na chlieb, ale nevadí, zajtra ich aj tak upečiem. Už aj idem vyložiť múku zo studenej komory, aby sa do rána prehriala. Už sa na ne tešííííím!
frezia68
Zaujímavé,že pokiaľ niečo také pekné nevidím,ani nemusím mať.Ale tie fotky maria moje predsavzatia ( veď aj preto sladké obchádzam ) a iste ich upečiem :-)))
zdezda
:-))) sú supeeeer, ja ich pekávam z 1kg múky, urobím ich 16 za pár korún:-), veľakrát v zime sa nám nechce ísť do obchodu, tak si ich vždy upečieme, niekedy stačí pridať do cesta pizzové korenie, alebo zakrútiť do rožka tvrdý syr, ... zas chutia inak
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
...ako povedala Sovka, idem vyložiť múku zo studenej komory, aby sa do rána prehriala...
sjuz
Tie rožky spievajú:)! a až sem cítim ich vôňu a zbiehajú sa mi slinky...! určite skúsim, len čo sa trošku dám doporiadku a budem vládať. Dúfam, že čoskoro, lebo už sa neviem dočkať kedy sa do čerstvučkých chrumkavých zahyznem!
A Sovke ďakujem za tip na múku:)!
aroooo
no vysierajú a určite aj chutia úžasne,dík,ukladám
evanaaa
Takéto rožky predávali niekedy v 50 -60 - tych rokoch, rovné vtedy ešte nepiekli, len tieto ohnuté, boli čerstvé a ja som ich " rozpletala ", rozvinula a tak jedla. A teraz ich vidím znovu, ich chuť mám na jazyku už keď vidím ten obrázok, ako sú na tom plechu, už upečené. Krása!
marikasu
Takéto rohlíčky, teplé, voňavé a chrumkavé nepotrebujú žiadnu prílohu, určite je to lahôdka a nedá mi neskúsiť ich upiecť :-))
matased
domáce!!!!! to je ono, naozaj sú veľmi vábivé, tiež ich musím vyskúšať!
sovka62
Nemohla som sa dočkať kedy ich budem piecť. Ráno som sa zobudila pred piatou a najradšej by som bola vyskočila z postele a šla miesiť. Zadržala ma len obava, že manžel privolá tých pánov v bielom, čo so sebou nosia zvieraciu kazajku (mimochodom, ako dieťa som si myslela, že názov pochádza od slova zviera). Tak som miesiť začala až o ôsmej a pol jedenástej boli komplet hotové. Do cesta som musela pridať navyše približne 5O ml vlažnej vody, múky sú teraz také suché, že sa mi to nedalo spojiť. Cesto bolo tuhé, moja artritická ruka protestovala, ale mala smolu. Vymiesila som krásny hladký bochník a nechala vykysnúť. Narástol hádam viac ako dva krát. Cesto sa z misy vyklopilo samé, zostala skoro úplne čistá a malo konzistenciu, s ktorou sa veľmi dobre pracovalo. Skoro ho nebolo treba podsýpať. Kým píšem, rožky trochu ochladli, tak sme už aj ochutnali. Sú výborné, @evanaa , áno, také aké sme kedysi rozkrúcali. A keď si spočítate náklady, tak aj veľmi lacné. No, robila som ich dve a pol hodiny, ale väčšinu toho času sa starali samé o seba a ja som zatiaľ porobila kopu inej práce. Ferry, na mail som ti poslala fotografiu, aby si videl ako sa vydarili. V živote som si nemyslela, že ma na staré kolená bude učiť piecť šrác (pre mladšiu generáciu: šrác bol v našom dievčenskom slovníku chlapec, ktorý po nás pokukoval, prípadne po ktorom sme pokukovali my. Aj keď priznám, že vtedy sme oceňovali iné kvality, schopnosť piecť a variť medzi nimi určite nebola. Boli sme to ťapy, čo? -:)))))))))))))) Ďakujem za výborný recept.
tetrisss
Hehe, ja uz nie som mala a az teraz som pochopila zvieraciu kazajku!
Tie rozky musim okusit, vyzeraju "na zozratie".
sonka1307
som včera v noci zamiesila ale z celého čerstvého droždia, kila múky ( zmiešala som 00, T650 a hladkú celozrnnú) a ostatné množstvá som poupravovala z Tvojho receptu ..... sú... sú... sú... :D nenachádzam slová ( ale.. ja vždy pečiem s modlitbou... tú "surovinu" pridávam do každého cesta)
stefanm
...tak ako vždy obdivujem tvoju prácu.Z každého príspevku,ktorý ti varecháči napísali, žiary chvála a cítiť obdiv.Tak som sa rozhodol,že ako tvoj priateľ nájdem v tejto "dizertačnéj" práci o rožkoch aj nejakú chybu.Trvalo to dlho ale predsa.V bode 8 uvádzaš : ...rozvaľkáme na pravidelný kruh...Tak moja predstava o pravidelnom kruhu je veľmi,veľmi odlišná.Inžinier Varinský,blahéj pamäti,ktorý ma učil matematiku a deskriptívu na SPŠ- strojníckej,by ma za niečo také vyhodil von oknom aj s kružidlom.Tak len toľko na "odľahčenie" a pozdravujem . :)
smorko
tie rožky vyzerajú super,len sa zahryznúť...
babidka
Feričku zlaty , ta ty me čom tak trestaš?..:-) teraz mušim pec tote rohliky , bo moj muž jich uvidzel a povedzel že tvojo krajše jak mojo /rohliky - ne inšo :-)/ a von chce v nedzeľu rano jesc take... :-))))))))))))) Asi ho machnem s rozvalku a povim mu , že kedz Feri v Amerike take zna upesc , tak aj on -chlop z valala ne je horši a naj skuša tyž rohliky upesc....:-)
frezia68
Babulienky,múka už v miske čaká na ráno a tiež sa zajtra budem chváliť :-)))),keď už nemám doma šráca,tak aspoň rožky od toteho z Ameriky.
gittka
babi super príspevky.som sa pobavila a určite ich vyskúšam,ked tak chválite!stacz je fakt numero1.
orchidea
Krásny recept a ešte krásnejší konečný produkt. Gratulujem k takej mužskej šikovnosti.
frezia68
Pridala som 3 lyžice celozrnej múky,2 kopcovité mletých vlašských orechov,posypala sezamom,makom,rascou a aj ľanovými semienkami.Nebolo treba maslo,vôbec nič...výborné.
mamatata2
V poslednej vete spomenuté inšpirátorstvo sa ozaj vydarilo, keď čítam, koľkých varecháčov si milý @Sracz navnadil. Ja som žiaľ na kysnuté cestá úplne ľavá, ale predsa len, máme teraz doma manželovu maminku, tak skúsim s ňou upiecť takéto rožteky.
sracz
Veľmi pekne ďakujem za milé slová, uznanie i za repete (to extra; som šťastný, že vo svete nie som sám a že som spustil taký vodopád iniciatívy pre ich tvorbu i papkanie), milé dievčence! No teraz som rád "dupľom", lebo sa ozvala prvá lastovička v nohaviciach - Stefanm - môj vzácny priateľ Pišta koňar z Prešova (apropos - blahoželám mu k úspechu dcérky a zaťka - šikovní a ľubozvuční). Hej a čo sa týka jeho predstavy o pravidelnom kruhu: Einstein riešil a popísal relativitu času, tak prečo by Šrác na Vareche nemohol empiricky polemizovať o relativite kruhu => veď pečením (a to zámerne nebazírujem na konzumácii a následnom priebehu trávenia rohlíkov v ľudskom trakte) sa pravidelnosť kruhu v korpuse rožkov (vihodňarski "kifľikoch) stráca!
sairaam
Si veeeľmi dobrý inšpirátor. Variť a piecť vieš teda výborne a aj
navádzať na jedenie, jeminenko!
anura
veľmi som sa pobavila kým som to všetko prečítala a čo iné mi ostáva , iba ich upiect ale piekla by som aj keby neboli ohlasy lebo to je tak dobre napísané aj nafotené že človeku nič iné neostáva iba tie slinky na jazyku nejako umravniť
marienka44
Podla mojej skusenosti, ked take rozky potriem na vrchu olejom alebo mliekom, posyp /sezam, rasca, mak/ po upeceni odpadne, nedrzi. Preto ja potieram bielkom, ktoré vystalo z celeho vajca. Vtedy posyp drzi. Ake su Vase skusenosti s posypom?
frezia68
Potreli sme podľa receptu-mliekom a každému posyp držal :-)))
babidka
prave sa pecu :-) Ale aj ja mam take skusenosti ako @marienka , posyp mi odpadne aj po oleji aj mlieku ....takze davam tiez bielok alebo vajicko .Dnes som davala domacu smotanu , tak uvidim :-)
enge149
super,keď vyskúšam pochválim sa aj foto pošlem,včera som bola v BA a videla som v jednej pekárni aj kaviarni/spolu/takéto podobné tie "pivné/tenké a dlhé a stáli 88 centov ale bratislavské rožky makové 80 g jeden ks 1,59 eura,skoro som odpadla a len WC som tam navštívila a hneď som vypálila/nechce mi to nikto veriť tú cenu/,takže radšej doma podľa@sracza " upečieme aj ušetríme,čo vy na to?
babanka
Veľmi chutné a už ich druhýkrát pečiem !Marienka ja tiež potieram s bielkom.Prekvapko - ja pochádzam odtial,kde ty bývaš.
cchikung
Nuž ja ich práve pečiem,dúfam že budú také dobré,ako vaše komentáre.Bývam na dedine,kde chlieb a rožky v sobotu dostanú len ranostaji,ak sa mi vydaria mám po starosti.Aj výborný chlebík som tu objavila.Vďaka!
cchikung
Mne sa tie rožky podarili mimoriadne tvrdé.Dúfam,že zmäknú,položila som na ne navlhčený obrúsok.
sracz
Ďakujem za komentár! Celý čas som Ti držal palce aj päste! Neviem, v čom je Tvoj problém, mne (a podľa četných dokladov i nám) sa vždy podaria a sú super chutné s adekvátnou tvrdosťou a chrumkavosťou. Môžem Ti iba poradiť, skúšaj, skúšaj a ešte raz skúšaj! Problémov môže byť viac - múka, droždie - kvasnice - , rúra na pečenie, relatívna vlhkosť vzduchu (tu keď je vyššia ako 45%, tak kysnuté cesto nemiesim; nemá to zmysel), teplota (aj pri kysnutí), ... ! A ja ich, na rozdiel od všetkých odporúčaní, pred vložením do rúry (elektrickej) potieram iba vlažným mliekom; drží mi aj posýpka a sú krásne sfarbené. Nezúfaj a -poprobuj- ešte raz, ...! Trpezlivosť a veľa úspechov! Šrácz a Varecha.
jjanosik
Rozky vyzeraju vynikajuco, V recepte je CL=cajova lyzica, KL= kavova lyzica, PL= polievkova lyzica. Prosim odpust moju nevedomost, ale co je ML ? Tak isto v surovinach je 2KL soli, v postupe sa ziada 2 CL soli. Kolko teda tej soli treba?
sracz
Srdečná Ti buď vďaka za koment i za otázku, vážšný a milý @jjanosik ! Chybu som už opravil a k ML som dopísal (mocca). Podobne ako pri soli, tak aj pri rasci, si množstvo môžeš korigovať podľa vlastnej chuti a skúseností. Mne sa zdá, že US soľ je menej slaná a trstinový cukor menej sladký, ako u nás DOMA. Ak si v profile pridáš E-mail (prípadne Skype) adresu, rád sa Ti ohlásim a môžeme si vymieňať skúseností! Želám pekné a úspešné dni v Kanade!
jozka2
no zasmiala som sa ked som prvy krat precitala sracz tak som s spomenula ked sme videli chlapca noveho tak sme hned komentovali no boze to je sracz.
babkamt
Ako mi mohli ujsť také super rohlíky? Ty si veľký zvodca. Určite ich upečiem .
nonka3
rožky sa mi na prvýkrát vydarili, boli super! ale chcela by som poprosiť o radu, akú múku používate? ja som prišla do US pre mesiacom a som z tých múk trochu zmätená, ďakujem pekne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia