Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Express-né uverejnenie tohoto receptu „spískal“ niekto z trojice managmentu Varechy. Som zvedavý, kto sa prihlási k iniciatívnemu zásahu do môjho názvu a doplnil ho na „Šalát z tresky ... a s čerstvým slaným rohlíkom“!? Preto tam asi nevošlo (fotorecept) ... Remcuľa! A mňa prinútil tvoriť. V r. 1983÷86 ma k rohlíkom motivovala pani Danka z Ostopovic pri Brne, milá manželka školiteľa pri mojej dizertačnej práci. Experimentoval som, priberal, uberal, až do jeho dnešnej podoby. S chuťou do práce!

6÷8
porcií
60´ minút
príprava
22÷26´ minút
na 200 ˚C / 380 ˚F  °C

Suroviny

Postup

  1. pozornejšie ako inokedy pripravíme všetky ingrediencie a pomôcky na dosah rúk; odváženú múku na cesto preosejeme cez sitko z umelých vlákien do plastového „weindlingu“ alebo do dreveného vahanu a necháme ju v kľude získať izbovú teplotu; mlieko na kvások zohrejeme na teplotu 40÷46 ˚C / 105÷115 ˚F (pri teplote nad 49 ˚C/120 ˚F, kvasinky hynú), pridáme 1 KL kryštálového cukru, premiešame, vsypeme 2,25 ČL sušených kvasníc a povrch posypeme 1 PL hladkej múky – uložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť (ja som predohrial rúru na 100 ˚F / 37,7 ˚C a za 5´ mi kvások krásne vzišiel); rozbijeme vajíčko – budeme potrebovať iba žĺtko; do pohára (hrnčeka) so 150 ml vlažnej vody vmiešame 1 PL octu a 2÷2,5 KL jemnej soli (množstvo je možné upraviť podľa toho, kto má ako rád slané).
  2. do misy s pripravenou múkou pridáme 1 ML mletej rasce, kvások a žĺtko a s čistými rukami premiešame na hrudkovitú zmes; postupne prilievame vlažnú vodu s octom a so soľou a 10÷12´ hnetieme, až získame hladké vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misy ani na Vašu ruku.
  3. do jamky v ceste prilejeme 1÷2 PL kvalitného oleja, opäť prehnetieme a na záver vytvarujeme bochník.
  4. dno a steny misy, v ktorej bude cesto kysnúť posypeme hladkou múkou, bochník uložíme na dno, jemne ho posypeme hladkou múkou, prikryjeme čistou ľanovou utierkou, uložíme a necháme v kľude vykysnúť ~ 60´ (ja som využil plastovú rýchlokysku a uložil som ju aj s cestom do elektrickej rúry predohriatej na 100 ˚F / 37,7 ˚C). Ale kysnutie sa vydarí aj pri izbovej teplote na mieste bez prievanu. Rokmi som získal skúsenosť, že pri vzduchu nad 30÷50 % relatívnej vlhkosti, kysnutie prebieha dlho, ťažko a niekedy je až nemožné!
  5. počas kysnutia si pripravíme tablo, drevený valček, škrabku, múku na podsyp, ~ 100 ml vlažného mlieka na potieranie rohlíkov a zmes 1 KL drvenej rasce s 2 KL hrubšej morskej soli na ich posyp.
  6. ak kysnutie prebehlo v poriadku, cesto zväčší svoj objem minimálne na dvojnásobok.
  7. vyklopíme ho na tablo a prerežeme na polovice.
  8. každú rozvaľkáme na pravidelný kruh a rozrežeme nožom alebo radielkom na potrebný počet dielov (ja som z jednej ½ urobil 8 malých a z druhej 4 veľké rohlíky).
  9. každý diel (trojuholník) pomocou valčeka roztiahneme asi na dvojnásobok výšky a hrúbku asi 3 mm.
  10. pomocou pierka pomažeme celý povrch trojuholníka vlažným mliekom
  11. a niekoľkorazy zrolujeme od základne k špičke,
  12. aby sa cesto dobre spojilo a uzatvorilo.
  13. jemne ho ohneme do „C_éčka“
  14. a vložíme na plech „vysprayovaný“ olejom s múkou, povrch každého pomažeme vlažným mliekom a necháme 17÷21´nadkysnúť; po nadkysnutí rohlíky opäť pomažeme mliekom a posypeme zmesou drvenej rasce so soľou; vložíme upiecť do rúry vyhriatej na 200 ˚C / 380 ˚F asi na 22÷26´.
  15. mierne vychladnuté podávame aj k šalátu z tresky s feferónkovým!
  16. ........ a Sovka62, môj Bubo Bubo, ich vyrobila takéto! Že sa jej super vydarili?!Blahoželám, z duše rád a zo srdca úprimne! Skúste aj Vy a "ňeobanujece"! Tak povedzte, nie som dobrý inšpirátor?
  17. ....... a takéto zas Frézia68, moja kamarátka z Prešova, metropoly Dolného i Horného Šariša! Tiš bars fajne, pachňuce, čujem ich až tu!