Bolonská omáčka
Bolonská omáčka

Bolonská omáčka, s ktorou špagety chutia najlepšie

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 15. septembra 2022
Bolonská omáčka, s ktorou špagety chutia najlepšie
Foto: Shutterstock

Na prípravu svetoznámej bolonskej omáčky z mletého hovädzieho mäsa síce potrebujete dostatok času, ale ten pôžitok z nej vám to vynahradí.

4
porcie
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g mleté
4 stonky
300 g
2 ks
2 ks
250 ml
200 ml
1 PL
3 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Šalotky najemno nakrájame, v hrnci necháme rozohriať maslo a olej a opražíme do sklovita. Pridáme najemno nakrájanú očistenú mrkvu a stonkový zeler, 2 minúty opekáme. Pridáme mleté mäso a miešame na miernom plameni, kým nezhnedne. Okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením, osolíme, ochutíme strúhaným muškátovým orieškom.

  2. 2

    Zmes zalejeme mliekom a miešame, kým sa nevyvarí. Potom prilejeme víno, po pár minútach, keď sa alkohol odparí, pridáme odkvapkané a nakrájané paradajky. Premiešame a na miernom ohni varíme za občasného miešania asi 3 hodiny, hladina omáčky sa má len jemne vlniť. Podľa potreby premiešame a dolievame vodu.

  3. 3

    Hotovú omáčku podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením. Podávame so špagetami, ktoré v osolenej vode uvaríme al dente (na skus). Môžeme posypať strúhaným parmezánom.

Diskusia k receptu

chemik
S potěšením kvituji, že recept používá klasické italské pravidlo, kdy se napřed s restovanou masovou směsí odpaří mléko, které zdůrazní masovou chuť i po okyselení vínem a rajčaty.
anikahl18
Nedavno som práve pozerala program z Taliankym šéfkuchárom ktorý upozorňoval na špagety a blognese omáčku,keď uvidíte niekde na menu špagety z bolognese omáčkou v Taliansku UTEKAJTE ! Nikdy sa nepodáva zo špagetámi. Podáva sa z Tagliatele . Avšak zato že je to fakt neznamen že si každý neurobí po svojom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia