Beigli - maďarský vianočný závin
mesačník Varecha, 11. decembra 2024
Foto: Shutterstock
V Maďarsku patrí k Vianociam makový a orechový závin, ktorý sa volá beigli. Je na každom stole a je zvykom, že keď idete cez Zobraziť celý popisV Maďarsku patrí k Vianociam makový a orechový závin, ktorý sa volá beigli. Je na každom stole a je zvykom, že keď idete cez Vianoce na návštevu, prinesiete ako darček jeden alebo viac doma upečených závinov beigli.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
1/2 kocky (čerstvé) |
|
200 ml |
|
Maková náplň: | |
300 g mletý |
|
50 g |
|
300 ml |
|
200 g |
|
z 1/2 citróna |
|
100 g |
|
|
|
Orechová náplň: | |
300 g mleté |
|
300 ml |
|
150 g |
|
100 g mleté |
|
z 1/2 citróna |
|
100 g |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Cesto: Najprv rozpustíme droždie v 200 ml vlažného mlieka a troche práškového cukru. Potom pridáme múku, maslo, 2 vajcia, trochu soli a vypracujeme cesto, ktoré necháme 2 hodiny odpočívať na teplom mieste.
- 2
Maková náplň: Mletý mak zmiešame s krupicou a vriacim mliekom. Potom pridáme práškový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a sultánky namočené v rume. Necháme vychladnúť.
- 3
Orechová náplň: Vodu s práškovým cukrom privedieme do varu a pridáme mleté orechy. Odstavíme zo sporáka, pridáme pomleté piškóty, sultánky namočené v rume a nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme vychladnúť.
- 4
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, z ktorých každú vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru. Hrúbka by mala byť 0,5 cm. Dva obdĺžniky potrieme orechovou plnkou a dva makovou plnkou. Potom obdĺžniky pozdĺžne zrolujeme a záviny položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- 5
Potrieme ich vajíčkom a necháme ešte hodinu odpočívať. Po 60 minútach záviny potrieme ešte bielkom.
- 6
Vidličkou opatrne urobíme do bočných strán závinov niekoľko dier. Necháme odpočívať ďalších 30 minút.
- 7
Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút. Pred podávaním môžeme posypať trochou práškového cukru.
Tiež kysnutý závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Súhlasím s tebou. Prešporské/bratislavské bajgle/pajgle boli známe už prinajmenšom v 16. storočí. "Bajgle sú spomínané napr. 6. mája 1590 pri príležitosti hostiny pre miestodržiteľa a predsedu vojenskej rady Dávida Ungnada Lichtensteina a ďalších. Mestskí radní dostávali každoročne na Vianoce do daru bajgle a tento zvyk sa zachoval do konca 17. storočia." Citát je zo str. 30 v knihe 400-ročná legenda HISTÓRIA bratislavských rožkov, ktorá vyšla nedávno. Odporúčam pani Jarmile Horváthovej, aby si knihu prečítala. Je naozaj zaujímavá nielen pre tých, ktorí sa venujú vareniu a pečeniu profesionálne.
Sviatočný makovník a orechovník
kde cesto a pracovný postup je rovnaký ako v tomto recepte. Len plnku robím podľa svojho postupu. U nás na Spiši sa nikdy nepoužíval názov "bajgle" , len jednoducho makovník a orechovník.
( pre záujemcov - môžte nahliadnuť do môjho receptu)
Pekne napečené.