Jablkový a tvarohový kysnutý závin fotorecept
Foto: kucharecka33
Koláč ku kávičke, na rýchle pohostenie, ale aj zdravú desiatu či olovrant.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 ml (alebo rastlinná náhrada) |
|
1 ČL (do kvásku) |
|
21 g |
|
125 g |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
500 g |
|
80 g (do cesta) |
|
Plnka jablková: | |
1 kg |
|
1 bal. |
|
podľa chuti (nasekané alebo mleté ) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Plnka tvarohová: | |
250 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Zo 100 ml mlieka alebo rastlinnej náhrady (ja som použila pohánkové), lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme chvíľu aktivovať.
-
2
Do misy dáme múku, soľ, 80 g cukru, zmäknuté maslo, olej, pripravený kvások a vymiesime cesto. Cesto je pevné, tuhšie. Necháme ho nakysnúť 45 minút v teple.
-
3
Zatiaľ si pripravíme plnky. Jablká ošúpeme, nastrúhame nahrubo trochu pocukrujeme, posypeme škoricou. Začnú púšťať šťavu. Dáme ich do cedníka a postupne vytláčame prebytočnú šťavu. Hrsť hrozienok namočíme do vlažnej vody. Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, jogurt a roztopené maslo. Osladíme cukrom podľa chuti, pridáme vanilkový cukor a vymiešame.
-
4
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme obdĺžniky. Na jeden navrstvíme jablkovú plnku, posypeme orieškami, hrozienkami a stočíme. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
5
Na druhý nanesieme tvarohovú plnku, posypeme zvyškom hrozienok a opatrne zvinieme. Konce závinov opatrne uzavrieme, aby plnka nevytiekla.
-
6
Záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme navrchu vidličkou a pečieme cca 25 minút na 200 °C (elektrická rúra). Ak nechcete, aby vám spálilo vrch, prikryte ich papierom na pečenie.
-
7
Dobrú chuť 😊❤
Diskusia k receptu