Kysnutý závin

Beigli - maďarský vianočný závin

Autor receptu: redakcia

V Maďarsku patrí k Vianociam makový a orechový závin, ktorý sa volá beigli. Je na každom stole a je zvykom, že keď idete cez Vianoce na návštevu, prinesiete ako darček jeden alebo viac doma upečených závinov beigli.

4 ks
porcie
40 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Najprv rozpustíme droždie v 200 ml vlažného mlieka a troche práškového cukru. Potom pridáme múku, maslo, 2 vajcia, trochu soli a vypracujeme cesto, ktoré necháme 2 hodiny odpočívať na teplom mieste.
  2. Maková náplň: Mletý mak zmiešame s krupicou a vriacim mliekom. Potom pridáme práškový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a sultánky namočené v rume. Necháme vychladnúť.
  3. Orechová náplň: Vodu s práškovým cukrom privedieme do varu a pridáme mleté orechy. Odstavíme zo sporáka, pridáme pomleté piškóty, sultánky namočené v rume a nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme vychladnúť.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, z ktorých každú vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru. Hrúbka by mala byť 0,5 cm. Dva obdĺžniky potrieme orechovou plnkou a dva makovou plnkou. Potom obdĺžniky pozdĺžne zrolujeme a záviny položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Potrieme ich vajíčkom a necháme ešte hodinu odpočívať. Po 60 minútach záviny potrieme ešte bielkom.
  6. Vidličkou opatrne urobíme do bočných strán závinov niekoľko dier. Necháme odpočívať ďalších 30 minút.
  7. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút. Pred podávaním môžeme posypať trochou práškového cukru.