Kysnutý závin
Beigli - maďarský vianočný závin
Autor receptu: redakcia
V Maďarsku patrí k Vianociam makový a orechový závin, ktorý sa volá beigli. Je na každom stole a je zvykom, že keď idete cez Vianoce na návštevu, prinesiete ako darček jeden alebo viac doma upečených závinov beigli.
4 ks porcie |
40 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Cesto: Najprv rozpustíme droždie v 200 ml vlažného mlieka a troche práškového cukru. Potom pridáme múku, maslo, 2 vajcia, trochu soli a vypracujeme cesto, ktoré necháme 2 hodiny odpočívať na teplom mieste.
- Maková náplň: Mletý mak zmiešame s krupicou a vriacim mliekom. Potom pridáme práškový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a sultánky namočené v rume. Necháme vychladnúť.
- Orechová náplň: Vodu s práškovým cukrom privedieme do varu a pridáme mleté orechy. Odstavíme zo sporáka, pridáme pomleté piškóty, sultánky namočené v rume a nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, z ktorých každú vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru. Hrúbka by mala byť 0,5 cm. Dva obdĺžniky potrieme orechovou plnkou a dva makovou plnkou. Potom obdĺžniky pozdĺžne zrolujeme a záviny položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Potrieme ich vajíčkom a necháme ešte hodinu odpočívať. Po 60 minútach záviny potrieme ešte bielkom.
- Vidličkou opatrne urobíme do bočných strán závinov niekoľko dier. Necháme odpočívať ďalších 30 minút.
- Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút. Pred podávaním môžeme posypať trochou práškového cukru.