Bažantie prsia so zemiakovým dauphinois

Roman Horváth
šéfkuchár Alexandra Šport hotela v Púchove, 22. mája 2011
Bažantie prsia so zemiakovým dauphinois
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
200 g
300 ml
400 ml
100 g
200 g, čerstvé
3-4 stonky
100 ml
4 strúčiky
Zemiakový nákyp:
400 g, očistené
4 ks
100 g
250 ml
100 g, postrúhaný
2 cl
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Bažantie prsia umyjeme a osušíme utierkou. Slaninku nakrájame na tenšie pásiky asi 5–6 cm dlhé. Mäso prešpikujeme slaninkou, okoreníme, osolíme.

  2. 2

    Nákyp: Zemiaky nakrájame na tenké plátky. Ohňovzdornú misu vytrieme strúčikom cesnaku a olejom. Zemiaky osolíme a okoreníme a navrstvíme do misy tesne na seba. Smotanu a žĺtky rozšľaháme a pridáme syr, soľ a korenie. Týmto krémom zalejeme zemiaky. Rúru rozohrejeme na 170 °C, pečieme 25 min. do zlata.

  3. 3

    Bažantie prsia: do mierne rozohriatej panvičky nalejeme olej a mäso pomaly opekáme s cesnakom a tymianom. Otáčame ho a prelievame výpekom asi 15 min., necháme 2–3 min. odležať, podávame prekrojené.

  4. 4

    Omáčka: Do hlbšej panvice dáme vývar a víno, privedieme do varu a pomaly odparujeme až do mierne glejovitého stavu, pridáme maslo, lesné ovocie, dochutíme výpekom z mäsa.

Diskusia k receptu