Bažantie prsia so zemiakovým dauphinois
šéfkuchár Alexandra Šport hotela v Púchove, 22. mája 2011

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 600 g |
|
| 200 g |
|
| 300 ml |
|
| 400 ml |
|
| 100 g |
|
| 200 g, čerstvé |
|
|
|
|
| 3-4 stonky |
|
|
|
|
| 100 ml |
|
| 4 strúčiky |
|
| Zemiakový nákyp: | |
| 400 g, očistené |
|
| 4 ks |
|
| 100 g |
|
| 250 ml |
|
| 100 g, postrúhaný |
|
|
|
|
|
|
|
| 2 cl |
|
| 1 strúčik |
|
Postup
-
1
Bažantie prsia umyjeme a osušíme utierkou. Slaninku nakrájame na tenšie pásiky asi 5–6 cm dlhé. Mäso prešpikujeme slaninkou, okoreníme, osolíme.
- 2
Nákyp: Zemiaky nakrájame na tenké plátky. Ohňovzdornú misu vytrieme strúčikom cesnaku a olejom. Zemiaky osolíme a okoreníme a navrstvíme do misy tesne na seba. Smotanu a žĺtky rozšľaháme a pridáme syr, soľ a korenie. Týmto krémom zalejeme zemiaky. Rúru rozohrejeme na 170 °C, pečieme 25 min. do zlata.
- 3
Bažantie prsia: do mierne rozohriatej panvičky nalejeme olej a mäso pomaly opekáme s cesnakom a tymianom. Otáčame ho a prelievame výpekom asi 15 min., necháme 2–3 min. odležať, podávame prekrojené.
- 4
Omáčka: Do hlbšej panvice dáme vývar a víno, privedieme do varu a pomaly odparujeme až do mierne glejovitého stavu, pridáme maslo, lesné ovocie, dochutíme výpekom z mäsa.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu